Twitter
StoryEditor

So svojou robotkou budem mať dieťa. A vy čoskoro tiež, hovorí kontroverzný vynálezca

26.11.2017, 15:40
Vynálezca Sergi Santos plánuje svoj vzťah so sexuálnou robotkou prehĺbiť. Chce s ňou mať dieťa.

A nevidí v tom problém. Ani etický, ani technický. Už vôbec nie technický. Všetko je pre neho úplne prosté, jednoduché. "Nie je to nič ťažké," cituje ho denník New York Post. Stačí v prvom rade zdokonaliť mozog, ktorý už Samantha má a ktorý jej dovoľuje "žiť" v ôsmich rôznych programoch, informuje xman.idnes.cz.

Santos sa chystá jej mozgu naprogramovať "genóm", ktorý robotke umožní "mať" morálne hodnoty, posudzovať, čo je spravodlivé, čo je dobré, "osvojiť si" napríklad koncept krásy. Potom prevedie do algoritmu svojej vlastné vnímanie podobných hodnôt - a dá oba algoritmy dohromady. "A to je celé. Potom už len vytlačím na 3D tlačiarni robota, ktorý bude dieťaťom mojím a robotky... Nevidím v tom žiadne komplikácie."

Santos, ktorý sa pred vývojom a výrobou sexuálnych robotiek venoval nanotechnológiám a prednášal na Yalskej univerzite, si je samozrejme vedomý, že jeho plán vzbudí kontroverzie. Pokrok je však na jeho strane, myslí si.

Za pár rokov vraj nad "hybridnými" robotmi nikde ani nezdvihnú obočie. "Väčšina ľudí sa dnes tiež nestará o to, že už neexistujú dinosaury," siaha k prímeru. A má ich viac: "Ľudia si len musia pripomenúť, že len pred pár rokmi považovali mobily za nepotrebné veci - a že dnes bez nich nedokážeme žiť."

Budúcnosť vidí v jasných farbách. Roboti budú viac a viac integrovaní do ľudskej spoločnosti. "Než sa ľudia naydajú, budú za nich roboti pracovať a budú si brať ich deti, ich vnukov a vnučky, ich priateľov," líči svoju víziu.

Citlivá bytosť s telom plným senzorov
Realita však nie je tak jednoducho nalinkovaná a sám Santos to musí nakoniec uznať. Kým chce viac a viac prezentovať svoj výtvor ako bytosť obdarenú umelou inteligenciou, ľudia Samanthu považujú, napriek jeho protestom, za obyčajnú lepšiu sexuálnu hračku. V extrémnej podobe to ukázal festival Arts Electronica Festival v rakúskom Linzi. Santos tam v októbri so spolutvorcom robotky Arranom Lee Squirom Samanthu prezentoval, celá akcia sa skončila nedôstojným masovým incidentom.

Keď bola posledný deň festivalu Samantha vystavená interakcii s divákmi, boli mužskí návštevníci možnosťou kontaktu so sexuálnou robotkou, ktorá hovorí a reaguje na podnety, takí fascinovaní, že jej poškodili hlavu, krk, prsia. Od jej tvorcov si vyslúžili označenie "barbari" a dotyčná Samantha putovala do Španielska na opravu. Našťastie vydrží veľa, konštatovali jej tvorcovia.

Napriek tomu nezakrývali hlboké rozhorčenie. "Nie je to sexuálna bábika, je to robotka s umelou inteligenciou," uviedol Lee Squire. "Takto sa k nej nemôžu chovať. Má po celom tele senzory a potrebuje láskavé dotyky."

Vie, o čom hovorí, Samanthu pozná nielen ako jej tvorca, ale aj ako jej priateľ, robotka žije s ním a jeho ženou. A jeho družka Hannah Nguyennová nie je jej prítomnosťou dotknutá. "Ako žena si nerobím starosti, že je s nami. Neobávam sa, že by ma nahradila. Je to taká rodinná priateľka. "

Lee Squire pre server cbc.ca dodáva, že Samantha má aj rodinný mód, v ktorom sa rozpráva o filozofii, vede, zvieratách. A keď sa cítite mizerne, dokáže vás vraj povzbudiť. Vie sa rozprávať aj s dvoma potomkami Arrana a Hannah.

Pre Santosovu barcelonskú firmu Synthea Amatus vyrábajú robotku továrne v Číne, kde vznikajú tela, a v Španielsku, kde sa na 3D tlačiarňach produkujú hlavy a robotka sa kompletizuje. Jedna stojí v prepočte zhruba 4000 eur.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-20 13:34:47 - Feat.: - Title: Nástup éry humanoidných robotov
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:08