StoryEditor

Nemyslím si, že by pozeranie do monitora poškodzovalo zrak, borí mýty očný lekár

06.04.2022, 12:51
Oči sú odrazom celkového stavu organizmu, hovorí František Maršák. Primár očnej kliniky v Českých Budějoviciach popisuje, čo hrozí nášmu zraku s pribúdajúcim vekom, alebo či sú zrakové problémy dedičné. Ďalej sa hojne venuje téme laserovej operácie a jej rizikám.

Ako veľmi škodia zraku obrazovky a displeje?

Väčšina moderných prístrojov má kvalitné displeje, takže si myslím, že nehrozí poškodenie zraku. Avšak pokiaľ človek celý deň sleduje monitor počítača, potom to má vplyv na životosprávu a tá má vplyv aj na oči.

Vidíte, ja som myslel, že neustále sledovanie mobilu a počítača je priamym problémom pre oči.

Ja si myslím, že sa to len vo všeobecnosti tradovalo. Podobne ako klasická veta: Svieť si, nech si nepokazíš oči.

Tá tiež nie je pravdivá?

Nie. Nedostatočné osvetlenie iba spôsobí, že je človek pri čítaní skôr unavený, ale nepoškodzuje zrak.

Vráťme sa ešte k tým monitorom. Ako je to s ich vplyvom na oči?

U dospelých ľudí nie je preukázané, že by mali zásadný vplyv na zrak. Človek môže mať nepríjemné pocity, keď dlho pracuje pri počítači – menej žmurká, má zmeny na povrchu oka, má problémy s pálením očí, slzením a podobne. Toto hrá určite svoju rolu, ale monitor ako taký zrak nepoškodzuje.

Platí to aj pre deti?

Veľa prác ukazuje na to, že dlhšia doba práce s pohľadom do blízka u detí a spravidla to bývajú mobily a tablety – zvyšuje riziko výskytu myopie alebo progresie krátkozrakosti. Prichádzajú s tým najmä ázijskí autori. Niežeby vadili monitory ako také, ale skôr tá činnosť do blízka. Všeobecne sa stáva takmer konsenzom, že sa odporúča hraničná doba pri tejto činnosti okolo dvoch hodín za deň.

Práca na blízko, to je aj učenie a čítanie?

Určite. Autori štúdií sa zameriavali všeobecne na prácu do blízka, nie na to, či ľudia pozerajú na displej tabletu, alebo na stránky knihy. Určite mi ale potvrdíte, že večerné pozeranie do obrazoviek je škodlivé. Rozhodne je dobré, keď od určitej hodiny oko nedostáva maximálne svetelné impulzy. Pokiaľ sa človek večer pozerá na monitor, tak sa mu posúva hranica, kedy končí denná aktivita a kedy je telo pripravené odpočívať.

Preto s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 07:32:52 - Feat.: - Title: Ich pohľad vyráža dych: Tieto znamenia zverokruhu sa môžu pochváliť najkrajšími očami 02 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 03 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia 04 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 05 - Modified: 2024-02-12 11:43:51 - Feat.: - Title: Mladí a starí ľudia vidia farby odlišne. A nemôžu za to oči, ale priamo mozog
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:33