Priestory Zážitkového centra vedy Aurelium počas otvorenia Týždňa vedy a techniky na Slovensku 6. novembra 2023 v Bratislave. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Začal sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku. Prináša stovky podujatí

06.11.2023, 11:27
Autor:
TASRTASRsansan
  • Týždeň vedy a techniky na Slovensku sa začal dnes a potrvá do 12. novembra.
  • Jeho jubilejný dvadsiaty ročník prinesie nadšencom vedy stovky prednášok, festivalov, workshopov, súťaží, besied či podcastov.
  • Pripravené sú aj sprievodné popularizačné podujatia konajúce sa po celom Slovensku.

"Zlepšiť vnímanie vedy a techniky u ľudí a spopularizovať vedecké výsledky s dôrazom na ich význam pre spoločnosť, to je cieľom TVT na Slovensku 2023. Tento ročník sa bude sa niesť v znamení motta Po kroku k pokroku," priblížil odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

Naživo aj na sociálnych sieťach

Podujatia sú určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých zapojenie sa do jednotlivých aktivít umožňuje vzbudiť ich záujem o štúdium vedeckých a technických disciplín. V programe sú podujatia nielen pre širokú, ale aj odbornú verejnosť s možnosťou prezentovať svoje aktivity a výsledky činnosti.

Mnohé ústavy Slovenskej akadémie vied, fakulty univerzít či rôzne výskumné inštitúcie na Slovensku organizujú pre verejnosť v rámci tohto týždňa aj dni otvorených dverí. Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR ako jeden z hlavných organizátorov privíta na svojich podujatiach návštevníkov nielen vo svojich priestoroch v Bratislave, ale aj v Zážitkovom centre vedy Aurelium. Pre najmenších je tam 9. novembra pripravený VeDETSKÝ deň.

Vedou sa záujemcovia môžu obklopiť aj na sociálnych sieťach, kde si môžu vypočuť podcasty na rôzne témy a zapojiť sa do viacerých súťaží. Všetky sprievodné akcie tohtoročného Týždňa vedy a techniky sú zverejnené na webovej stránke www.tyzdenvedy.sk. Hlavnými organizátormi podujatia sú MŠVVaŠ a CVTI SR.

Súťaže pre žiakov

Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET) už 26-ty rok koncentruje najšikovnejších žiakov z celého Slovenska, aby im dal príležitosť objaviť v sebe svoj talent a túžbu po poznávaní, premýšľaní, po hľadaní odpovede na otázku PREČO?

Tí, ktorí sa ako stredoškoláci zúčastnili prvého ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET (FVAT) v roku 1998 majú už viac ako 40 rokov a mnohí sú úspešnými vedcami, technikmi, ale aj manažérmi nielen na Slovensku, ale aj v nadnárodných spoločnostiach a zahraničných vedeckých inštitúciách.

V Týždni vedy a techniky na Slovensku bude opäť jedným z hlavných podujatí FVAT AMAVET 2023, v tomto roku už 26. ročník. Z krajských kôl projektovej súťaže mladých vedátorov postúpili tí najlepší na celoslovenské finále do Bratislavy.

Sú to predovšetkým stredoškoláci, ale okrem nich postúpili aj niektorí talentovanejší žiaci zo základných škôl. Od 8. do 9. novembra 2023 budú súťažiť o postup na svetové súťaže a prehliadky vedecko-technických projektov.

Tento ročník prináša pridanú hodnotu v účasti silných spoločností a širokej akademickej obce. Je to predovšetkým dlhoročný odborný garant súťaže – Slovenská akadémia vied, s ktorou AMAVET organizuje v decembri aj podujatie Mladá nádej slovenskej vedy.

Vybrané projekty z tohtoročného festivalu AMAVET budú môcť mladí autori odprezentovať a diskutovať s vedeckými pracovníkmi SAV od 5. do 7. decembra 2023 v Kongresovom centre SAV na Smolenickom zámku.

Naše univerzity aj CERN

Prezentovať sa na FVAT a ponúkať svoje študijné programy budú aj slovenské univerzity s cieľom, aby už v zárodku ich štúdia podchytili talentovaných žiakov, a neodchádzali do zahraničia. V tomto prvom roku prezentácie využili túto možnosť Slovenská technická univerzita v Bratislave, Poľnohospodárska univerzita v Nitre a Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave.

Nebude chýbať ani jeden z Hlavných partnerov podujatia Slovenská elektrizačná prenosová sústava, ktorá prináša súťažiacim nahliadnutie do menej známej a doteraz nie veľmi atraktívnej oblasti, ale pritom veľmi zaujímavej a nenahraditeľnej v našej každodennej činnosti.

Na finále súťaže FVAT sa opäť vracia CERN - Európska organizácia pre jadrový výskum, ktorej slovenskí zástupcovia budú prezentovať mladým vedcom kam až hlboko siaha hľadanie odpovedí na otázku PREČO.

V dnešnej dobe sa doslova z hodiny na hodinu prediera do popredia úloha a sila umelej inteligencie, už bežne známej pod skratkou AI.

Špičkovým pracoviskom, vo svete veľmi rešpektovaným, je slovenský KEMPELENOV INŠTITÚT INTELIGENTNÝCH TECHNOLÓGIÍ – KInIT. KInIT je nezávislý a neziskový inštitút, ktorý sa zaoberá výskumom inteligentných technológií.

Združuje a vychováva expertov, pokrývajúc umelú inteligenciu a viaceré oblasti informatiky aj v prepojení na ďalšie disciplíny. Jeho zakladateľka a generálna riaditeľka je profesorka Mária Bieliková, ktorá príde pred súťažiacich s otázkou, a samozrejme aj odpoveďou, Prečo sa (ne) báť umelej inteligencie?

ESET a jeho bezpečnostné riešenia sú v IT sfére uznávané a pravidelne oceňované poprednými analytikmi, nezávislými testovacími organizáciami a individuálnymi zákazníkmi po celom svete a určite mnohým z vás aj v tejto chvíli umožňujú čítať tieto riadky v bezpečnom prostredí online sveta.

V máji festival vedy, umenia a hudby

Keďže ESET už piaty rok priniesla ocenenie ESET Science Award, ktorým skladá poctu mimoriadnym osobnostiam slovenskej vedy, nemôže ako vzor pre mladých vedátorov chýbať na súťaži mladých vedcov FVAT AMAVET 2023. 

Generálny riaditeľ Richard Marko v krátkom vystúpení pozve všetkých nadšencov symbiózy vedy a umenia na úžasný medzinárodný festival vedy, umenia a hudby Starmus. Siedmy ročník sa uskutoční v Bratislave v máji 2024.

Medzi hudobnými hosťami bude svetová legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre a americká punk rocková kapela The Offspring. Nebudú chýbať ani vedeckí hostia, napríklad astronauti Chris Hadfield, ktorý velil ISS, či Charlie Duke, člen misie Apollo 16, ktorý kráčal po mesiaci.

Doposiaľ potvrdilo svoju účasť až osem nobelistov. Tí všetci prídu na  Slovensko, a pre účastníkov FVAT AMAVET 2023, žiakov slovenských škôl, to bude silná motivácia prečo sa hrať s vedou.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku už dlhé roky monitoruje prácu AMAVET-u a podporuje jeho aktivity. Nebude chýbať ani na 26. ročníku FVAT.

Tieto inštitúcie, ktoré sa aktívne zúčastňujú na FVAT si uvedomili, že vytvorenie takéhoto koncentrátu umu – budúcich vedcov, technikov a špičkových spoločností a firiem je veľmi potrebné, aby zostal slovenský um na Slovensku.

Pre súťažiacich sú takéto spojenia motivujúce a pre inštitúcie sú zas zdrojom potenciálnych pracovníkov, ktorí pomôžu spoločnostiam k ďalšiemu rastu.

Bližšie informácie a tipy na možnosť prísť si pozrieť do Incheby takýto koncentrát umu bude v utorok – 2 dni pred súťažou. Neplánovať cestu na FVAT AMAVET 2023 do bratislavskej Incheby a pritom si pozrieť aj veľtrh Bibliotéka a výstavu Pedagogika môžete na stránke https://www.incheba.sk/kalendar/.

01 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 02 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 03 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 04 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času 05 - Modified: 2024-03-28 09:30:00 - Feat.: - Title: Objavili ľudský mozog starý 12-tisíc rokov. Nález zachovaného orgánu môže zmeniť všetko, čo o ňom vieme
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
11. apríl 2024 15:47