StoryEditor

Jednoduché a geniálne. 11 vynálezov, ktoré môžu zachrániť svet

06.06.2017, 17:09
Autor:
ČTKČTK
Tieto vynálezy sa zameriavajú na presnú potrebu a umožňujú riešiť zložitú problematiku jednoduchými prostriedkami. Nové technológie už zachránili mnohé životy a môžu zachrániť aj celý svet, píše francúzsky denník Le Monde.

The Ocean Cleanup
Dvadsaťjedenročný Holanďan Boyan Slat možno našiel riešenie pre milióny ton plastového odpadu v oceánoch. Zdokonalil systém, ktorý dokáže zbierať plasty pomocou morských prúdov. Prvý prototyp filtrujúci bariéry bol rozmiestnený vlani. Skladá sa z plavákov a sietí a jeden rok bude analyzovaný pomocou snímačov.

Práčka Xeros
Stephen Burkinshaw v spolupráci s firmou Xeros zdokonalil práčku, ktorej stačí miska vody, aby vyprala bežný kôš špinavej bielizne. Prístroj umožňuje znížiť spotrebu vody a elektriny. Pri praní pomáhajú plastové perličky, ktoré sú recyklovateľné a môžu byť použité stokrát po sebe.

Aquarius Spectrum
Aquarius Spectrum je začínajúca firma, ktorá sa špecializuje na dohľad nad vodovodnými sieťami, presnejšie povedané na úniky vody. Straty v tejto sieti činia 20 až 40 percent. Spoločnosť vytvorila systém inteligentných meračov, ktoré v reálnom čase úniky zisťujú a umožňujú zasiahnuť.

Oriental White Goat
Skupina japonských vedcov zo spoločnosti Oriental Co. Ltd vymyslela metódu, ako recyklovať množstvo kancelárskeho papiera a vyrobiť z neho toaletný papier. Prístroj sa nazýva White Goat a je vysoký takmer dva metre. Zatiaľ sa predáva za cenu 100 000 dolárov.

Glowing Plant Project
Tento projekt skúma, ako ovládnuť energiu z prírody. Vedci sa rozhodli vypestovať rastliny schopné svietiť v tme za pomoci techník syntetickej biológie. Je to spôsob, ako nahradiť tradičné zdroje svetla a v blízkej budúcnosti možno každé pouličné svietidlo fluoreskujúcom stromom.

Solárne snímače
Firma Cool Earth Solar vyvíja nový typ solárnych snímačov. Podľa odhadov by to malo značne znížiť náklady na stavbu solárnych elektrární schopných vyrábať zelenú energiu vo veľkom meradle za cenu porovnateľnú s uhoľnými elektrárňami.

Altaeros BAT
Altaeros BAT je veterná elektráreň umiestnená v balóne s héliovou náplňou, ktorú vynašla spoločnosť Altaeros Energies. Išlo by o revolúciu vo svete veterných elektrární, a to ako v cene, tak pokiaľ ide o vyrobenú energiu, ktorú táto elektráreň dokáže vyrobiť dvakrát viac než bežná veterná elektráreň umiestnená na svete.

Fotovoltaické panely
Solaren je začínajúca firma, ktorá sa špecializuje na fotovoltaické panely. Slnečná energia sa získava vďaka satelitom. Panely zachytávajú slnečné lúče, bez toho, aby to nejako ovplyvňovalo mraky alebo dážď. Dodávajú energiu vo dne v noci.

Ekologické sprchy
Jason Selvarajan zdokonalil prototyp ekologickej sprchy. Nazýva sa ShowerLoop a funguje tak, že sa voda zo sprchy zhromažďuje, vyčistí a znovu použije ako pri vodotrysku. Človek sa tak môže sprchovať ako dlho chce a nespotrebuje veľa vody.

Nano hubky
Tím vedcov z Riceovej univerzity objavil, ako zvládať ekologické katastrofy, ako je potopenie ropného tankera. Vynález spočíva vo využití nano hubiek, ktoré sú schopné absorbovať stokrát väčšiu váhu ako samy majú. Navyše nemajú rady vodu, ktorú nevsakujú, ale naopak ich priťahuje ropa. Tieto maličké hubky je možné použiť viackrát.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:25