StoryEditor

Organizmus sa samočinne zbavil vírusu HIV

22.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Mladý Brit Andrew Stimpson, ktorému lekári v krvi diagnostikovali vírus HIV, je po 14 mesiacoch zrazu zdravý. Dva britské nedeľné denníky zhodne informovali, že 25-ročný Andrew nebral žiadne lieky a jeho imunitný systém sa pravdepodobne samočinne vyrovnal s vírusom spôsobujúcim smrteľnú stratu imunity.
Lekári si od tohto prípadu sľubujú významné poznatky v boji proti obávanej chorobe. Expert na aids Dr. Patrick Dixon z medzinárodnej organizácie Acet (AIDS Care Eucation Training) označil tento prípad za "veľmi neobyčajný". "Toto je po prvýkrát, čo sa prípad samovyliečenia riadne zdokumentoval," povedal pre televíziu BBC. "Ide o významnú udalosť, pretože v imunitnom systéme Andrewa Stimpsona možno leží kľúč na výrobu vakcíny proti zákernému vírusu."
Keď sa Andrew Stimpson v auguste 2002 cítil malátne, dal sa vyšetriť. Stimpsonovi však ani po pozitívnych testoch na HIV lekári neodporučili užívať akékoľvek lieky, pretože v krvi nemal veľké množstvo nebezpečného vírusu. Avšak po tom, čo sa mladý Londýnčan začal cítiť lepšie, v októbri 2003 podstúpil ďalšie testy a po víruse HIV nebolo ani stopy.
Teraz už zdravý Brit chcel pôvodne podať žalobu za zle vykonaný krvný rozbor, avšak prešetrovanie v tejto veci vylúčilo akúkoľvek chybu v testovaní. Andrew sa napokon rozhodol úzko spolupracovať s medicínskou obcou, aby tak mohol pomôcť iným HIV pozitívnym alebo ľuďom trpiacim chorobou aids. Odborníci na aids vravia, že správy a fámy o podobných prípadoch prichádzajú aj z Afriky. Avšak sústavne chýbali dôkazy, ktoré by samoliečivý proces mohli potvrdiť. "Ak sa Andrewovi naozaj podarilo zbaviť sa vírusu, potom ho treba dôkladne vyšetriť, aby sa zistilo, či sa dá tento proces zopakovať," vyhlásila Lisa Powerová z organizácie bojujúcej proti aids, Terence Higgins Trust.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. máj 2024 02:06