StoryEditor

Ženy sú doma vo väčšom strese ako v práci

17.07.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Štúdia zistila, že pre mnohé dámy je pracovný kolotoč oproti domácnosti takpovediac „oddychovkou“

Môže byť niečo náročnejšieho ako maximálna pracovné vyťaženie? Nový výskum potvrdil, že áno. Starostlivosť o domov je najmä pre ženy častejšie príčinou stresu než nabitý pracovný rozvrh. Muži už odpradávna prirodzene túžia po rodinnom pokoji a pohode. V minulosti, keď uživili rodinu a žena sa mohla starať o domácnosť a deti, boli role jednoznačne rozdelené.
„Žena si mohla svoj ​​čas zorganizovať, jej povinnosti boli vymedzené a hladina stresu bola podstatne nižšia," uvádza psychologička Laura Janáčková a dodáva, že dnešná doba kladie vysoké nároky na výkon. Niektorí muži nedokážu rodinu uživiť bez pomoci ženy a neuvedomujú si, že domácnosť a výchova detí je plnohodnotný pracovný výkon. „Muži si veľakrát ani neuvedomia, že ich žena pracuje v tejto dvojzmennej prevádzke," hovorí psychologička.



Stresujúce nie je chodiť do práce, ale domov
Dve stretnutia počas skorých ranných hodín, sto neprečítaných e-mailov, dôležitá prezentácia, obed cestou za nespokojným klientom. Bežný deň zaneprázdnenej ženy nemá s všednosťou nič spoločné. Pracovný program je často taký nabitý, že je potrené dokúpiť voľné stránky do už tak naplneného diára.
Nová štúdia amerických vedcov však prekvapujúco ukázala, že v porovnaní s inými oblasťami života môže mať tá pracovné dokonca terapeutické účinky. Najviac stresujúce totiž nie je podľa vedcov chodiť do práce, ale domov.

Podľa psychologičky Jitky Douchovej nemožno výsledky americkej štúdie paušalizovať. „So sťažnosťami tohto typu sa u svojich klientiek nestretávam až tak často, vlastne málokedy priamo, skôr okľukou a týka sa to skôr žien, ktoré sú už prevalcované domáce rutinou a nekonečným stereotypom." Pre niektoré ženy je podľa nej domov útočiskom, prístavom a zdrojom naberanie síl, pre iné, viac perfekcionalistické, je domov stresorom. „Typickou ukážkou stresu z domácnosti je, keď pracovne vyťažená žena miesto relaxu cez víkend upratuje, pretože to ,potrebuje´, zatiaľ čo partner je s deťmi na výlete, alebo spolu športujú, čo si tento typ ženy nedovolí. Neodpočinú si ani cez víkend a v pondelok začína ,odpočinok' v práci. A do vzťahu sa postupne vkráda krízy, " hovorí Douchová.

Práca má poriadok, domov ovláda chaos
Odborníci z Pennsylvania State University zistili skutočnú príčinu častého psychického i fyzického vyťaženia. „Pri meraní hladiny kortizolu, hlavného biologického ukazovateľa stresu, sme odhalili, že ľudia sú výrazne menej v strese v práci ako doma," komentuje doktorka Sarah Demaskeová výsledky svojej štúdie. Takéto zistenie vysvetľuje tým, že doma často vládne chaos, zatiaľ čo práca má istý poriadok.



Psychologička Laura Janáčková sa domnieva, že príčinou ženského stresujúceho pocitu v domácnosti je zlá komunikácia s partnerom, zlá organizácia práce a niekedy aj nepochopenie zo strany partnera. Na dnešné ženy sú podľa nej kladené vysoké požiadavky: musia pracovať v zamestnaní a následne ich čaká ešte úloha matky, manželky a milenky.
„Po práci, kedy si muži vehementne presadzujú zaslúžený odpočinok, ženám nastáva nová šichta v domácnosti. Nemožno sa potom čudovať, že únava, plný kôš bielizne, varenie, upratovanie, písanie úloh s deťmi a podobne vyvolávajú pocit napätia a stresu. Tento stres má nesporne vplyv na správanie ženy a zásadne zasahuje do partnerského vzťahu a niekedy aj do intimity, " hovorí Janáčková.
     
Žena je doma viac v strese ako muž
Predovšetkým rodičia s deťmi musia každé ráno zapojiť všetky sily, aby potomkov pripravili na odchod do školy. Ako ukázal citovaný výskum, táto zodpovednosť pripadá najmä na matku. Tá je hlavným motorom chodu domácnosti a na starosť má často viac úloh ako jej partner. Podľa Jitky Douchové je domácnosť stresom aj pre ženy perfekcionalistických mužov, ktorí po príchode domov vyžadujú teplú večeru, kontrolujú chladničku, či niekde neuviazla plesnivá paprika a či sú maslo a jogurty na svojom mieste.

Nie je preto príliš prekvapivým zistením, že matky vykazujú doma viac stresu ako muži a že pre nich práca môže byť prístavom istého pokoja a psychického uvoľnenia.
    

Práca raz skončí, starostlivosť o domov nie
„Keď odvediem deti do školy, vyzdvihnem si kávu po ceste do práce a potom si ju v pokoji vypijem pri odpovedaní na dôležité e-maily. Táto rutina mi pomáha prežiť každé ráno, " zveruje sa s úsmevom Karolína, ktorá má dve deti a pracuje na plný úväzok v realitnej kancelárii. Vďaka zreteľným a jasne definovaným úlohám má tak podľa vedcov práca navrch pred domovom. Časový faktor potom údajne zohráva ústrednú úlohu pri tvorbe stresového napätia. Práca eventuálne skončí, no so starosťami o domácnosť a rodinu je to presne naopak.

Napodiv to však podľa výskumu nie sú matky s deťmi, pre koho je domov najviac stresujúcim miestom. Najohrozenejšou skupinou sú podľa vedcov pracujúce ženy, ktoré ešte nemajú deti. Hoci totiž deti väčšinou spôsobujú chaos, sú tiež hlavným zdrojom radosti a rodinnej pohody. Špinavý riad v prázdnom byte sa tak zdá oveľa viac stresujúci ako pokreslený nábytok. Stačí sa len pozrieť na roztomilé prstíky, ktoré také dielo spôsobili, a starosti sa razom rozplynú.
    

Práca ako očista, ako psychoterapia
Aké je záverečné posolstvo daného výskumu? Ako zdôrazňuje profesorka Demaskeová: „Matky pracujúce na plný úväzok v neskoršom veku vykazujú lepšie mentálne aj fyzické zdravie ako tie, ktoré pracujú na čiastočný úväzok, alebo zostávajú doma." Podľa štúdie ženy prácu navyše vnímajú ako istú očistu, ako miesto pre obnovenie a dobitie síl. A napriek všetkým stereotypom je to žena, kto je v práci viac v pohode než muž.

Zuzana Dvořáková-Lešková, iDnes.cz

01 - Modified: 2006-08-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf Enelu rokoval o elektrine
01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 03 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 06:14