StoryEditor

Neveru spoznáme aj po hlase, tvrdí výskum

02.09.2014, 07:54
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Je veľa menej či viac prefíkaných metód, ako odhaliť neveru, ale nová štúdia potvrdila otrepané klišé: "Nezáleží, čo hovorí, ale ako to hovorí." Spôsob, ako ľudia hovoria, totiž dokáže určiť, či sú neverní. Pravdu máme väčšinou priamo pred očami, teda skôr pred ušami.

Na neveru môžete prísť pomocou sledovania jeho či jej správania, čítania telefónu cez rameno, investigatívnymi otázkami alebo len svojím zmyslom. Niektorí by si vďaka pozbieranými skúsenostiam mohli rovno otvoriť detektívnu kanceláriu. Ako však odhalila nová štúdia, najspoľahlivejšie neverného partnera spoznáte z jeho hlasu. Stačí len pozorne počúvať.



Meníme hlas podľa toho, s kým hovoríme
Výskum, ktorý bol nedávno vykonaný na americkej Albright College, odhalil, že ľudia menia hlas v závislosti na tom, s kým hovoria. Zmeny v tónine hlasu ide údajne spozorovať najmä v momentoch, keď hovoríme s našimi romantickými partnermi. "Nespočíva to v tom, čo presne urobíme s naším hlasom - ale že ostatní si všimnú, že sa niečo zmenilo," komentovala pre Science Daily svoju štúdiu profesorka Susan Hughes.

Priateľ na telefóne
Celá štúdia mala v podstate veľmi jednoduchý základ. Vedci pripravili zoznam krátkych otázok a nechali účastníkov výskumu telefonovať svojim kamarátom rovnakého pohlavia. Do skupiny volaných však boli začlenení aj ich partneri, s ktorými daní uchádzači práve nadviazali vzťah. Telefonické nahrávky potom boli následne prehrané nezávislým poslucháčom, ktorí mali spoznať, či volajúci hovorili k svojim kamarátom alebo k milencom. Obsah otázok pritom zostal úplne rovnaký - išlo len o strohé otázky - ako sa máš, čo robíš a pod. A čo priniesli výsledky?

Hovoríme rovnako, patríme k sebe
Drvivá väčšina poslucháčov dokázala s prehľadom určiť, či sa daný volajúci v telefóne pýtal kamaráta alebo priateľky. Zmien v hlase bolo zaznamenaných hneď niekoľko. Pri oslovovaní partnera sa väčšina hlasov údajne zjemnila a stala sa jednoducho viac "sexy". Možno ešte zaujímavejšia je skutočnosť, že v takejto situácii sa volajúcim zmenila aj výška hlasu. Keď ženy hovorili k svojim partnerom, ich hlas dosiahol hlbšiu tóninu. Naopak muži zvolili vyšší tón, akonáhle začali hovoriť so svojimi priateľkami. Tento trend si vedci vysvetľujú ako túžbu po spriaznení - ľudia vo vzťahu sa napodobňujú, aby ukázali, že skrátka patria k sebe.

Lož má krátke nohy a nervózne hlasivky
Ak teda pristihnete svojho partnera pišťať do telefónu, vedzte, že niečo je v neporiadku. Zmena tóniny pritom nie je jedinou indíciou, ako zavoňať neveru. Štúdia tiež ukázala, že uchádzači pri hovoroch so svojimi polovičkami výrazne znervózneli, že z ich hlasu bol patrný stres. "Zaznamenali sme istú zraniteľnosť v hlase našich zamilovaných uchádzačov. To má pravdepodobne čo robiť s tým, že ľudia sa boja odmietnutia", vysvetľuje odhalenie štúdie doktorka Hughes.

Vnútorný hlas neklame
Nevera je síce veľmi nepríjemná záležitosť, ale dá sa vyriešiť. Stačí sa spýtať na rovinu a potom len čakať na reakciu. Teraz už nezáleží len na tom, čo povie, ale ako presne odpovie. Keď stále nebudete schopní pravdu rozoznať z hlasu, je tu ešte jeden, ktorého tón a intenzita sa nikdy nezmení. Na nič sa nedá spoľahnúť tak, ako na vnútorný hlas - ten predsa zradiť ani nedokáže.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V SKRATKE
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 03 - Modified: 2024-04-05 13:54:29 - Feat.: - Title: V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz 04 - Modified: 2024-03-20 11:13:21 - Feat.: - Title: Jeden z piatich mladých Francúzov nevie rozoznať cuketu od uhorky. Otestujte sa v kvíze a dokážte, že na Slovensku to tak nie je 05 - Modified: 2024-03-17 12:30:00 - Feat.: - Title: Funguje alebo klame? Štúdia preverila, čo vieme o slávnej Wim Hofovej metóde
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 19:32