StoryEditor

Pamäti škodí dlhodobý stres, tvrdí pamäťová majsterka sveta

28.04.2014, 07:16
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Porovnávať si pamäť s touto ženou neskúšajte. Keď idete robiť rozhovor s niekým, kto si pod tlakom priameho televízneho prenosu za dve minúty zapamätá dátumy narodenia trinástich ľudí, bez problémov vám vymenuje stovku čísel, na ktoré sa chvíľu pred tým pozeral, nemá to zmysel. Michaela Karsten je trojnásobná majsterka sveta v pamäťových schopnostiach so zápisom v Guinnessovej knihe rekordov.

Keď sa prvýkrát stretla s mužom, ktorý jej ukázal, že si hravo zapamätá sto náhodne vybraných čísel, myslela si, že ide o nejaký trik. Žiadny podvod v tom však nebol a rovnaký muž sa neskôr stal jej manželom a otcom dvoch detí. "Začala som sa zaujímať o pamäťové techniky a zistila som, že existujú rôzne pamäťové stratégie, ktorými sa ľudský mozog, konkrétne pamäť, dá vytrénovať," vysvetľuje Karsten. Sama vyštudovala medicínu, po škole pracovala vo farmaceutickej firme. Keď potom odišla za budúcim manželom do Nemecka, vrhla sa na pamäťový tréning a súťažné stretnutia.

Ako vyzerajú? "Súťaže majú desať disciplín. Musíte si zapamätať slová, tváre ľudí a ich mená, historické dáta, abstraktné obrazce, texty, binárne alebo decimálne čísla. Nie je to práve najjednoduchšie," priznáva. Dva mesiace pred majstrovstvami sveta trénovala tri až päť hodín denne, cez rok, každý druhý - tretí deň približne pol hodiny až hodinu.




Dnes už nesúťaží, ale pamäťové techniky vyučuje na školách a tiež organizuje kurzy. "Keby som chcela dosahovať prvé pozície, musela by som naozaj maximálne zorganizovať rodinu, deti odovzdať niekomu inému a trénovať. To, čo som chcela dosiahnuť, už som dosiahla a cítila som, že nastala doba, kedy môžem odovzdávať informácie ďalej. V roku 2010 som začala podnikať a založila si vlastnú tréningovú spoločnosť," hovorí.

Ľudia dnes podľa nej majú najväčšie problémy s koncentráciou: "Sú roztekaní, nedokážu sa sústrediť na jednu vec. Je to dané dobou počítačov. Máme kvantum informácií, uvedomujeme si to, ale nie sme schopní s tým niečo robiť. Nechávame sa bombardovať všetkým možným a zbytočne pamäť zahlcujeme. Svojím spôsobom je toho toľko, že sa dostávame do permanentného stresu, ktorý našej pamäti škodí. Krátkodobý stres, kedy sme trochu nervózni, nabudí k vyššiemu výkonu, je pozitívny. Dlhodobý, spôsobený napríklad rozvodom, úmrtím niekoho blízkeho, tlakom v práci aktivuje určité bunky, ktoré pamäť blokujú," hovorí.

Michaela Karsten
Narodila sa pred 43 rokmi v Hradci Králové, kde vyštudovala medicínu. Pracovala vo farmaceutickej firme. Pamäťovému tréningu sa venuje od roku 1998. Je trojnásobnou majsterkou sveta v pamäťových schopnostiach, niekoľkonásobnou majsterkou Českej republiky, má zápis v Guinnessovej knihe rekordov. Je autorkou knihy Úspešná pamäť a zakladateľkou projektu k osobnému rozvoju Brillant Brain. V roku 2010 založila vlastnú spoločnosť MindKarat® pre mentálny a pamäťový tréning. K jej firemným klientom patria veľké medzinárodné spoločnosti, je lektorkou na nemeckých univerzitách. Jej manžel je svetový pamäťový majster z roku 2007. Majú spolu dve deti, žijú v nemeckom Erfurte.

Eva Tichá, idnes.cz
 

01 - Modified: 2006-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľské deti chodia s pasom do školy
01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 03 - Modified: 2024-03-08 08:29:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Alzheimerova choroba – tichá epidémia 04 - Modified: 2023-11-27 11:06:50 - Feat.: - Title: Prelomový prieskum vedcov: Baktérie, ktoré máme v tele, sú zaujímavejšie, ako sme si mysleli. Majú spomienky 05 - Modified: 2023-11-07 16:27:00 - Feat.: - Title: Pandémia covidu mala trvalý vplyv na mozgy určitej vekovej skupiny
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:58