StoryEditor

Priberáte a mení sa vám vzhľad? Sú za tým hormóny a vaša štítna žľaza

20.05.2015, 09:04
Autor:
stlstl

Neschudli ste v poslednom čase výrazne a bez vlastného pričinenia? Alebo naopak, priberáte a akosi s tým nedokážete nič urobiť? Lámu sa vám nechty a vypadávajú vlasy? Vysvetlenie môže byť jednoduché - ovplyvňujú vás hormóny.

„Celý život som bojovala s hmotnosťou. Nikdy som nebola vyslovene tučná, ale vždy som mala v „zásobe“ pár kíl navyše. A odrazu akoby to šlo samo. Kilá zo mňa opadli, a to bez diéty či športu," priznáva tridsiatnička Jana, ktorej sa problémy s hormónmi začali po pôrode. „Bola som nadšená, keď som štyri mesiace po pôrode mala o dvadsať kíl menej. Všetci nado mnou krútili hlavou, že nevyzerám prirodzene, že som ochabnutá, mľandravá...,“ priznáva Jana. Vypadávanie vlasov a lámanie nechtov pripisovala materstvu, rovnako ako neustálu únavu, nervozitu a trasenie rúk. „Napokon sa to nepozdávalo ani mojej praktickej lekárke, a tak ma poslala na endokrinológiu. Tam sa našla príčina - zvýšená funkcia štítnej žľazy."

Produkcia hormónov sa odráža aj navonok

Štítna žľaza je jedným z endokrinných orgánov produkujúcich hormóny, ktoré riadia naše telo a ovplyvňujú chod celého organizmu. Pri jej poruchách dochádza k zvýšenej alebo zníženej činnosti. V oboch prípadoch sa chyba v tvorbe hormónov prejavuje aj navonok na vzhľade pacienta. „Pri zvýšenej funkcii si môžeme predstaviť, akoby človek išiel na vyššie obrátky. Títo ľudia sú zrýchlení, rovnako ako ich metabolizmus," vysvetľuje endokrinologička Dagmar Prokešová z Bratislavy, podľa ktorej preto dochádza k rýchlym zmenám hmotnosti. „Ľudia si všimnú, že relatívne rýchlo ubúdajú na váhe, pritom jedia normálne, alebo dokonca viac. Niekomu sa to páči, že chudne bez nejakého svojho pričinenia, ale je to trochu zákerné, pretože je to na úkor svalovej hmoty," ozrejmuje endokrinologička, podľa ktorej tak u pacientov dochádza aj k zvýšenej únave.

Choroba má aj ďalšie vonkajšie prejavy. „Pokožka je teplá a spotená, pacienti bývajú prekrvení a začervenaní. Vyskytuje sa zvýšené vypadávanie vlasov, ktoré majú zníženú kvalitu, zhoršuje sa kvalita nechtov. Vo výzore bývajú nápadné vystúpené oči, ktoré sú veľmi výrazné a majú zvýšený lesk. Ďalším vonkajším prejavom je aj akýsi tras - pacienti bývajú celí roztrasení, a to navonok aj pocitovo, cítia nervozitu, nepokoj a je to vidieť aj na ich výzore," dodáva lekárka.


Výrazné prejavy má aj znížená funkcia štítnej žľazy. „Človek naopak akoby išiel na nízke obrátky. Spomalí sa mu metabolizmus, preto dochádza k priberaniu, môže sa zvýšiť hladina cholesterolu. Často sa pridružujú aj opuchy, najmä na predkolení a v tvári, ktorej vzhľad sa tiež mení - je pripuchnutá, znižuje sa mimika. Keďže štítna žľaza vplýva aj na krvotvorbu, objavuje sa málokrvnosť a koža je bledšia až nažltlá, výrazne suchá. Ľudia s touto poruchou sú zimomraví, ich pokožka býva chladná. Mení sa aj kvalita vlasov, sú bez lesku, vyskytuje sa lámavosť nechtov," vymenúva lekárka a upozorňuje aj na vplyv nedostatku hormónov štítnej žľazy na mozgové funkcie, mentálne výkony a nálady. Pacienti často pociťujú únavu, majú depresívne nálady a pôsobia ospanlivo, psychicky aj fyzicky reagujú spomalene, čo vidieť aj navonok. Ich pohybová aktivita sa znižuje, a keďže príjem stravy zostáva rovnaký, rýchlo priberajú. Rast hmotnosti navyše podporuje aj spomalený metabolizmus a sklon tela zadržiavať vodu.

Hrča na krku a zhrubnutý hlas

Ochorenie štítnej žľazy sa niekedy prejavuje aj výrazným zhrubnutím krku, tzv. strumou. „Struma znamená zväčšenie štítnej žľazy, ktoré si aj laik môže všimnúť už na pohľad, keď na prednej strane krku rastie tzv. hrvoľ. Môže vzniknúť v rôznej kombinácii - niekto má zväčšenú štítnu žľazu, ale dobre mu funguje. Na druhej strane niekto má obvyklé problémy, teda zväčšenú žľazu, ktorá mu navyše aj zle funguje," ozrejmuje lekárka Prokešová a upozorňuje, že struma môže mať vplyv aj na zmeny hlasu. „Zhrubnutie hlasu sa objavuje pri zníženej činnosti štítnej žľazy, keď je hlas zachrípnutý a suchý. Problémy však môžu byť dané aj strumou ako takou, jej zväčšením, pretože rastie blízko hlasivkových nervov, ktoré sa môžu porušiť," dodáva lekárka.

Zmeny spôsobujú aj ďalšie žľazy

Vonkajšie prejavy sprevádzajú aj poruchy funkcií ďalších endokrinných orgánov. Výrazné zmeny vo výzore spôsobuje nesprávny pomer ženských a mužských hormónov v tele. „Keď sa u žien vo zvýšenej miere tvoria mužské hormóny, začnú sa u nej navonok prejavovať mužské črty, jednak stavba tela, ale mení sa aj ochlpenie - zvyšuje sa tam, kde to u žien nie je typické, teda na tvári, hrudníku, vybiehajúce ochlpenie smerom k pupku, na ramenách a stehnách. Môžu sa im tvoriť kúty, vypadávajú vlasy a vzniká mužský typ plešivosti. Pri ťažších formách sa mení aj vzhľad genitálu.

U mužov to býva naopak, pri zvýšenej produkcii ženských hormónov zoženštejú, môže sa im zväčšiť prsná žľaza, menej zarastajú, začnú sa im zaobľovať boky," opisuje lekárka a dodáva, že k výtokom a rastu prsníkov, a to aj u mužov, dochádza aj pri zvýšenej hladine hormónu prolaktín, ktorý vytvára hypofýza. Výrazné zmeny postavy so sebou nesú aj poruchy rastového hormónu. Ak k nim dôjde ešte pred uzavretím tzv. rastových štrbín, človek výrazne rastie do výšky. Ak sa porucha prejaví až po ich uzavretí, rastú len koncové časti tela ako nohy, ruky, nadočnicové oblúky či čeľusť. S obezitou zas môžu súvisieť poruchy pankreasu, neraz aj v spojitosti s cukrovkou, a tiež nadprodukcia steroidných hormónov v nadobličke. „Ľudia začnú priberať, ale je to iný typ priberania. Ide o centrálnu obezitu najmä okolo pása a zároveň ubúda svalovina. Mení sa aj vzhľad kože, ktorá sa stenčuje, veľmi ľahko sa tvoria modriny a vznikajú strie, ktoré sú fialové a neblednú. Typická je aj tzv. mesiačiková tvár, je akoby pripuchnutá s výraznou červeňou v lícach," dodáva lekárka.


Liečba pomôže

Poruchy endokrinných orgánov sa môžu liečiť medikamentózne alebo operačne, najmä pri nádorových ochoreniach. Odstránením zdravotného problému zväčša miznú aj jeho prejavy na vzhľade. „Najmä pri štítnej žľaze sa ľudia dostanú úplne do normy. Pri liečbe doplníme v tabletkách to, čo žľaza nevyprodukuje a dosiahneme normofunkčný stav. Teda aj metabolizmus ide na normálne obrátky a potom je to už otázka toho, ako sa človek správa - ak sa nehýbe a nestráži si stravu, priberá ďalej, ale ak sa stravuje normálne, môže chudnúť, a to oveľa ľahšie, ako keby mal poruchu žľazy neriešenú," vysvetľuje lekárka. „Zmeny závisia aj od toho, do akého ťažkého štádia sa ochorenie dostalo.

Nie vždy nastane úplné zlepšenie, niektoré znaky môžu pretrvať. Ak sa poruchy podchytia včas a liečia sa, pacienti sa väčšinou dostanú do normálu." Pri liečbe treba odlíšiť, či je porucha spôsobená centrálne, alebo vzniká v konkrétnom orgáne. Občas sa tiež naraz stretnú dva problémy alebo viac. „Napríklad pri vypadávaní vlasov - dáme do poriadku štítnu žľazu, ale ak je tam aj ďalší problém, povedzme s tráviacim traktom, nevstrebávajú sa niektoré živiny, alebo s krvotvorbou, keď je človek anemický a okrem iného sa to prejaví na vlasoch, potom keď dáme do poriadku štítnu žľazu, nemusí sa to upraviť, keďže nie je doriešený aj ďalší problém," vysvetľuje lekárka.

Problémy s hormónmi môžu byť doživotné, najmä pri zníženej funkcii žľazy, keď sa jej produkcia musí trvalo nahrádzať liekmi. Niekedy sa však liečbou žľaza „spamätá“ a začne opäť fungovať normálne. „Keď nasadíme lieky, vytvárame podmienky aj pre štítnu žľazu, aby sa zregenerovala, ak je toho schopná. Po určiom čase lieky vysadíme a žľaza funguje normálne, pacient je vyliečený. Môže sa to stať raz v živote a odvtedy má človek pokoj. Stáva sa však, že sa po nejakom čase problém zopakuje, preto je vhodné občas urobiť kontroly," uzatvára Prokešová.

 

Vonkajšie prejavy poruchy štítnej žľazy:

Pri nadprodukcii hormónov:

- rýchle a výrazné chudnutie bez vlastnej snahy

- zhoršená kvalita a vypadávanie vlasov

- lámavosť nechtov

- teplá, začervenaná a spotená pokožka

- vystúpené oči s výrazným leskom

- trasenie rúk i celého tela

- viditeľná nervozita a nepokoj

- struma na krku


Pri nedostatku hormónov:

- nárast hmotnosti a neschopnosť schudnúť

- ospalosť, pomalosť pohybov

- znížená pohybová aktivita

- zhoršená mimika, ospalý výraz tváre

- opuchy najmä predkolenia a tváre

- bledá až nažltlá pokožka

- suchá a studená koža

- vypadávanie vlasov

- lámavosť nechtov


Vonkajšie prejavy porúch ďalších žliaz:

- zmena stavby tela, vlasov a ochlpenia (pohlavné žľazy)

- výtok a rast prsníkov aj u mužov (hypofýza)

- rast do výšky alebo nárast koncových častí tela najmä nôh, rúk, nadočnicových oblúkov a čeľuste (rastový hormón)

- zmeny hmotnosti (pankreas)

- priberanie v oblasti pása (nadobličky)

- častá tvorba modrín a vznik fialových strií, ktoré nemiznú (nadobličky)

- pripuchnutá tvár s červeňou v lícach - tzv. mesiačiková tvár (nadobličky)


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2016-08-17 15:54:26 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa olympionikmi. Tipy pre úspešnejší život 02 - Modified: 2016-07-26 15:48:13 - Feat.: - Title: Fitnes trénerka vie, ako na zhadzovanie kíl. Takto to pôjde 03 - Modified: 2015-08-15 12:10:32 - Feat.: - Title: Milujete jahody? Skúste s nimi cez víkend urobiť tieto 4 veci 04 - Modified: 2015-07-27 15:51:54 - Feat.: - Title: Najprv horúco a zrazu chladnejšie. Čo robiť, aby sme to prežili 05 - Modified: 2015-07-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Zdravá strava nie je len bio. A potreba teplého obeda je mýtus
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 22:03