StoryEditor

Vírus zika sa šíri naprieč Južnou Amerikou, experti varujú aj pred ďalšou chorobou

13.02.2016, 19:46
Autor:
ČTKČTK
Kolumbia zaznamenala vyše 30-tisíc prípadov nákazy vírusom zika. Z toho 5-tisíc tehotných žien, pre ktoré je ochorenie najnebezpečnejšie.

Už viac ako päťtisíc tehotných žien sa v Kolumbii nakazilo vírusom zika. Horúčkovité ochorenie, ktoré môže poškodiť mozog nenarodených detí, sa ďalej rýchlo šíri naprieč Južnou Amerikou. Podľa WHO je tam na vzostupe aj neurologická porucha nazývaná Guillain-Barrého syndróm.

Nielen mikrocefália

Kolumbia zaznamenala už 31 555 prípadov nákazy vírusom zika, uviedol v sobotu kolumbijský národný zdravotnícky ústav. Z toho 5 013 prípadov sa týka tehotných žien.

Práve pre nich je pritom horúčkovité ochorenie obzvlášť nebezpečné, zrejme totiž spomaľuje vývoj mozgu nenarodených detí, čím spôsobuje mikrocefáliu, kedy sa dieťa kvôli zmenšenému mozgu narodí sa zdeformovanou hlavou.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu varovala, že v Kolumbii, Brazílii, Salvádore, Suriname a vo Venezuele je na vzostupe tiež neurologická porucha nazývaná Guillain-Barrého syndróm (GBS). Šírenie vzácneho ochorenia nervovej sústavy, ktoré vyvoláva svalovú obrnu, dávajú zdravotníci do súvislosti práve s vírusom zika.

"V súvislosti s prudkým šírením vírusu zika hlásili zvýšený počet výskytu GBS Brazília, Kolumbia, Salvádor, Surinam a Venezuela," oznámila WHO v každotýždennej správe o víruse zika. Ten sa teraz vyskytuje v 34 krajinách, z toho 26 na americkom kontinente.

Olympiády sa nebojte, odkazuje svetu brazílska prezidentka

Prítomnosť vírusu zika v tele pacientov s GBS nebola laboratórne preukázaná v Kolumbii a Salvádore. Potvrdená naopak už bola u troch z 252 prípadov GBS vo Venezuele. Tamojší prezident Nicolás Maduro už vo štvrtok oznámil, že v dôsledku komplikácií spájaných s vírusom zika zomreli v jeho krajine traja ľudia. Venezuela doteraz ohlásila 5 221 podozrení na nákazu.

Brazília, kde sa v auguste uskutočnia letné olympijské hry, v sobotu v rámci dňa boja s vírusom zika vyslala do terénu 220-tisíc vojakov.

V postihnutých oblastiach obchádzajú domy a rozdávajú pesticídy a moskytiéry. Kontrolovali tiež vodné nádrže, jazierka a kaluže, kde sa komáre rozmnožujú.

Sobotnej preventívnej kampane sa zúčastnila aj brazílska prezidentka Dilma Rousseffová. Reportérom agentúry AFP povedala, že pokiaľ ide o nadchádzajúce olympijské hry, svet sa nemusí ničoho báť.

Chorobu po juhoamerickom kontinente a karibských ostrovoch prenášajú najmä komáre, zdravotníci však v ojedinelých prípadoch potvrdili aj prenos vírusu prostredníctvom pohlavného styku či krvnej transfúzie. WHO kvôli vírusu zika nedávno vyhlásila celosvetový núdzový stav.

Odborníci predpokladajú, že sa rozšíri po celej Amerike s výnimkou Kanady a Čile, kde vírusu neprajú klimatické podmienky. Do postihnutých oblastí by nemali cestovať tehotné ženy, miestnym párom úrady odporúčajú tehotenstvo o niekoľko mesiacov či rokov odložiť.

01 - Modified: 2008-02-07 10:53:00 - Feat.: 0 - Title: Tribunál pre genocídu požaduje strojnásobiť rozpočet
01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-03-27 22:49:04 - Feat.: - Title: Kolumbijská armáda zadržala loď s rekordným množstvom kokaínu 03 - Modified: 2024-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety 04 - Modified: 2024-03-16 07:58:15 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident chce zmeniť ústavu, aby presadil reformy bez Kongresu 05 - Modified: 2024-02-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje viac vojakov na boj s Ruskom, na pomoc prichádzajú profesionáli z Kolumbie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:30