StoryEditor

Začalo to bolesťou krížov, potom mu ochrnuli nohy. Dajte si pozor na chrbát

16.03.2015, 07:00
Autor:
stlstl
Často vás sekne v krku alebo v krížoch? Nepodceňujte to, ale riešte čo najrýchlejšie.

Alena je len tridsiatnička, no o seknutiach chrbta by už vedela napísať román. Všetko sa to začalo úrazom. „Spadla som, ale nebolo to nič vážne. Len som si vytkla členok a počula, že mi v chrbte niečo poriadne zaprašťalo. Ale neriešila som to, pretože ma v podstate nič nebolelo. Až neskôr som si všimla, že som každú chvíľu seknutá. Stačilo, že ma ofúklo, dostala som chrípku alebo v kancelárii pustili „klímu“. Dovtedy som také problémy nemala. Napriek tomu, že to bolo pomerne časté, k lekárovi som nešla. Vždy, keď ma seklo, vzala som si tabletku proti bolesti a ľahla na termofor,“ prezrádza Alena.

Vlani sa však všetko zhoršilo. Zrazu seknutie neprechádzalo. Naopak. Jedno plynulo prechádzalo do ďalšieho. „Raz ma bolel krk, potom pod lopatkou a nakoniec kríže. Tentoraz sa to nezlepšovalo. Naopak, pribudlo pálenie medzi lopatkami, ktoré predchádzalo prudkej bolesti chrbta. Nepomáhali lieky, teplo a ani chlad, ktorý som zo zúfalstva skúsila,“ hovorí Alena. Návšteva lekára ju už neminula. Urobili jej röntgen, výsledok bol nepríjemný. Na krčnej chrbtici už mala množstvo výrastkov. „Predpísali mi špeciálne cviky, elektroliečbu a teplý parafín. Dostala som aj nariadenie, že sa musím vzdať svojho obľúbeného behu, aby sa môj stav nezhoršil. Čo sa dá robiť? Ak nechcem, aby to bolo horšie, musím na tom popracovať. Snažím sa cvičiť na chrbát, ale nie vždy sa mi to podarí. Rok mi bolo lepšie, ale v poslednom čase cítim, že chrbát znova nie je vo forme. Opäť ma častejšie sekne a aj svalstvo na krku je tuhšie. Lekár a rehabilitácie  ma zrejme znova neminú  ,“ priznáva Alena.

PREČO NÁS SEKNE?

„Je škoda, že množstvo chorých si nenájde čas na návštevu lekára už pri prvom seknutí. Možno preto, že to podcenia alebo sa im uľaví a problémy sa už nikdy nezopakujú. Je to však skôr raritný prípad,“ tvrdí rehabilitačná lekárka Tatiana Cicholesová z Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. „U väčšiny pacientov sú ťažkosti chronické a mnohí nás navštívia, až keď je ich stav vážny. Je to škoda, práve včasnou návštevou odborníka a diagnostikou by sa mohlo predísť zhoršeniu stavu,“ upozorňuje lekárka a dodáva, že príčin seknutia je množstvo. Niekedy ich mávajú na svedomí nádory, zápalové alebo reumatické ochorenia.

Svoju úlohu zohrávajú aj alergie, stres, ale za problémy zodpovedá hlavne súčasný spôsob života. Máme málo pohybu, vysedávame pred televízorom aj počítačom. A dôsledok? Dynamické chrbtové svalstvo zodpovedné za pohyb ochabuje a statické starajúce sa o sedenie a státie sa skracuje. Vzniká svalová nerovnováha a riziko takzvaného seknutia. „Ide o funkčné poruchy chrbtového svalstva. Znamená to, že svaly nefungujú stopercentne, čo nepriaznivo vplýva aj na kĺby medzi stavcami, ktoré umožňujú pohyb chrbtice. Každý kĺb má daný istý rozsah pohyblivosti. Ak sa vytočíte väčšmi, sekne vás. Stane sa to preto, lebo niektoré preťažené a lenivé svaly nezastavili nevhodný pohyb kĺbov v správny čas. Zdravé svalstvo by ho stoplo prv, než by ste si stihli ublížiť. Jednoducho povedané, seknutie je obranný reflex, ktorý má chrbticu ochrániť pred ďalším poškodením,“ ozrejmuje lekárka.


Snímka: flickr

NA ZAČIATKU BANÁLNE?

Seklo vás raz v krku, o mesiac pod ľavou lopatkou a neskôr v oblasti krížov? Nečudujte sa. Volá sa to reťazenie porúch. Je to typický príznak chorôb pohybového aparátu. „Oblasť krčno - hlavového prechodu má dôležitú úlohu v regulácii svalstva celého chrbta,“ tvrdí Cicholesová. „Následkom postihnutia krku je väčšmi zaťažovaná drieková aj krížová oblasť, čo môže skončiť seknutím práve v tomto úseku. V tom prípade už ide o vážnejší stav vyžadujúci si čo najrýchlejšiu návštevu lekára,“ prezrádza odborníčka, podľa ktorej to však nemuselo  zájsť až tak ďaleko. „Na začiatku problémov nemusel byť vážny dôvod. Možno len problém na úrovni svalstva, ktoré kontroluje státie aj sedenie a ktoré zodpovedá za pohyb. V tom prípade by pomohla náprava svalovej nerovnováhy pomocou krátkodobej rehabilitácie, špeciálnych masáží na uvoľnenie stuhnutého svalstva, elektroliečby alebo vodoliečby,“ vymenúva lekárka.

Pozor! Neutekajte za chiropraktikmi, ktorí vás nepošlú na röntgen. Liečba chrbtice patrí výlučne do rúk skúsených lekárov a fyzioterapeutov.

ACH TIE PLATNIČKY

Návštevu lekára pri problémoch s chrbtom naozaj neodkladajte. Ak nezapracujete na náprave, hrozia omnoho vážnejšie ťažkosti s platničkami. Nachádzajú sa medzi všetkými stavcami chrbtice, sú vyplnené gélovým jadrom, ktoré obkolesujú elastické a tuhšie vlákna tvoriace prstence. Keď sa následkom opakovaných nevhodných pohybov poškodia, môžu sa v určitých úsekoch oslabiť. Potom stačí len dvihnúť ťažší predmet, a už sa nevystriete. Poškodené prstence tlak nevydržia a jadro unikne mimo svojho priestoru. Je to veľmi bolestivý stav, pretože gélová hmota môže tlačiť na cievy, nervy alebo miechu. „Postihnutého najskôr bolí v oblasti krížov, neskôr sa prenikavá bolesť presunie do dolnej končatiny. Ak vysunutá platnička dráždi miechu, hrozí aj samovoľný únik moču, stolice a poškodenie sedacieho nervu. Mnohí skončia v nemocnici, dostávajú infúzie a nesmú sa hýbať V najhorších prípadoch hrozí operácia, výmena poškodenej platničky za umelú,“ tvrdí Cicholesová.

Varovným signálom pri bolestiach chrbta sú aj problémy s vylučovaním moču a stolice. Na vine môže byť útlak zakončení nervových koreňov v mieche, takzvaného konského chvosta. „Ak práve toto pacient podcení a rieši len analgetikami, môže to skončiť ochrnutím dolných končatín a nezvratným poškodením zvieračov močového mechúra a konečníka,“ varuje odborníčka, ktorá si spomína na šokujúci prípad z praxe. Pamätám si na pacienta s fyzicky náročnou prácou. Pol roka ho boleli kríže a jedno ráno sa už nepostavil, pretože mu ochrnuli dolné končatiny. Jeho stav je už nezvratný, no v niektorých prípadoch dokážeme ochrnutie odstrániť,“ uzatvára Cicholesová.


VAROVNÉ PRÍZNAKY

K lekárovi sa ponáhľajte, ak :

- bolesť trvá vyše týždňa

- neustúpi ani po užití analgetík

- vnímate pocity tŕpnutia v rukách a nohách

- začali sa vám z ničoho nič podlamovať dolné a horné končatiny a pociťujete v nich slabosť

- postrehli ste úbytok svalstva na horných či dolných končatinách

- vnímate občasné šklbnutia vo svaloch zášklby, ktoré môžu byť prejavom problémov s nervami v blízkosti chrbtice

 

AKO SI POMÔCŤ?

Keď vás sekne, postihnuté miesto si nahrievajte. Pozor! Len suchým teplom. Použite nahrievajúce náplasti, termofor alebo elektrické podušky. Počas problémov je dovolená len sprcha. Vaňa plná horúcej vody je síce lákavá, lebo bolesť oslabí, ale zároveň riskujete vážnejšie ťažkosti.

Ak sa vám váš chrbát čo i len trochu nepozdáva, nemávnite nad tým rukou. Už aj stuhnuté svalstvo na krku alebo pod lopatkou svedčí o poškodení chrbtových svalov a má byť dôvodom na návštevu lekára. Vyšetrí vás, naučí správne sedieť a ležať. Nevyhnutná je aj úprava postoja, pohybového režimu a mnohokrát rehabilitácia. Pomáha špeciálne cvičenie pod dohľadom odborníka, v ktorom by ste mali pokračovať aj  doma. Pozor! Chrbát by ste si mali uvoľňovať a posilňovať denne, minimálne 10 minút.

Naučte sa správne dýchať. Pri nádychu a výdychu nehýbte plecami. Preťažujete si svalstvo šije. Dýchajte len do bránice, je hlavným dýchacím svalom. Stiahnite panvové dno, brucho a uložte si ruky pod rebrá. Pri nádychu by sa mali pohybovať od seba a nie do výšky.

Ležte na boku. Hlava sa vám nesmie prepadávať do vankúša. Ak nemáte anatomický, priestor medzi plecom a bokom hlavy si vyplňte skrúteným uterákom. Keď spíte na chrbte, valčekom si podložte záhlavie.

Pri sedení dodržiavajte pravidlo pravých uhlov medzi trupom a stehnami, tiež medzi lýtkami a chodidlami. Hlavne nepredsúvajte bradu, ale zasúvajte ju do chrbtice. Hmotnosť hlavy vtedy spočíva na telách stavcov, čo je správne. Keď je predsunutá, jej tiaž sa sústredí na kĺby chrbtice a svaly sa zbytočne preťažujú. Ruky, plecia a lakte je potrebné tlačiť smerom nadol a dozadu.

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-04-13 07:52:00 - Feat.: 0 - Title: Philip Kotler príde na Slovensko
01 - Modified: 2016-08-17 15:54:26 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa olympionikmi. Tipy pre úspešnejší život 02 - Modified: 2016-07-26 15:48:13 - Feat.: - Title: Fitnes trénerka vie, ako na zhadzovanie kíl. Takto to pôjde 03 - Modified: 2015-08-15 12:10:32 - Feat.: - Title: Milujete jahody? Skúste s nimi cez víkend urobiť tieto 4 veci 04 - Modified: 2015-07-27 15:51:54 - Feat.: - Title: Najprv horúco a zrazu chladnejšie. Čo robiť, aby sme to prežili 05 - Modified: 2015-07-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Zdravá strava nie je len bio. A potreba teplého obeda je mýtus
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 11:39