StoryEditor

Žuvačky vám pri chudnutí nepomôžu. Je to mýtus

23.03.2013, 23:00
Autor:
stlstl
Podľa nového výskumu nebudete vďaka žuvačkám jesť menej. Ani nezhodíte kilá.

Skutočnosť je ešte prekvapivejšia. Žuvačka vám nielenže nepomôže zhodiť prebytočné kilá, ale môže dokonca vyvolať chuť na chipsy, koláče a sladkosti. Tvrdí to nová štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Eating Behaviors. Za chute spomínané vyššie údajne môže mentol,  jeho chuť v niektorých žuvačkách totiž spôsobuje, že ovocie a zelenina po nich chutí čudne.

„Je to podobné, ako keď sa po čistení zubov napijete pomarančového džúsu – chutí zle,“ vysvetľuje jedna z autoriek štúdie Christine Swoboda z Ohio State University.

Názory odborníkov sa však rôznia. Niektorí tvrdia, že žuvanie evokuje automaticky myšlienky na jedlo a stimuluje tvorbu tráviacich štiav, a preto vyvoláva u človeka hlad. Iní pracovali s hypotézou, že vďaka žuvačke mali ľudia pocit väčšej plnosti, a teda jedli menej. Výrobcu žuvačiek Wrigley tiež zaujímalo, kde v skutočnosti je pravda, a tak sa rozhodol výskumy financovať.

„My sme sa sústredili na otázku: Pomôže žuvačka skutočne s chudnutím?“ hovorí Swobodová. Aby to zistili, poprosili 44 dobrovoľníkov, aby hrali hru založenú na princípe výherných automatov. Ak testujúci vyhrali, dostali výmenou za výhru jedlo: niektorí pomaranče alebo grepy, iní chipsy alebo cukríky M&M´s. 

Ešte predtým, ako sa dobrovoľníci pustili do hrania, mali za úlohu žuť žuvačku. Jedna časť dostala ovocnú Juicy Fruit, druhá mentolovú Wrigley´s Spearmint. Ukázalo sa, že tí, ktorí mali mentolovú žuvačku, boli omnoho menej motivovaní hrať za ovocie. Na druhej polovici bol efekt primalý na to, aby mohol byť zo štatistického hľadiska považovaný za relevantný.

V druhom experimente vedci požiadali skupinu ľudí, aby si presne zapisovali, čo cez deň zjedia. Jedna časť bola opäť vyzvaná, aby si dala pred každým jedlom mentolovú žuvačku. Druhá skupina jedla tak, ako zvyčajne.

„Žuvačková“ skupina následne jedla skutočne menej. Lenže – neznamená to, že prijímali menej kalórií. V skutočnosti táto skupina jedla menšia množstvo prospešných živín a rovnaké množstvo kalórií.
Podľa Swobodovej môže vysvetlenie spočívať v tom, že spojenie mentolu a ovocia či zeleniny vytvára zvláštnu horkú chuť, ktorá ľudí demotivuje jesť práve takéto potraviny.

Hoci sú výsledky tejto štúdie zaujímavé, objavili sa už aj protichodné názory. Brett Carterová, výskumníčka z University of Washington v Seattli, upozorňuje, že v tomto prípade sa nedá posúdiť dlhodobý efekt.
„Navyše, jedálne „denníčky“ sú veľmi nepresným spôsobom merania počtu kalórií,“ dodáva. Na štúdiu potvrdzujúcu dlhodobý efekt týchto záverov si tak budeme musieť ešte počkať.

 

Zdroj: www.huffingtonpost.com

 

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:04