StoryEditor

Odporcovia očkovania si zaplatili štúdiu. Dopadla však inak, než čakali

15.10.2015, 17:00

Americká organizácia SafeMinds, ktorá dlhodobo odmieta očkovanie detí kvôli tomu, že údajne spôsobuje autizmus, zaplatila v prepočte takmer 220-tisíc eur za dlhodobú vedeckú štúdiu. Jej výsledky ale do postoja organizácie nezapadajú: vedci totiž opäť potvrdili, že očkovanie s autizmom nesúvisí, píše portál idnes.cz.



Americká organizácia SafeMinds dlhodobo bojuje proti dezinfekčnému prídavku tiomerzal (v USA tiež známy ako Thimerosal) vo vakcínach. Podľa ich stanoviska prispieva k rozvoju autizmu a nárast tejto poruchy v posledných rokoch je spôsobený práve ortuťou obsiahnutou v organickej molekule C9H9HgNaO2S.

Ale podľa novej štúdie publikovanej v prestížnom vedeckom časopise PNAS nie je medzi tiomerzalom či vakcínami a autizmom žiadna súvislosť. Aspoň ju štúdie vychádzajúce z experimentov na primátoch (Macaca mulatta) nenašli: „Dáta ukazujú, že podávanie vakcín obsahujúcich tiomerzal alebo vakcíny MMR nehrajú u makakov žiadnu úlohu pri výskyte autizmu. Neboli pozorované žiadne neuropatologické zmeny v mozgu.“

Paradoxné na tejto štúdii je podľa komentátorov práve to, že sa na nej finančne podieľala práve organizácie SafeMinds a ďalšie organizácie, ktoré proti očkovaniu broja. Konkrétne SafeMinds dala univerzitám na tento výskum medzi rokmi 2003 a 2013 približne 250-tisíc dolárov.
 


Prečítajte si aj:

 

Od ortuti k hliníku. 10 mýtov a faktov o očkovaní
Vakcína story. Ako sme strach z chorôb vymenili za strach z očkovania




Organizácia SafeMinds predtým argumentovala predbežnými údajmi z rovnakého výskumu, ktoré podporovali hypotézu o súvislosti medzi očkovaním a autizmom. Kompletný pohľad na dáta ale ukázal, že táto súvislosť neexistovala. Prezidentka SafeMinds teraz požiadala o opätovnú analýzu dát: „Chceme sa pozrieť na čisté dáta, aby sme sa presvedčili, že tu nie je schovaná súvislosť napríklad u malej podskupiny.“

Príčinnú súvislosť medzi detskou vakcínou MMR a neurologickou poruchou (autizmom) dostal do širokého povedomia britský lekár Andrew Wakefield. V februári 1998 na tlačovej konferencii k prípadovej štúdii zdôraznil možnosť, že očkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole môže spôsobovať autizmus.

Neskôr (v roku 2004) sa ukázalo, že Wakefield manipuloval s výsledkami a zatajil konflikt záujmov - sám mal totiž patent na oddelené detské vakcíny, a hodilo sa mu teda vzbudiť pochybnosti o trojitej vakcíne MMR.

Wakefieldova štúdia bola stiahnutá kvôli konfliktu záujmov a nezrovnalostiam pri výbere pacientov aj prezentácii výsledkov. Avšak šesť rokov stačilo na to, aby sa „mýtus o autizme spôsobenom očkovaním“ pevne usídlil vo verejnej diskusii. Hoci mnoho štúdií opakovane ukázalo, že vakcíny autizmus nespôsobujú, stále ide o jednu z najčastejších námietok rodičov, ktorí sa boja svoje deti nechať očkovať.



Vedci v súčasnosti nevedia, čím je spôsobené, že sa u niektorých detí rozvinie autizmus, vývojová porucha charakterizovaná zhoršenou schopnosťou jedinca komunikovať a vnímať okolie. Zrejme ide o kombináciu genetických predispozícií a vplyvov prostredia. Narastajúci výskyt tejto poruchy možno čiastočne - nie celkom - vysvetliť zmenou diagnostických postupov.

Alycia Halladayová, jedna z autoriek novej štúdie publikovanej v PNAS, chváli organizáciu SafeMinds za podporu vedeckého výskumu. Dodáva ale, že je potrebné brať do úvahy už existujúci výskum a pýtať sa na správne otázky, nie odvádzať pozornosť: „Najprv tvrdili, že je súvislosť medzi MMR vakcínou a autizmom. To bolo vyvrátené. Tak presunuli pozornosť k pridávanému tiomerzalu, čo bolo teraz vyvrátené starostlivo navrhnutými experimentmi na zvieratách. Tak prišli s tým, že je problém v očkovacom kalendári, ale aj to je vyvrátené. Zdá sa, že stále posúvajú ciele skúmania. Vyzerá to, že čakajú, že vedci budú znova a znova vyšetrovať túto nikdy nepreukázanú súvislosť.“

01 - Modified: 2007-10-14 21:56:05 - Feat.: 0 - Title: Poistenci sa zmien nezľakli
01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 03 - Modified: 2024-04-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Len 57 spoločností vyprodukovalo 80 percent globálneho oxidu uhličitého. Situácia je ešte horšia, ako sme si mysleli 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov 05 - Modified: 2024-04-06 08:30:00 - Feat.: - Title: Cítiš sa, akoby si za noc zostarol o desať rokov? Vedci skúmali ako ovplyvňuje spánok vnímanie nášho veku
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 08:21