StoryEditor

Poistenci sa zmien nezľakli

15.10.2007, 00:00

Ťaženie vlády Roberta Fica proti súkromným zdravotným poisťovniam nespôsobilo žiadne dramatické presuny klientov. Pre zmenu poisťovne sa tento rok rozhodlo viac ako 260-tisíc ľudí. Tento zatiaľ neoficiálny úrad zverejnil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Najviac stratila poisťovňa Union (140-tisíc), najviac získala Dôvera (zhruba 100-tisíc) - v oboch prípadoch ide o súkromnú zdravotnú poisťovňu.
"Napriek tejto atmosfére, ktorá tu panovala vyše roka, ľudia využili slobodnú voľbu," zhodnotil šéf Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Tvrdí, že keby politici nezneisťovali ľudí vyhláseniami o zamýšľanom rušení súkromných poisťovní, možnosť zmeniť poisťovňu by využilo dvakrát toľko klientov. Vlani po masívnej reklamnej kampani vymenilo poisťovňu až 700-tisíc Slovákov.
"Množstvo prepoistení naplnilo predpokladaný menší záujem o zmenu zdravotnej poisťovne," hovorí predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič. Ovplyvnili to podľa neho upravené pravidlá, podľa ktorých napríklad poisťovne nesmeli vykonávať nábor cez sprostredkovateľov. Úrad aj napriek tomu zaznamenal viac ako 200 podaní s podozrením na nezákonnosť pri prepoisťovaní. Najčastejšie sa ľudia sťažovali na zavádzajúce informácie o sľubovaných výhodách. Niekedy dokonca ani nevedeli, že podpisujú zmluvu - mysleli si, že to je dotazník.
Poisťovňa Union, ktorá stratila tento rok najviac klientov, tvrdí - počítali sme s tým. "Ide najmä o tých poistencov, ktorí častejšie menia zdravotné poisťovne a nezáleží im na ponuke a výhodách, ktoré im daná poisťovňa vie poskytnúť," reagovala Nina Zelníková z Unionu. Tvrdí však, že ich prioritou tento rok nebol aktívny nábor nových poistencov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:40