StoryEditor

Päť vecí, ktoré ste možno nevedeli o kašli

30.12.2014, 19:13
Autor:
stlstl

Každý z nás sa s tým stretol. Dráždivý, nepríjemný kašeľ, ktorý nás zvykne sprevádzať počas typických jesenných či zimných ochorení. Na to, aby sme sa ho zbavili, ho však musíme spoznať.

Mnohí sa pri kúpe lieku proti kašľu stretli s tým, že sa ich lekárnik opýtal, či je kašeľ suchý alebo vlhký. Nie každý však vie, ako má odpovedať. Aký je teda medzi tým rozdiel? „Suchý kašeľ je taký, keď sa vám nedarí nič vykašľať, dokonca sa ani nezdá, že je čo vykašľať,“ opisuje všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová z Veľkého Bielu. Suchým kašľom sa väčšinou začínajú ochorenia dýchacích ciest, vtedy sú totiž podráždené dýchacie cesty. „Neskôr, o dva-tri dni sa začne tvoriť hlien a kašeľ sa zmení na vlhký. To znamená, že v dýchacích cestách sa nachádza hlien a pýta sa von,“ dodala lekárka.

Ak je suchý, dráždivý, na jeho utíšenie potrebujeme antitusiká, teda lieky na utlmenie kašľa. Naopak, ak vykašliavame hlieny, kašeľ je vlhký, vtedy by sme mali siahnuť po mukolytikách a expektoranciách. To sú prípravky, ktoré uľahčujú odkašliavanie.
 


Ak však kašeľ trvá príliš dlho, môže signalizovať vážnejší problém. Od astmy cez tuberkulózu až po rakovinu pľúc. „Kašeľ môže mať viacero príčin, nie sú to vždy len vírusy a baktérie,“ upozorňuje Bendová. Kašeľ sa objavuje napríklad pri refluxe, keď sa žalúdočná kyselina dostáva do dýchacích ciest, pri astme či pri alergických ochoreniach. „Dosť často sa objaví aj ako nežiaduci účinok niektorých liekov na vysoký krvný tlak. Niektoré štúdie udávajú, že až tretina pacientov môže mať suchý kašeľ,“ dodala lekárka.

Ak kašeľ trvá dlhšie ako tri týždne, mali by ste vyhľadať lekára. „Hlavne ak pacient užíval lieky na zastavenie kašľa a kašeľ napriek tomu neustupuje. Lekára by mali vyhľadať aj starší pacienti a fajčiari,“ dodala odborníčka. V prípade, že sa objavia varovné príznaky ako vykašliavanie krvi či nechcený úbytok na hmotnosti, lekára treba navštíviť skôr. „Môže to byť príznak nejakého onkologického ochorenia,“ dodala Bendová.

Ak vás kašeľ privedie až k lekárovi a ten zistí infekciu dolných dýchacích ciest, väčšinou vám predpíše antibiotiká. Môžu sa však kombinovať s liekmi proti kašľu? „Antibiotiká sa môžu, a niekedy aj musia kombinovať s mukolytikami. Pri niektorých je dokonca dokázané, že ak ich užívate súčasne s niektorým mukolytikom, zvyšuje sa tak účinok antibiotika. Liek totiž lepšie preniká do buniek, zvyšuje sa hladina jeho účinnosti a dá sa očakávať, že skôr nastúpi jeho účinok,“ dodala lekárka. Účinná látka ambroxol, ktorú lieky proti kašľu obsahujú, zase rozriedi hlien, a tým zmení jeho fyzikálne vlastnosti. „Hlien potom nie je taký lepivý, je redší, ľahšie sa vykašliava, ľahšie sa dostáva z dýchacích ciest von,“ dodala Bendová.

 

Čo všetko sa môže skrývať za kašľom:

Infekcie horných dýchacích ciest
môžu za ne vírusové infekcie, je to najčastejšia príčina akútneho kašľa a kašeľ väčšinou zmizne do týždňa.

Infekcie dolných dýchacích ciest
tie spôsobujú buď vírusy alebo aj baktérie - liečia sa antibiotikami, je ich menej ako infekcií horných dýchacích ciest, ale ak sa však nezačnú zavčas liečiť, môžu sa skončiť aj vážnejším zápalom pľúc.

Astma
pri nej vzniká väčšinou príležitostný akútny kašeľ a ten sa spustí väčšinou v noci, pri cvičení alebo v chladnejšom vzduchu.

Chronické ochorenia
sú sprevádzané chronickým kašľom, patrí medzi ne napríklad chronická bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc, rakovina pľúc, tuberkulóza, srdcová nedostatočnosť


Kedy vyhľadať lekára:
- keď kašeľ neprestáva, trvá dlhšie ako tri týždne
- ak kašeľ sprevádza zároveň teplota nad 38 0Celzia
- ak pri kašli vykašliavate hlieny zafarbené do žlta, zelena či s prímesou krvi
- ak máte zväčšené uzliny na krku
- ak sa vám ťažko dýcha, máte aj bolesť na prsiach, píska vám v prieduškách


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázka dňa
01 - Modified: 2016-08-17 15:54:26 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa olympionikmi. Tipy pre úspešnejší život 02 - Modified: 2016-07-26 15:48:13 - Feat.: - Title: Fitnes trénerka vie, ako na zhadzovanie kíl. Takto to pôjde 03 - Modified: 2015-08-15 12:10:32 - Feat.: - Title: Milujete jahody? Skúste s nimi cez víkend urobiť tieto 4 veci 04 - Modified: 2015-07-27 15:51:54 - Feat.: - Title: Najprv horúco a zrazu chladnejšie. Čo robiť, aby sme to prežili 05 - Modified: 2015-07-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Zdravá strava nie je len bio. A potreba teplého obeda je mýtus
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 11:24