StoryEditor

9 chorôb, ktoré môže prezradiť vaša pokožka

29.12.2014, 11:34
Autor:
stlstl

Je dobré, ak navštevujete kozmetičku a snažíte sa dopriať svojej pokožke pravidelnú starostlivosť. Skúste sa však pozrieť na ňu nielen z hľadiska vrások, červených škvŕn či správne vytrhaného obočia. Mnohokrát vám vie napovedať viac.




Žlté oči
Napríklad oči. Skúste sa na ne pozrieť zblízka. Ak má bielko okrem iného jemný nádych dožlta, môže to znamenať, že vaša pečeň nefunguje úplne správne.

Vačky a opuchy pod očami
Ak konzumujete príliš veľa potravín bohatých na sodík alebo jete jedlá a ochucovadlá s nadmerným množstvom soli, môže sa stať, že podporia zadržiavanie vody v tele. Tento fakt sa môže prejaviť dokonca na citlivej pokožke pod očami – začnú sa vytvárať opuchy a kruhy pod očami. Môže to byť aj prejavom ochorenia obličiek.

Modriny bez dôvodu
Pozorujte, ako reaguje vaša pokožka pri holení, alebo pri masáži, respektíve pri silnejšom stlačení. Ak pri tlaku alebo menšom náraze vznikajú modriny, môže ísť o poruchy zrážania krvi, ktoré si vyžadujú laboratórne vyšetrenie.

Namodralá pokožka
Namodralá pokožka – cyanóza, je znakom nedokrvenia. Vyskytuje sa napríklad pri niektorých vrodených srdcových chybách a ťažkých ochoreniach pľúc.

Suchá koža alebo lámavé nechty
Ak je vaša pokožka príliš suchá a vaše vlasy a nechty sa stávajú krehkými a lámu sa, mohlo by to poukazovať na problémy so štítnou žľazou. Pokožka by mala byť vždy jemná, bez vyrážok a opuchov. Výnimočne suchá koža môže byť spôsobená nedostatkom vitamínu A, esenciálnych mastných kyselín, ako sú omega-3 alebo zinok. Pri niektorých ochoreniach, ako sú psoriáza a rôzne ekzémy, sú tieto zmeny veľmi výrazné a vyžadujú odbornú starostlivosť lekára.

Extrémna citlivosť na slnko
Pokožka, ktorá je obzvlášť citlivá na slnenie, môže byť prejavom alergie na slnečné žiarenie, typickým príznakom je výrazné začervenanie a svrbenie kože. Na slnko sú veľmi citliví aj ľudia s albinizmom (nedostatkom pigmentu). Môže ísť aj o autoimunitné ochorenie lupus erythematosus, ktoré má rôzne prejavy a okrem kože môže postihnúť aj iné životne dôležité orgány.

Príliš bronzová pokožka
Zvýšená tmavšia pigmentácia pokožky môže byť príznakom dedičnej poruchy – hemochromatózy, pri ktorej ide o poruchu metabolizmu železa.

Nežiaduce ochlpenie
U žien môže byť ochlpenie prevažne pozdĺž brady a hornej pery príznakom syndrómu polycystických ovárií, kde sú prítomné cysty na vaječníkoch a dochádza k zvýšenej tvorbe mužských hormónov. Môže viesť aj k neplodnosti a k poruchám menštruácie. Nežiaduce ochlpenie môže byť prejavom aj niektorých nádorových ochorení.

Popraskané pery a herpes
Suché praskliny okolo úst môžu naznačovať nedostatok vitamínov skupiny B, ako niacín, riboflavín a vitamín B6. Niacín nájdete napríklad v konzervovanom tuniakovi, riboflavín v špenáte a B6 v cíceri. Herpes vírus spôsobuje typické prejavy vo forme bolestivých pľuzgierov na perách, ktorých liečenie trvá asi týždeň.


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Filmy -- sledovanosť (25.1. - 28. 1.)
01 - Modified: 2024-03-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Všade vo svete evidujú extrémny nárast predčasne narodených detí. Môže za to jeden spoločný dôvod 02 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Krutá cena za evolúciu. Gén, vďaka ktorému sme stratili chvost, nám mohol priniesť množstvo vrodených chorôb 03 - Modified: 2024-01-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite sa na svoje ruky. tieto signály sú predzvesťou zdravotných problémov 04 - Modified: 2024-01-17 10:08:08 - Feat.: - Title: Vracajú sa staré „vyhubené“ choroby 05 - Modified: 2023-10-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bolesť bez jasnej príčiny môže byť silnejšia. Najnovšie metódy, ako ju skrotiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
08. apríl 2024 09:51