StoryEditor

Austrálčania plánujú veľké zabíjanie koál, vačkovce sužujú chlamýdie

13.02.2016, 13:48

Populáciu austrálskych koál decimujú chlamýdie. Pohlavne prenosnou chorobou sa nakazila už polovica z nich. Austrália preto uvažuje, že choré zvieratá zabije. Výsledky preventívneho zákroku by sa údajne mohli dostaviť do piatich až desiatich rokov, píše portál iDNES.cz.

Vplyv choroby je ničivý

"Asi polovica koál naprieč Austráliou je nakazená. V uzavretých populáciách to môže byť aj väčšina - niekedy až osemdesiat percent," uviedol odborník na infekčné choroby z Burnetovho inštitútu v Melbourne David Wilson.

A antibiotiká nepomôžu. "Koaly majú črevá plné baktérií, ktoré sú dôležité pre trávenie eukalyptových listov. Takže ak koalám nasadíte liečbu antibiotikami, zabijete aj tieto baktérie," popísal pre BBC Peter TIMMS z Queenslandskej univerzity technológií.

Vplyv choroby na nakazené zvieratá je ničivý - slepota, neplodnosť a infekcia známa ako "špinavý chvost". "Močové cesty sa zapália a šíri sa to ďalej, je to neuveriteľne bolestivé. Koaly dostanú výtok a mnoho z nich potom umiera," pokračuje Wilson.

"Populácia koál klesá. Spôsob, ako ju môžeme zvýšiť, je paradoxne taký, že by sme mali niektoré koaly zabiť," navrhuje TIMMS s tým, že si zvieratá chlamýdie odovzdávajú medzi sebou a zabitie chorých zvierat by mohlo priniesť výsledky za päť až desať rokov. Vedci medzitým tiež pripravujú vakcínu, ktorá by mala koaly ochrániť.

Vakcína pre koaly môže pomôcť aj ľuďom

Hotová by mala byť zhruba za tri roky a poznatky, ktoré odborníci počas prípravy získali, sa môžu hodiť aj ľuďom. A to aj napriek tomu, že koaly trpia iným kmeňom chlamýdií než ľudia. Vedci by mohli napríklad zistiť, akým spôsobom chlamýdie ovplyvňujú mužskú plodnosť. Zdá sa tiež, že ľudia sa môžu pri kontakte s koalým močom nakaziť zvieracou podobou choroby.

Koaly sú už od roku 2012 na zozname ohrozených zvierat. Len v austrálskom Queenslande klesla ich populácia za posledných dvadsať rokov o štyridsať percent. Na živote ich ohrozuje automobilová prevádzku, útoky psov a odlesňovanie.

Podľa Wilsona sa však na ich vymieraní najviac podieľajú práve chlamýdie. Tie sa nevyhýbajú ani ovciam, krokodílom, vtákom alebo morčatám. Práve vtáky môžu najľahšie dostať chlamýdie až k ľuďom. Mnoho koál je tiež nakazených retrovírusom podobným vírusu HIV, ktorý ešte zhoršuje účinky bakteriálnych infekcií.

Než do Austrálie prišli v roku 1788 britskí osadníci, žilo tu podľa odhadov viac ako desať miliónov koál. Vlani sa austrálska vláda rozhodla stovky vačkovcov zabiť, aby netrpeli hladom.

01 - Modified: 2008-02-07 07:18:36 - Feat.: 0 - Title: Svetový gigant chce byť ešte väčší
01 - Modified: 2022-01-14 08:22:13 - Feat.: - Title: Teplotné peklo, ktoré dorazí aj k nám? V tejto krajine namerali v januári viac ako 50 stupňov 02 - Modified: 2021-09-05 08:27:44 - Feat.: - Title: V Austrálii rapídne stúpa počet nakazených. Krajine sa nedarí zastaviť šírenie mutácie delta 03 - Modified: 2017-11-15 08:21:17 - Feat.: - Title: Austrálčania v referende podporili homosexuálne manželstvá 04 - Modified: 2016-02-06 12:19:56 - Feat.: - Title: "Nie sme rasisti. Islam nie je rasa." V Austrálii podporili stovky ľudí Pegidu 05 - Modified: 2016-02-02 06:14:20 - Feat.: - Title: V Austrálii opäť evakuovali školy. Polícia hrozby nešpecifikovala
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:44