StoryEditor

Vírus chrípky sa v kancelárii drží aj dva dni. Ako sa mu vyhnúť?

05.02.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Keď pacient s chrípkou kýchne, vírus z jeho úst vyletí až do 1,5 metra. Najhorším miestom, kde sa môžete počas chrípkovej epidémie nakaziť, sú kancelárie, supermarkety a ďalšie uzavreté miesta. Vírus tam prežíva hodiny. Aj keď stopercentná ochrana neexistuje, je dobré dodržiavať isté zásady. Chorý je totiž najviac nákazlivý v prvé dni choroby a v ideálnom prípade by nemal vôbec chodiť medzi ľudí a tiež doma by mal byť v miestnosti sám. Oplatí sa napríklad aj jeho použité riady umývať zvlášť ako riad zdravých členov rodiny. A chorý by mal mať napríklad aj svoj uterák.

V oblečení sa vírus drží až 12 hodín, na rukách 5 minút
Pacient s chrípkou, ktorej inkubačná doba je 12 až 72 hodín, by mal dôsledne kýchať do vreckovky a ak ju nestihne vytiahnuť z vrecka alebo kabelky, mal by kýchnuť do hornej polovice ramena. Je to lepšie, než vyprsknúť pred seba alebo do dlane, ktorú si potom neumyje alebo s ňou pri ceste do kúpeľne siahne na kľučky. Ako dlho vírus prežije, záleží na povrchu, kam vykašliavané kvapôčky dopadnú. Na hladkom povrchu z plastov alebo kovov vydrží najdlhšie, niektoré zdroje uvádzajú až 48 hodín. V oblečení a papierových vreckovkách sa drží až dvanásť hodín, ale napríklad na rukách len päť minút.

Ľuďom, ktorí sa chcú chrípke vyhnúť, odporúčajú lekári predovšetkým nechať sa včas zaočkovať. Ale na to už je v dobe epidémie neskoro. "Chrípke sa na sto percent nedá ubrániť ani očkovaním, avšak práve preventívne očkovanie je určite najlepší spôsob, ako tomuto ochoreniu predísť," povedal Jaroslav Hulvert z klinického centra ISCARE.



Najviac ľudí sa nakazí v práci a supermarkete
V rámci dlhodobejšej prevencie má podľa praktickej lekárky Jany Štěchovej z Polikliniky Budějovická význam otužovanie vrátane saunovania, pravidelný pohyb, zdravá a pestrej strava, dostatočný spánok. Keď už chrípková epidémia vypukne, sú pre ochorenie najrizikovejšie uzavreté priestory (supermarkety, obchodné centrá, kiná) s kašľajúcimi a kýchajúcimi ľuďmi, ktorí okolo seba šíria ohromné množstvo kvapôčok. Pokiaľ to teda ide, ľudia by sa mali takýmto miestam vyhnúť. Ale veľakrát to nejde, napríklad ak pracujete v kancelárii alebo inej uzavretej miestnosti. V takom prípade by ste mali priestor pravidelne vetrať, najlepšie každú hodinu - krátko, ale intenzívne s oknami dokorán. Nevýhodou je klimatizácia, ktorá môžu vírus skôr šíriť.

Nepožičiavajte si telefón ani počítač
"Najlepšie sa vírusu bude dariť na povrchoch, ktoré prídu do priameho kontaktu s rukami, eventuálne sekréty chorého, napríklad z nosa. Takže kľučky na dverách, telefónne slúchadlá, klávesnice, počítačová myš, vreckovky," oznámila doktorka Štěchová. A zamyslite sa aj nad tým, či kolegovi, ktorý pred chvíľou opakovane kýchal, požičiate svoj mobilný telefón. Práve počas chrípkovej epidémie by mal každý ešte viac dbať na hygienické pravidlá. Základom je časté umývanie rúk mydlom a teplou vodou, vždy po ceste MHD alebo po nakupovaní v obchode. "Neumyté ruky rozhodne nepatria na tvár. Nemali by ste si s nimi siahať na ústa, mädliť si s nimi oči alebo nos. Vírus sa môže prenášať aj spojivkami," upozornila Jana Štěchová. Ak nie je možné umývanie rúk, môžete vodu a mydlo nahradiť dezinfekciou v géle, ktorý budete mať so sebou v kabelke. Pri chrípkovej epidémii sa tiež oplatí zvýšiť prísun vitamínov. Nepite studené nápoje, organizmu lepšie poslúži teplý čaj. Svoj význam majú aj čiapky, šál či rukavice, pretože prechladnuté telo sa infekciou horšie bráni.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Židia sa zabávajú
01 - Modified: 2016-07-27 13:37:47 - Feat.: - Title: Firmy si až teraz začínajú uvedomovať, že treba chrániť zdravie zamestnancov 02 - Modified: 2016-04-05 12:10:23 - Feat.: - Title: Firmy si až teraz začínajú uvedomovať, že treba chrániť zdravie zamestnancov 03 - Modified: 2015-02-28 22:00:01 - Feat.: - Title: Geniálny plán Googlu. Minú miliardy a počkajú si na budúcnosť 04 - Modified: 2014-11-03 11:23:12 - Feat.: - Title: V Bratislave vyrastie ďalšia megastavba. Za 450 miliónov prerobia Matadorku 05 - Modified: 2014-07-18 18:14:02 - Feat.: - Title: Open space vás nemusí ničiť. Pomôžu napríklad kvety
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 18:13