StoryEditor

Sex pomáha pleti, aj proti bolestiam, potvrdili vedci

08.12.2014, 15:00
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Že je sex príjemná záležitosť, to vie asi každý. Ale možno vás prekvapí, že ženám môže pomôcť od menštruačných bolestí alebo ich zbaviť vrások a omladiť až o desať rokov. Aké sú ďalšie ženské dôvody, prečo sa oplatí dopriať si intímne chvíle častejšie?



Sťažujete si na obligátne bolesť hlavy a predovšetkým na nedostatok energie z prepracovania? To je podľa odborníkov najčastejším dôvodom stagnujúceho sexuálneho života. Pokiaľ si ale budete užívať sex s partnerom častejšie, môžete oddialiť starnutie aj zlepšiť svoje zdravie.

Zaženiete migrénu
Ťažko nájdete používanejšiu "erotickú" výhovorku, ako je vysmievaná bolesť hlavy. Možno vás ale nikdy nenapadlo, že by vám práve sex mohol na bolesť hlavy a migrénu pomôcť oveľa lepšie ako lieky z lekárne. Podľa minuloročného výskumu tlmí sex prejavy migrény a rôznych typov bolestí hlavy približne u dvoch tretín ľudí. Vedci si nie sú celkom istí, prečo to tak je, ale predpokladajú, že kľúčovú úlohu v tejto situácii zohrávajú vyplavované endorfíny, ktoré pôsobia v tele podobne ako opiáty a majú schopnosť tlmiť bolesť. K podobným záverom dospeli aj predchádzajúce výskumy a len tak pre zaujímavosť - sex je v tlmení bolesti hlavy podobne účinný ako lieky, ktoré kúpite v lekárni. Tie majú totiž, podľa výskumov, tiež účinnosť v približne šesťdesiatich percentách.

Vyhladíte si vrásky
Pokiaľ si potrpíte na mladistvý vzhľad, doprajte si častý sex a ušetríte za krémy proti vráskam. Desaťročný výskum škótskych vedcov, ktorého sa zúčastnilo tri a pol tisíca žien, zistil, že sex trikrát týždenne vás omladí o desať rokov. Ukazovali fotografie respondentiek mužom, ktorí odhadovali ich vek, a ukázalo sa, že tie ženy, ktoré sa milovali so svojím partnerom minimálne trikrát týždenne, vyzerali v priemere o desať rokov mladšie. Predpokladá sa, že ide nielen o výsledok vyplavovania endorfínov pri sexe, ale aj skutočnosť, že častý sex je spojený s funkčným vzťahom a teda aj s absenciou stresu.

Predídete inkontinencii
Inkontinencia moču patrí k relatívne častým problémom žien. Odhaduje sa, že v priebehu života postihne približne tridsať percent žien. Pri pravidelnom sexe dochádza k posilňovaniu svalov panvového dna, čo je vynikajúcou prevenciou práve močovej inkontinencie, pretože sa pri ňom posilňujú aj svaly, ktoré kontrolujú močový mechúr. "K tomuto názoru sa tiež prikláňam. Ak žena sa stará o svoje panvové dno, má nielen menšiu pravdepodobnosť, že bude trpieť inkontinenciou moču, ale bude mať dokonca aj lepšie orgazmy. K starostlivosti o svalstvo panvového dna a pošvy však nepatrí len pravidelný sex, ale aj cviky na posilnenie panvového dna či nosenie venušiných guličiek," hovorí gynekológ a sexuológ Pavel Turčan.

Uľaví sa vám pri menštruácii
Menštruačnými kŕčmi trpí podľa odhadov štyridsať až deväťdesiat percent žien, a aj keď vám môže pripadať sex pri menštruácii ako trochu netradičná technika, odborníci tvrdia, že ide o vynikajúci spôsob, ako od kŕčov a nepríjemných bolestí uľaviť. Jedinou podmienkou je, aby žena pri sexe dosiahla vyvrcholenie, pretože pri orgazme dochádza k vyplavovaniu hormónu oxytocínu, ktorý tlmí bolesť. Výskum, ktorého sa zúčastnilo takmer dvetisíc žien, dokonca ukázal, že deväť percent žien si orgazmus cielene "ordinuje" práve kvôli úľave pri menštruačných kŕčoch.

Navyše vedci zo Stanford a Columbia University zistili, že tie ženy, ktoré majú sex minimálne raz týždenne, majú tiež pravidelnejšie menštruačný cyklus. "Všeobecne je pomerne dobre známa skutočnosť, že ľudia s pravidelným a uspokojivým sexuálnym životom sú v živote šťastnejší, menej depresívni, a tak ďalej, a preto sa tento pozitívny vplyv na psychiku môže odraziť aj na pravidelnosti cyklu. Ten je totiž stresom a psychickou nepohodou, zvlášť u niektorých žien, veľa ovplyvniteľný," dopĺňa Turčan.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poradňa -- brigády
01 - Modified: 2024-04-11 07:49:39 - Feat.: - Title: Experiment, ktorý môže zmeniť svet. Vedci úspešne vstrekli pacientovi do tela kašu, z ktorej mu narastie nová pečeň 02 - Modified: 2024-04-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili neviditeľný štít, vďaka ktorému zmizneš ako Harry Potter. Budeš prekvapený, ale stojí len pár stoviek eur 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-04-03 06:00:00 - Feat.: - Title: Piesočný červ podobný tým z filmu Duna na Zemi skutočne existoval. Dokonca omnoho dlhšie, ako si vedci pôvodne mysleli 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 07:02