StoryEditor

Pravekým lovcom pomáhali s mamutmi psy. Vo veľkom

01.06.2014, 00:00
Autor:
stlstl
Podľa vedcov za náhlymi loveckými úspechmi ľudí pred desiatkami tisíc rokov stoja práve zdomácnené psy.

Nová analýza európskych archeologických nálezísk, ktoré obsahujú veľké množstvo mŕtvych mamutov a obydlí postavených z mamutích kostí, viedla profesorku Emeritu Pat Shipman z Penn State formulovať nový výklad o tom, ako boli tieto oblasti vytvorené. Predpokladá, že ich náhle objavenie môže byť dôsledkom toho, že pravekým ľuďom pomáhali pri love prvé zdomácnené psy. Analýzu Shipman zverejnila v článku Ako zabiť 86 mamutov? v časopise Quaternary International. 

Veľkolepé archeologické náleziská odkryli kamenné nástroje a mimoriadne počty mŕtvych mamutov - niektoré obsahujú pozostatky až stoviek jednotlivcov. To všetko sa pomerne náhle udialo v strednej a východnej Eurázii medzi rokmi 45 000 až 15,000 rokov pred našim letopočtom, hoci pravekí ľudia lovili mamuty a ich zaniknutých príbuzných po dobu najmenej milión rokov. Niektoré z týchto tajomných miest majú chatrče postavené z mamutích kostí a v areáloch sa nachádzajú doslova stohy mamutích kostí.

„Jednou z najväčších hádaniek o týchto obydliach je, ako mohlo byť zabité také veľké množstvo mamutov so zbraňami dostupnými počas tejto doby," hovorí Shipman. Mnohé predchádzajúce štúdie vekového rozloženia mamutov v týchto oblastiach našli podobnosti s modernými slonmi zabitými počas lovu alebo počas prírodných katastrof. No Shipmanovej nová analýza skorších štúdií zistila, že im chýba štatistické vyhodnotenie nevyhnutné presné určenie, ako tieto zvieratá boli zabité. Prekvapivo, Shipman zistila, že „niektoré z modelov úmrtnosti mamutov sú porovnateľné so zabíjaním slonov s modernými zbraňami, ktoré zabíjajú celé stáda moderných slonov naraz“. Tento objav podľa Shipman osvetľuje techniku na zabíjanie týchto veľkých zvierat, ktorej opakované použitie by mohlo vysvetliť tajomné obrovské zbierky mamutích kostí v Európe.

Fragment z veľkej kosti, pravdepodobne z mamuta, sa podľa Pat Shipman nachádzal v tejto psej papuli krátko po smrti. Toto zistenie naznačuje, že zviera mohlo zohrať svoju úlohu v love mamutov.


To však podľa Shipman neboli vtedajší ľudia schopní zvládnuť sami. Pomáhať im mali najmä prvé zdomácnené psy.
„Psy pomáhajú lovcom nájsť korisť rýchlejšie a častejšie, psy môžu tiež obklopiť veľké zvier či dokonca stádo a držať ho na mieste vrčaním. Oba tieto účinky by zvýšili lovecký úspech." Okrem toho veľké psy, ako boli tieto, mohli pomôcť odniesť korisť domov alebo ju postrážiť na mieste. 
Ako dôkaz slúžia napríklad aj pomerne veľké nálezy kostier psovitých šeliem popri mamutích.

Zdroj: sciencedaily.com
 

01 - Modified: 2006-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kremnica ďalej razí koruny
01 - Modified: 2024-04-02 13:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine 02 - Modified: 2024-02-29 12:01:56 - Feat.: - Title: Vedci možno našli vysvetlenie, prečo ľudia začali chodiť vzpriamene 03 - Modified: 2023-09-29 13:37:18 - Feat.: - Title: Chceme prinavrátiť starý dobrý Orange 04 - Modified: 2023-07-13 09:53:56 - Feat.: - Title: Naša planéta po 12-tisíc rokoch vstupuje do novej epochy. Čo je antropocén a ako sme k nemu prispeli my? 05 - Modified: 2023-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Zdrojom alergia na psa sú sliny, nie srsť. Tieto veci ste o alergiách, ich vzniku a liečbe mnohí nevedeli
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 14:26