StoryEditor

5 signálov, že málo pijete: únava, zlá nálada i vrásky

22.02.2015, 23:00
Autor:
idnes. czidnes. cz

Páchne vám z úst, ste unavení, priberáte na váhe a výkyvy nálad pripomínajú horskú dráhu. Predstavujeme vám signály, ktoré si síce pravdepodobne nespájame s nedostatočným pitným režimom, avšak práve ich prostredníctvom sa vám telo snaží povedať, že málo pijete.

Skúsili ste si niekedy spočítať, koľko litrov tekutín vypijete za deň? Odborníci tvrdia, že ideálne by mal človek denne vypiť dva až dva a pol litra denne. A to je reč len o "štandardnom" pitnom režime. Pijeme však oveľa menej. Pri veľkom fyzickom výkone alebo pri vysokých teplotách samozrejme spotreba tekutín ďalej stúpa. Od kvalitného pitného režimu však závisí náš zdravotný stav a s jeho nedodržiavaním súvisí celý rad problémov a komplikácií (nakoniec stačí si uvedomiť, že približne sedemdesiat percent nášho tela je tvorené vodou). Niektoré z nich by ste pritom do súvislosti s nedostatočným príjmom potravy najskôr vôbec nedávali a nenapadlo by vám, že na ich vyriešenie stačí, keď začnete viac piť.




Akými signálmi sa vám telo snaží dať najavo, že máte zlepšiť pitný režim?

1. Zlý dych
Odvracajú sa pri rozhovore s vami ľudia nenápadne stranou a trúsia vo vašej prítomnosti zdanlivo neadresné poznámky o nevábnom dychu? Ak máte podozrenie, že váš dych práve nepripomína fialky, na vine môže byť práve nedostatočný pitný režim. Ústna dutina je plná baktérií, ktoré produkujú zlúčeniny síry, a práve tie zodpovedajú za onen zápach, ktorý sa niektorým ľuďom linie z úst. Ich prílišnému rozmnoženiu bránia sliny (baktérie sa tiež najviac množia na miestach, ktoré nie sú slinami oplachované, a držia sa v nich zvyšky potravy - ako sú napríklad medzizubné priestory alebo zadná časť jazyka).

Lenže keď nebudete svoje telo zásobovať dostatočným množstvom tekutín, bude logicky klesať aj produkcia slín. Tým prídete o prirodzenú reguláciu baktérií a s ich množením bude stúpať aj množstvo sírnych zlúčenín, ktoré bude vaše okolie vnímať ako nepríjemný zápach.

2. Únava
Ste neustále unavení a takí náladoví, že ste už protivní sami sebe? Možno vás to nikdy nenapadlo, ale aj únavou a náladovosťou vám vaše telo môže dávať najavo, že ho zásobujete nedostatočným množstvom tekutín. Podľa výskumu z roku 2012 stačí aj mierna dehydratácia na to, aby sa u vás objavili výkyvy nálad, únava a neschopnosť sústredenia. Vaša malátnosť, apatia a neschopnosť vybičovať sa k akémukoľvek výkonu tak môže byť "obyčajným" dôsledkom zlého pitného režimu.

3. Priberanie na váhe
Ak stále neúspešne bojujete so svojou váhou, a aj keď si strážite jedálniček a máte dostatok pohybu, nedokážete svoje nadbytočné kilá zvládnuť, možno je na vine práve váš nedostatočný pitný režim. Podľa odborníkov totiž dehydratácia negatívne ovplyvňuje schopnosť tela spaľovať tuky a spomaľuje metabolizmus. Napríklad štúdia z roku 2003 ukázala, že po vypití dvoch pohárov vody sa metabolizmus zvýši o tridsať percent. Tento efekt je samozrejme prechodný a trvá od tridsiatich do štyridsiatich minút. Prospešnosť kvalitného pitného režimu pri chudnutí dokázali aj nemeckí vedci. Podľa ich záverov stačí vypiť jeden až dva poháre vody pred jedlom a zaznamenáte oveľa výraznejší váhový úbytok.

4. Zápcha
Patríte medzi tých, ktorým život znepríjemňuje častá zápcha? V prvom rade by ste mali zvýšiť svoj príjem tekutín a začať si strážiť pitný režim. V hrubom čreve, kam natrávené zvyšky potravy putujú z tenkého čreva, dochádza k vstrebávaniu vody a minerálnych látok z tráveniny. Ak však svojmu telu nedodáte dostatok tekutín, bude sa snažiť zachovať si maximum vody pre seba, teda v trávenine zostane tekutín len minimum, a to sa samozrejme prejaví na konzistencii stolice aj na obtiažnosti vyprázdňovania. Ak sa teda často stretávate s bolestivým a obtiažnym vyprázdňovaním, možno sa vám telo snaží naznačiť, že by ste mali rapídne zvýšiť príjem tekutín.

5. Vráskavá koža
Ak vás v poslednej dobe pri pohľade do zrkadla prepadajú depresie a máte pocit, že vyzeráte oveľa starší, možno ide o ďalší zo signálov, že nepijete toľko tekutín, koľko vaše telo potrebuje. Následkom nedostatočného pitného režimu bude vaša pokožka matná a vrásky oveľa výraznejšie. Pri nedostatku vody si musí organizmus vybrať, na čo bude tekutiny využívať a vyživovanie buniek pokožky je až na jednom z posledných miest "zoznamu." Obnova kožných buniek sa tak spomaľuje, pokožka stráca svoju elasticitu a vrásky sú oveľa viditeľnejšie. Na to, aby si pleť uchovala mladistvý vzhľad, je však nutné, aby bol príjem tekutín rovnomerne rozložený do celého dňa.

Odborníci upozorňujú, že ak vypijete niekoľko pohárov vody naraz, jediné, čo dosiahnete, bude zvýšené množstvo moču. Oveľa lepší výsledok dosiahnete, keď budete piť priebežne, telo tak bude môcť tekutiny lepšie využiť a už po vypití pol litra vody sa zvýši krvné zásobenie pokožky.

Pijete dosť?
Nasledujúcimi minitest si môžete overiť, či je váš denný príjem tekutín dostatočný:
- stlačte medzi palcom a ukazovákom kožu na chrbte ruky a vytiahnite ju smerom nahor. Dostatočne hydratovaná koža sa vráti späť behom sekundy a nie sú na nej viditeľné žiadne známky "deformácie."
 - skontrolujte, akú farbu má váš moč. Ak je váš pitný režim dostatočný, moč by mal mať svetložltú farbu. Čím tmavšia farba moču, tým väčšia je vaša dehydratácia.
- frekvencia močenia je silne individuálna záležitosť, ktorá záleží na mnohých okolnostiach a faktoroch, avšak ak pozorujete náhle a výrazné zníženie počtu návštev toalety, je na mieste zamyslieť sa nad svojím pitným režimom.
- pri nedostatočnom príjme tekutín začnú pery najprv páliť. Pocit suchých pier, prípadne ich popraskanie, sú ďalšie z veľmi častých príznakov dehydratácie.

Barbora Vajsejtlová, idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Naše dohody s Izraelom
01 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 04 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 20:31