StoryEditor

Záhada výdrže Tibeťanov odhalená. Môže za ňu praveký gén

06.07.2014, 12:15
Autor:
stlstl
Vedci zistili, že obyvateľom Himalájí pomáha zvládať veľké výšky gén po prapredkoch človeka.

Tibeťania boli schopní prispôsobiť sa vysokým nadmorským výškam vďaka génu, ktorí ich predkovia prevzali pri krížení sa s inými pravekými druhmi ľudí. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnili vedci z Kalifornskej univerzity v Berkeley. 
Neobvyklý variant génu sa podieľa na regulácii produkcie hemoglobínu - molekuly, ktorá prenáša kyslík v krvi. Tento gén sa medzi tibetskou populáciou rozšíril po tom, čo sa pred niekoľkými tisícami rokov presťahovali na náhorné plošiny najvyššieho pohoria sveta. Tento variant im umožnil prežiť aj napriek nízkej hladiny kyslíka vo výškach 4 500 m a viac. Väčšine ľudí pritom v takejto výške hustne krv, čo vedie ku kardiovaskulárnym problémom.

Snímka: Benj Binks


„Máme presvedčivý dôkaz, že táto verzia génu pochádza od Denisovanov, tajomných ľudí, ktorí pred 40 000-50 000 rokmi vymreli. Pibližne v rovnakom čase ako známejší neandertálci, práve pod tlakom ,moderných´ ľudí,“  povedal hlavný autor štúdie profesor integratívnej biológie Rasmus Nielsen. „To veľmi jasne a priamo ukazuje, že ľudia sa vyvinuli a prispôsobili novému prostrediu tým, že prevzali gény z iných druhov." Toto je podľa Nielsena po prvýkrát, keď sa jednoznačne preukázalo, že gén z iného druhu človeka pomohol moderným ľuďom prispôsobiť sa prostrediu.
Nielsen a jeho kolegovia z BGI-Shenzhen v Číne svoje zistenia publikovali online pred tým, ako vyšli v časopise Nature.

____________________________________________________________________________________________________

Rady, tipy a výhodné ponuky pre vaše zdravie nájdete v našej HN lekárni
____________________________________________________________________________________________________

Gén s názvom EPAS1 sa aktivuje, keď hladina kyslíka v krvi klesne, čo spustí produkciu väčšieho množstva hemoglobínu. Gén nazývajú tiež génom superatlétov, pretože v nízkych polohách niektoré varianty tohto génu pomáhajú športovcom rýchlo zvýšiť hladinu hemoglobínu a tým aj schopnosť prenášať kyslík v krvi, takže sa zvyšuje ich vytrvalosť. Vo vysokej nadmorskej výške však podobné varianty génu spôsobujú nárast červených krviniek, čím sa zvyšuje hustota krvi, čo vedie k hypertenzii a srdcovým infarktom (ako aj k nízkej pôrodnej hmotnosťou detí a zvýšenej detskej úmrtnosti). Variant, ktorý sa našiel v Tibete, však koncentráciu červených krviniek v hemoglobíne zvyšuje len mierne.

„Zistili sme, že časť génu EPAS1 u Tibeťanov je takmer totožný s génom v populácii Denisovanov, ale veľmi odlišný od všetkých ostatných ľudí," povedal Nielsen. Vedci po prvýkrát zaznamenali prevahu výškovej verzie EPAS1 u Tibeťanov v roku 2010, na základe skúmania genómov mnohých Číňanov a Tibeťanov. Nielsen a jeho kolegovia tvrdia, že prispôsobenie sa o 40 percent nižšej hladine kyslíka na Tibetskej náhornej plošine bolo výsledkom prirodzeného výberu. Teda, že ľudia bez správneho varianteu zomreli pred reprodukčným obdobím oveľa častejšie, ako tí s ním. Dnes tak má 87 percent Tibeťanov výškovú verziu génu, v porovnaní s iba 9 percentami Číňanov, ktorí majú rovnakých spoločných predkov ako Tibeťania.

Zdroj: sciencedaily.com

01 - Modified: 2006-07-24 16:58:00 - Feat.: 0 - Title: Kašický: Duchovná služba je neoddeliteľnou súčasťou fungovania OS
01 - Modified: 2024-05-02 12:00:00 - Feat.: - Title: Prečo nehodíme všetok odpad ľudstva do sopiek, aby sme ho spálili? Vedci sa pozreli na úskalia tohto jednoduchého riešenia 02 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. máj 2024 09:52