StoryEditor

7 prekvapivých dôvodov, prečo sa každý deň smiať

12.03.2015, 23:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ľudský úsmev je mocný, úsmevom komunikujeme s druhými aj so sebou. Úsmev často stojí na začiatku vzťahov, ktoré potom môže ďalej posilňovať a robiť radostnejšími. "Keď sa na druhého usmejem, tak mu tým dávam najavo, že ho rada vidím a že mám radosť, že ten druhý je pre mňa dôležitý. To isté vysielam k sebe samotnému, keď sa na seba láskavo usmejem do zrkadla či sa na seba "usmejem vnútorne". V tej chvíli, keď sa usmievam, tak pozitívne ovplyvňujem svoje ladenie, ale aj tých druhých. Tým rozdávame úsmev druhým, lebo úsmevom môžeme "nakaziť" svoje okolie aj vďaka takzvaným zrkadlovým neurónom. Emócie, ktoré človek vidí a počuje u druhých ľudí, potom v jeho mozgu vyvolávajú podobné stavy, ktoré zažívajú tí druhí," vysvetľuje lekárka Irena Zvánovcová.

Zďaleka nie každý človek však patrí medzi "smieškov" s večným úsmevom na tvári, pre niektorých ľudí je proste úsmev prirodzenejší než pre druhých. Avšak nech už sa radíte medzi pesimistov alebo ráno vstanete ľavou nohou napred, snažte si nájsť chvíľku na úsmev. A to nielen preto, že usmievavý človek vyzerá lepšie. V nasledujúcom článku vám poskytneme viac dôvodov, prečo každý deň roztiahnuť kútiky úst do úsmevu, a to aj napriek tomu, že vám napríklad práve úplne do smiechu nie je.



1. Smiech vám pomôže zlepšiť náladu
Pohádali ste sa s partnerom alebo vás čaká nepríjemná pracovná úloha a miesto úsmevu hyzdia vašu tvár vrásky od mračenia na čele? Skúste to zmeniť práve tým, že sa začnete usmievať. Podľa odborníkov totiž výraz našej tváre nie je len odrazom našej súčasnej nálady, ale tiež má schopnosť náladu ovplyvniť. Emócie síce vznikajú v mozgu, ale svaly v tvári buď tieto pocity posilňujú alebo dokonca transformujú. Vedci vypozorovali, že pri povzbudení pozitívnych emócií alebo potlačení tých negatívnych pomocou výrazov tváre sa nálada sledovaného človeka začala silnejšie vyrovnávať s emóciou, ktorú jeho alebo jej tvár ukazovala.

2. Aj falošný úsmev sa počíta
Nie je vám vôbec do smiechu? Prinúťte sa do neho. Aj nútený úsmev totiž môže prispieť k pocitu šťastia, aj keď tomu vaša nálada a okolnosti nezodpovedajú. Mozog totiž nedokáže rozoznať falošný úsmev od skutočného. "Vedecké štúdie potvrdzujú, že keď človek nasadí určitý výraz, aj napriek tomu, že je predstieraný, tak skutočne zažije aj niečo z tejto emócie. Aktivácia tvárových svalov, ktoré človek používa pri úsmeve a pocitoch radosti, spúšťa centrá mozgu, ktorá sa s radosťou spájajú, spúšťa produkciu serotonínu (tzv. hormónu šťastia), endorfínu," vysvetlila doktorka Zvánovcová a dodala, že výraz tváre, aký človek má, môže ovplyvniť jeho výslednú emóciu a náladu. Ak sa usmejeme, keď sme napríklad v strese, máme strach, tak budeme mať lepší pocit, než keby sme sa neusmieval.

3. S úsmevom budete pôsobiť dôveryhodnejšie
Z psychologického hľadiska pôsobí osoba, ktorej tvár zdobí úsmev, dôveryhodnejšie než človek, ktorý sa buď mračí alebo má neutrálny výraz tváre. Vedci z univerzity v Pittsburghu tento fenomén bližšie skúmali a zistili, že čím viac sa dobrovoľníci usmievali, tým pôsobili na ďalších účastníkov štúdie dôveryhodnejšie. Úsmev jednoducho vytvára medzi ľuďmi pocit dôvery a pomáha budovať lepšie vzťahy medzi ľuďmi. Úsmev vám tiež pomôže, ak ste niečo vykonali a vyžadujete odpustenie a zhovievavosť.


Snímky: flickr
   
4. Úsmev pomôže naladiť mozog na pozitívnu vlnu
Pre mozog je napodiv prirodzenejšie negatívne myslenie, ktoré funguje ako obranný mechanizmus, však časté usmievanie vám môže pomôcť tento stav zvrátiť. Ak si navyknete častejšie sa usmievať, pomôžete svojej mysli pohnúť sa od negativizmu do pozitívneho priestoru, a čím viac sa budete usmievať, tým dlhšie môžete mozog udržať v pozitívnom naladení. Podľa autora knihy "The Happiness Advantage" Shawna Achora by sme sa mali snažiť, aby sa úsmev stal naším každodenným zvykom, pretože tým pomôžeme mozgu vytvárať pocity šťastia.

5. Úsmevy sú nákazlivé
Smej sa a celý svet sa bude smiať s tebou. Na tomto porekadle rozhodne niečo bude a dokonca pre neho existuje vedecké vysvetlenie. Ako uviedol neurovedec Marc Iacoboni, všetci máme takzvané zrkadlové neuróny, ktoré sa aktivujú, keď predvedieme rovnakú činnosť, ktorú vidíme u niekoho iného. Preto, keď sa na niekoho usmejeme, zvyčajne nám úsmev opätuje. Zrkadlové neuróny boli prvýkrát popísané v roku 1992, avšak ich funkcia nie je zatiaľ úplne jasná.

6. Smiech podporuje vašu produktivitu
Usmievaví ľudia pôsobia ústretovejšie a sympatickejšie a ľudia sa s nimi neboja komunikovať. Preto je úsmev toľko žiadaný na pracovisku, či už medzi kolegami alebo vo vzťahu zamestnanec - zákazník. V roku 2010 tím ekonomických vedcov zistil, že úsmev má značný a kauzálny účinok na produktivitu na pracovisku. A rovnako ako pozitívne emócie zlepšujú stimuláciu, negatívne ich zasa zhoršujú. Šťastní a usmievaví ľudia proste odvádzajú lepšiu prácu a sú viac motivovaní.

7. Smiech pomáha znižovať stres
Vďaka úsmevu sa budete cítiť lepšie, aj keď práve prežívate stresovú situáciu. Doktorka Zvánovcová vysvetlila, že pri intenzívnom smiechu sa v tele vyplavujú endorfíny, serotonín a dopamín, čo vedie k zastaveniu stresovej reakcie v organizme a v tele tak dochádza k uvoľneniu vnútorného napätia, k uvoľneniu svalov, telo sa prestane chystať na útok, orgány tela sa zo stavu pohotovosti vracia do stavu pokoja a organizmus môže ďalej v pokoji pracovať.

Smiech tak posilňuje imunitu, tým podporuje odolnosť voči infekciám, dokáže mierniť aj bolesť. Znižuje napätie a stres vo svaloch organizmu, tým znižuje psychické napätie. "Z vyššie uvedeného vyplýva, že ľudia, ktorí sa viac usmievajú, tak prirodzene lepšie so stresom zaobchádzajú, pretože znižujú odpoveď svojho organizmu na stres," uzavrela lekárka Irena Zvánovcová.
 

Marcela Svobodová, idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-05 05:51:00 - Feat.: 0 - Title: Pápežova kniha o Ježišovi vyjde v deň jeho 80. narodenín
01 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návykový obal. Dejiny bublinkovej fólie začali nepodareným vynálezom 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako zastaviť kolobeh viróz a únavy 04 - Modified: 2024-03-08 10:42:58 - Feat.: - Title: Dehydratácia pre telo znamená stres 05 - Modified: 2024-02-28 15:29:30 - Feat.: - Title: Mozgová hmla. Čo je jej hlavný vinník a ako sa s ňou vysporiadať?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 21:41