StoryEditor

Závislosť na kvapkách? Aj taká existuje

02.01.2015, 15:23
Autor:
stlstl

Poznáme to všetci. Plný nos, zťažené dýchanie, pocit dusenia. Mnohí z nás vtedy siahnu po osvedčenom prostriedku - kvapky do nosa. Jedna kvapka do jednej dierky, druhá do druhej a prichádza úľava. Nie však nadlho.

Pretože tak ako my, aj náš nos si zvykne na to dobré. Kvapky, ktoré znížia opuch nosnej sliznice nám síce poskytnú dočasnú úľavu. Ak ich však užívame pravidelne a dlhodobo, môžeme si privodiť závislosť na kvapkách. Nie nadarmo výrobcovia v príbalovom letáku upozorňujú na to, aby sa kvapky neužívali dlhšie ako 7 dní. Inak nám hrozí rhinitis medicamentosa, nazývaný aj sanorinizmus (názov je po kvapkách do nosa, ktoré boli kedysi ako jediné voľnopredajné na trhu). Je to vlastne druh liekovej závislosti, kedy hrozí poškodenie riasinkového epitelu nosovej sliznice.

Najviac týždeň

Aj preto krční lekári odporúčajú užívať tieto kvapky, takzvané dekongestíva päť- maximálne sedem dní. “Máme pacienov, ktorí k nám prichádzajú s tým, že už po 14 dňoch u nich vzniká postupný návyk”, uviedla lekárka Renáta Kučerová z Centra Kramáre v Bratislave. Ako však dodala, obdobie, za aké môže už vzniknúť závislosť, je individuálne. “U niektorého pacienta môže návyk vzniknúť už po 5 dňoch, u iného po 7, u ďalšieho až po 14 dňoch,” uviedla.

A to je práve dôvod, prečo by sa podľa lekárky nemali užívať dlhšie ako sedem dní, tak ako je to uvedené v príbalovom letáku.

Výmena značky?

Niekedy sa odporúča vymeniť značku kvapiek. Pomôže to však? „Trošku to pomôže v tom, že návyk sliznice nevznikne hneď. Ja ale doporučujem radšej siahnuť najskôr po hypertonickom roztoku a potom prejsť na izotonický. Dekongestíva odporúčam podávať jeden- dva dni , aby sa uľahčilo dýchanie“, dodala.

Dá sa liečiť

Rinitis medikamentóza je liečiteľná, ale chce to trošku trpezlivosti. „Reálne si totiž musí takýto pacient prestať kvapkať kvapky. A naozaj, dva- tri dni má problém s dýchaním nosom, dýcha len ústami. Takže je to o takej sebakontrole pacienta“, dodala Kučerová. Keď to zvládne, dostane sa z toho za tri- štyri dni pomocou morských sprejov alebo laserovej liečby, ktorú aplikujú ORL lekári. „Ale mal by si zapamätať, už by nikdy nemal užívať dekongestíva, aby sa to nezopakovalo“, radí odborníčka.


Čo do nosa:

Dekongestíva (klasické nosné kvapky na voľný predaj)
- znižujú nadmerné prekrvenie nosovej sliznice a tak odstraňujú opuch a znižujú sekréciu z nosa. Tým obnovujú priechodnosť nosných dierok.
- dlhodobé používanie môže poškodiť nosovú sliznicu, preto by sa mali užívať len 5 až 7 dní, nie dlhšie a presne podľa návodu


Fyziologické roztoky s morskou vodou
- tie poznáme izotonické a hypertonické.
- Izotonické zvlhčujú nosovú sliznicu, majú regeneračný účinok, nemajú však dekongesčný účino
- Hypertonické dokážu odstrániť opuch na nosovej sliznici, aplikácia môže viesť ku uvoľňovaniu histamínu, odporúča sa používať dva týždne

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-02-06 14:07:00 - Feat.: 0 - Title: So Svobodom sa prišli rozlúčiť tisícky ľudí
01 - Modified: 2016-08-17 15:54:26 - Feat.: - Title: Inšpirujte sa olympionikmi. Tipy pre úspešnejší život 02 - Modified: 2016-07-26 15:48:13 - Feat.: - Title: Fitnes trénerka vie, ako na zhadzovanie kíl. Takto to pôjde 03 - Modified: 2015-08-15 12:10:32 - Feat.: - Title: Milujete jahody? Skúste s nimi cez víkend urobiť tieto 4 veci 04 - Modified: 2015-07-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Zdravá strava nie je len bio. A potreba teplého obeda je mýtus 05 - Modified: 2015-07-27 15:51:54 - Feat.: - Title: Najprv horúco a zrazu chladnejšie. Čo robiť, aby sme to prežili
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 20:16