StoryEditor

7 vecí, ktoré vás môžu dohnať k infarktu

03.05.2014, 08:29
Autor:
idnes.czidnes.cz

Srdcový infarkt sa už dávno netýka len starších ľudí, nie je výnimkou, že postihuje aj dvadsaťročných. Na vine bývajú nielen všeobecne známe faktory ako stres, zlá strava, obezita či fajčenie, ale aj niekoľko ďalších vecí, o ktorých možno ani neviete. "Prejavuje výraznú až krutú bolesť na hrudníku v oblasti prsnej kosti s vyžarovaním do ľavej ruky, krku, medzi lopatky alebo do oblasti žalúdka. Často je táto bolesť sprevádzaná takzvanými vegetatívnymi príznakmi - spotením, pocitom na vracanie či vracaním, slabosťou, mdlobami," uvádza profesor Miloš Táborský, prednosta I. internej kardiologickej kliniky Fakultnej nemocnice a Univerzity Palackého v Olomouci.

Hoci infarkt sa nevyhýba ani ľuďom, ktorí dodržiavajú zásady správneho životného štýlu, všeobecne platí, že práve zdravý spôsob života je najlepšou prevenciou. Najznámejších "vinníkov" srdcového infarktu možno poznáte, ale viete, čím všetkým môžete svojmu srdcu škodiť?

1. Hladina cholesterolu
Cholesterol potrebuje každý človek pre správne fungovanie organizmu. Pomáha okrem iného spracovávať tuky a organizmus si ho z väčšej časti vyrába sám v pečeni, z časti ho do tela dostávame stravou. Cholesterol sa rozdeľuje na "dobrý" (HDL) a "zlý" (LDL). Väčšina ľudí vie, že vysoký cholesterol je nebezpečný. Hoci ho nijako necítime, nebolí nás a zvyčajne nemá žiadne znateľné príznaky, zvyšuje riziko srdcového infarktu, angíny pectoris alebo mozgovej mŕtvice.
Zdravý človek, respektíve jeho telo si s jej rovnováhou poradí, ale v prípade dedičných sklonov, nadbytočných kíl alebo zlej životosprávy nastáva problém. "Zlý" cholesterol víťazí nad "dobrým". Jeho hladina stúpa a ukladá sa na stenách ciev.

Prvým krokom je úprava jedálnička. Pretože medzi potravinami sú najhoršie tie s nasýtenými mastnými kyselinami, ktoré sú obsiahnuté najmä v živočíšnych tukoch (ako je slanina, tučné mäso, údeniny, smotana, maslo i tučné syry). Ani jednoduché cukry v malinovkách si nevedú dobre. "Hladina LDL cholesterolu by nemala prekročiť množstvo 3 mmol v jednom litri krvi a hladina HDL cholesterolu by mala byť vyššia ako 1 mmol," upozorňuje imunologička Jana Hanzlíková z Ústavu imunológie a alergológie v Plzni. Nízka hladina HDL predstavuje tretie najvýznamnejšie riziko pre vznik infarktu. Na vine býva zlá životospráva a zlý pomer medzi omega - 6 a omega - 3 mastnými kyselinami. Do svojho jedálnička preto zaraďte viac rýb, čerstvého ovocia a zeleniny, orechov a rastlinných olejov, napríklad aj prostredníctvom kvalitných margarínov.

2. Zákerná infekcia
Keď ochoriete na chrípku alebo na iné infekčné ochorenie horných dýchacích ciest, počas prvých troch dní máte až päťkrát vyššie riziko infarktu než normálne. Infekcia totiž môže urýchliť zápalovú reakciu, ktorá môže v krajnom prípade vyústiť až v srdcový infarkt alebo mŕtvice. "Chrípkové ochorenie spôsobuje tiež postihnutie srdcového svalu, prípadne zápal osrdcovníka," doplňuje kardiologička Hedviga Černá z Nemocnice Mělník. Chrániť sa môžete očkovaním proti chrípke, prípadne ďalšími spôsobmi: jedzte aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne, doprajte si cesnak, zázvor alebo čili, pravidelne si umývajte ruky, nefajčite, športujte a snažte sa dostatočne odpočívať a spať.

3. Problémy s obličkami
Aj ľudia, ktorí síce netrpia nedostatočnosťou obličiek, ale majú ich len nejakým spôsobom oslabené, majú podľa lekárov významne vyššie riziko infarktu. Aj preto je dobré s posilňovaním obličiek začať hneď. Napríklad s pomocou byliniek.
Obličkám robí dobre napríklad zlatobyľ, petržlen, praslička, žihľava alebo brezové lístie. Na šálku čaju stačí jedna kopcovitá lyžička niektorej z týchto bylín a odporúča sa piť dva čaje denne minimálne po dobu jedného týždňa. Tiež sa snažte neprechladnúť a obmedzujte slané a korenené jedlá.

 


4. Život v meste
Denne stojíte v kolónach, cestu do práce zdolávate síce na bicykli, ale po rušných a zaprášených mestských cestách alebo jazdíte hromadnou dopravou? Potom máte až dvojnásobné riziko infarktu oproti tým šťastlivcom, ktorí žijú aj pracujú na dedine. Podobne sú na tom aj ľudia, ktorí bývajú pri rušnej ceste, umierajú totiž takmer dvojnásobne viac na choroby srdca a pľúc. "Chronický hluk prispieva k väčšiemu stresu, ktorý je jedným z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení. A znečistené ovzdušie sa môže podieľať na zvýšenom riziku chronických respiračných ochorení, ktoré tiež zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb," vysvetľuje kardiologička Černá.
Nepretržitý hluk, veľa ľudí, znečistený vzduch a stres telu neprospievajú, a tak sa ich pokúste aspoň trochu vyvážiť zdravým životným štýlom. Čo najčastejšie vyrážajte do prírody, či už pešo alebo na bicykli, pravidelne relaxujte a nezabúdajte na vitamíny.

5. Vysadenie aspirínu
Podľa zistení lekárov majú pacienti s chorým srdcom vyššie riziko infarktu minimálne ešte týždeň po tom, čo ukončia liečbu aspirínom alebo iným protizápalovým liekom. "Pacienti s potvrdenou ischemickou chorobou srdca užívajú aspirín ako základný liek doživotne, jeho vysadenie teda skutočne zvyšuje riziko infarktu myokardu. Neznášanlivosť aspirínu alebo prípadná znížená odpoveď na liečbu je riešiteľná iným antiagregačným liekom," vysvetľuje kardiologička Černá.

6. Psoriáza
Pacienti s ťažšou formou psoriázy majú rovnako vysoké riziko infarktu ako ľudia s cukrovkou. A to nielen z dôvodu, že sú náchylnejší napríklad k nadváhe alebo vysokému krvnému tlaku, ale predovšetkým preto, že psoriáza je autoimunitnou poruchou, ktorá môže spôsobiť chronický zápal vedúci až k infarktu. Proti nej bohužiaľ žiadna prevencia neexistuje, na vine sú genetické dispozície alebo poruchy autoimunity. Stres, infekčné ochorenie alebo niektoré lieky však môžu urýchliť jej nástup alebo zhoršiť jej príznaky. Aj preto je dôležité ju liečiť, a pokiaľ možno sa vyhýbať stresovým situáciám.


7. Zle vyčistené zuby
Baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz a paradentózu, dokážu preniknúť do krvného riečišťa, kde prispievajú k vzniku krvných zrazenín. Tie potom môžu spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu. Pretože zlá zubná hygiena môže viesť aj k množstvu ďalších problémov, je dôležité dochádzať na pravidelné prehliadky k zubárovi a tiež k zubnej hygienistke, ktorá vás naučí správnu techniku ​​čistenia zubov, odporučí vhodné prípravky a nakoniec vám chrup odborne vyčistí.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bushov prejav zlacnel ropu o 4,4 %
01 - Modified: 2024-02-29 10:24:38 - Feat.: - Title: Zomrel úspešný stand-up komik. S kariérou musel skončiť kvôli chorobe 02 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov? 03 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 04 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Kontrola po infarkte až po niekoľkých mesiacoch? Aj to je aktuálna realita slovenského zdravotníctva 05 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 04:28