StoryEditor

Bushov prejav zlacnel ropu o 4,4 %

02.05.2006, 00:00
Minulý týždeň sa na komoditných trhoch niesol v znamení dvoch zdanlivo rozporných trendov: ceny ropy a benzínu klesali, ale zlato sa dostalo na nové 25-ročné maximum.

Minulý týždeň sa na komoditných trhoch niesol v znamení dvoch zdanlivo rozporných trendov: ceny ropy a benzínu klesali, ale zlato sa dostalo na nové 25-ročné maximum.
Hneď v pondelok klesla cena americkej ropy Light Sweet o 2 doláre za barel (159 litrov) z historického maxima, ktoré dosiahla v piatok 21. apríla -- 75,35 dolára za barel. Dôvodov bolo hneď niekoľko. Psychologická úroveň 75 dolárov motivovala mnohých veľkých hráčov na vyberanie ziskov, čo pokles odštartovalo. Významnou mierou sa o tento pohyb postaral rezultát konferencie Medzinárodnej energetickej agentúry v katarskej Dauhe. Prezident kartelu OPEC a nigérijský ropný minister Edmund Daukoru tam s vplyvným saudskoarabským kolegom al-Naimím už trochu nešťastne vyhlásili, že kartel za vysoké ceny ropy naozaj nemôže. Tej je podľa nich na trhu dostatok, 15 dolárov za barel zo súčasných rekordných cien vytvára geopolitické napätie a zvyšok nedostatočné rafinérske kapacity v cieľových krajinách. Podľa Daukorua po upokojení situácie v súvislosti s iránsky jadrový programom klesne cena ropy do intervalu 55 -- 65 dolárov za barel. Na tieto silné vyhlásenia predstaviteľov OPEC trh naozaj zareagoval.
Ešte významnejšiu podporu udelil v utorok ropným "medveďom" (špekulantom na pokles cien) prezident USA George W. Bush. Súčasťou jeho prejavu, ktorý sa týkal energetickej politiky krajiny, boli tri závažné vyjadrenia. Prezident neplánuje uvaliť dodatočnú daň na rekordné zisky amerických petrochemických spoločností, ale žiada ich, aby tieto financie reinvestovali, zvýšili efektivitu pri výrobe palív, a tak docielili zrazenie cien benzínu.
Bush ďalej vyhlásil, že je ochotný požiadať štátnu Environmentálnu agentúru o pozastavenie platnosti pravidla, ktoré americkým rafinériám zakazuje používať pri výrobe benzínu chemikáliu MTBE. Rafinérie od začiatku roka používajú "zelený" kukuričný etanol, čo spôsobuje logistické problémy a pokles produkcie benzínu. Prezident zároveň nariadil ukončenie nákupov ropy do strategických rezerv. Tým sa až do konca letnej motoristickej sezóny zníži tlak na čierne zlato zo strany dopytu. Podľa prieskumu televízie CNN 69 percentám dospelých Američanov spôsobujú rastúce ceny benzínu finančné ťažkosti. Prezidentov prejav tak vypočul "vox populi" -- energie sa po ňom okamžite oslabili. Ropa ukončila minulý týždeň so stratou 4,4 percenta na úrovni 71,88 dolára za barel, benzín stratil 5,2 percenta.
Tento pre motoristov priaznivý trend by mohol nabúrať Irán. Krajina nezastavila program obohacovania uránu, čím nesplnila požiadavku Bezpečnostnej rady (BR) OSN. O ďalšom postupe rozhodne BR po konzultáciách stálych členov na budúci týždeň. Zlato na iránsku neochotu zareagovalo už v piatok a posilnilo sa na nové 25-ročné maximum. Počas včerajšej seansy dokonca žltý kov prvýkrát od októbra 1980 prekročil úroveň 660 dolárov za uncu...

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 02:46