OtziReuters
StoryEditor

Nevyčerpateľná studnica informácií. Ľadový muž Ötzi neprestáva vedcov udivovať

13.10.2016, 10:25
Autor:
ČTKČTK
Skúmanie Ötziho neustále pokračuje tak, ako sa vedecké nástroje zdokonaľujú.

Mumifikované telo ľadového muža Ötziho aj 25 rokov po tom, čo ho objavil pár turistov v talianskych Alpách, zostáva nevyčerpateľnou studnicou informácií pre vedcov, ktorí ešte neprenikli do všetkých jeho záhad. Píše o tom agentúra AFP.

Keď ho v roku 1991 v 3210 metroch nadmorskej výšky objavili nemeckí turisti Helmut a Erika Simonovi, bolo telo tak dokonale konzervované, že polícia začala vyšetrovanie príčin úmrtia.

Čoskoro sa ukázalo, že muž nezomrel včera alebo predvčerom: múmia, ktorú odhalil ľadovec vo Val Senales ustupujúci z dôvodu otepľovania ovzdušia, je stará viac ako 5000 rokov. Ide o senzačný objav, ktorý vyvolal veľa otázok, z ktorých mnohé ešte neboli zodpovedané.

Ötzi, ktorý bol pomenovaný podľa údolia Ötz pri rakúskych hraniciach, kde bol objavený, bol úplne prirodzene mumifikovaný a jeho bunky, ktoré boli doslova zmrazené, si zachovali svoju vlhkosť.

"Tento ľadový muž je nepochybne jednou z najvýznačnejších múmií v histórii ľudstva," pripomína Angelika Fleckingerová, riaditeľka múzea v talianskom Bolzane, kam vlani starostlivo konzervovaný Ötzi prilákal viac ako 260 000 návštevníkov. "Múmia otvorila unikátnu bránu do prehistorickej epochy a ponúka nám neuveriteľné množstvo informácií," dodáva.

V roku 2001 bola oficiálne stanovená príčina smrti: ľadový muž, ktorý zomrel medzi rokmi 3350 a 3100 pred Kristom, vykrvácal potom, čo bol zasiahnutý zozadu do ľavého ramena šípom.

Vedci potom zistili, že krátko pred smrťou zjedol kozorožca a že k smrti došlo na jar podľa peľu, ktorý tiež prehltol.

Podľa sekvenovania jeho genómu z roku 2012 vedci určili, že mal hnedé oči, čierne vlasy a že bol potomkom populácie, ktorej korene sú prítomné na Sardínii a na Korzike.

Je tiež známe, že mal asi 46 rokov, keď zomrel. To bol na tú dobu úctyhodný vek. Meral zhruba 160 centimetrov a vážil asi 50 kilogramov. Jeho noha zodpovedala dnešnej veľkosti 38.

Vedci tiež objavili, že mal alergiu na mliečne výrobky a že mal sklony ku kardiovaskulárnym chorobám, ktoré sú považované za dôsledok moderného životného štýlu.

Analýza baktérií nájdených v jeho žalúdku zrejme potvrdzuje, že k veľkej migračnej vlne z Blízkeho východu do Európy došlo v menej vzdialenej dobe, než sa myslelo.

Vedcov zvlášť zaujíma baktéria Helicobacter pylori, ktorá je dnes veľmi rozšírená a je spájaná so vznikom vredov a zhubných nádorov, zdôrazňuje bakteriológ Albert Zink, riaditeľ inštitútu zaoberajúceho sa štúdiom múmie v Bolzane. "Možno že išlo o vtedy užitočnú baktériu, ktorá uľahčovala trávenie surového mäsa a ktorá sa neskôr stala patogénnou," hovorí.

Naprosté tajomno doposiaľ panuje okolo totožnosti Ötziho. Niekoľko nedávnych štúdií ukázalo, že jeho starostlivo ušitý odev sa skladal z kože piatich rôznych druhov zvierat, okrem iného z medveďa, kozy a ovce.

Kto to však bol? Bol to šaman, so svojimi 61 tetovaniami zodpovedajúcimi akupunktúrnym bodom? Vydedenec? Prečo sa pohyboval v takej nadmorskej výške? Prečo bol zabitý?

Vzhľadom k otepľovaniu ovzdušia by alpské ľadovce mohli čoskoro vydať ďalších ľadových mužov. "Topenie ľadovcov nám dáva nádej, že urobíme ďalšie objavy," zdôrazňuje Albert Zink.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 04:10