StoryEditor

Pozor na náhrady cigariet. Môžu vás otráviť, varuje lekárka

21.10.2016, 00:00

Fajčiar sa bez cigariet mizerne cítiť nemusí, pre väčšinu je ale odvykanie problém a niektoré alternatívne metódy nebezpečenstvom, píše Martin Ježek pre lidovky.cz.

Presne to, proti čomu lobuje tabakový priemysel, by sme mali robiť, pretože je to zjavne účinné, hovorí profesorka Eva Králíková. Lekárka sa už viac ako tridsať rokov venuje závislosti na tabaku a pracuje v Centre liečby závislosti na tabaku 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Je pre odnaučenie fajčenia dobrá cesta nahradiť cigaretu napríklad vodnou fajkou?
To sú veľmi rozdielne veci. Vodná fajka sa dá považovať za fajčenie. A navyše, pretože tabaková placka horí pri nízkej teplote, je spaľovanie vodnej fajky veľmi nekvalitné a dym koncentrovaný. Napríklad počas jednej seansy pri vodnej fajke vdýchne fajčiar toľko oxidu uhoľnatého a dechtu ako z dymu z niekoľkých desiatok cigariet. To už je hranica klinickej otravy. Prejavuje sa aj pocitom ľahkého omámenia a závratov, a obávam sa, že väčšina užívateľov vodnej fajky tieto stavy už zažila. Mylne ich však považovali za blahodarne omamný vplyv fajky. Bez toho, že by vôbec tušili, že práve prechádzajú otravou oxidom uhoľnatým.

Je teda zdravšia elektronická cigareta?
E-cigareta žiadny dym neprodukuje. Je v nej tekutina, ktorá väčšinou obsahuje glycerín, propylénglykol a nikotín. Zahriatím na teplotu okolo 100 stupňov Celzia vznikne viditeľná "para", ktorá sa po vydýchnutí rozplynie. Ide o atraktívnu náhradnú terapiu nikotínom. Je fakt, že sa v tekutinách i v "pare" občas našli nejaké toxické látky, čo by sa určite nemalo stávať. Ale bola to koncentrácia väčšinou sto alebo tisícnásobne nižšia ako v cigaretovom dyme. Sedliacky rozum nám hovorí, že e-cigarety sú výrazne menej rizikové ako fajčenie.

Mnoho ľudí tvrdí, že im fajčenie neubližuje...
Bohužiaľ, je to nezmysel. Bezpečná dávka dymu neexistuje, mnoho látok má bezprahové účinky. Je to asi, ako keby sme si mysleli, že vdychovanie výfukových plynov nám nemôže škodiť, pokiaľ ich dýchame len v sobotu.

Odvykajúci fajčiari sa stretávajú s abstinenčnými príznakmi. Ako im majú čeliť?
Abstinenčné príznaky sa u fajčiarov objavujú po hodinách abstinencie fyzicky. Rovnako ako u všetkých drogovo závislých, čo je asi 80 percent z nich. Sú určite individuálne, ale typicky zahŕňajú nervozitu, zlú náladu, úzkosť, zvýšenú chuť do jedla, neschopnosť odpočívať, nesústredenosť a podobne. Väčšinou ale odznejú počas niekoľkých týždňov. A navyše je možné potlačiť ich vhodnými liekmi. Fajčiar ich teda prežívať vôbec nemusí.

Existuje jednoduchá cesta, ako nefajčiť?
Pre niekoho áno, ale pre väčšinu bohužiaľ nie. Asi sedem z desiatich fajčiarov hovorí, že by radšej nefajčili, čo znamená, že milióny ľudí si denne kupujú niečo, čo vôbec nechcú. Hovorí sa, že je toľko spôsobov, ako prestať fajčiť, koľko je fajčiarov.

Môžete metódy odvykania od fajčenia predstaviť?
Liečba závislosti na tabaku zahŕňa hľadanie nefajčiarskych riešení pre typicky fajčiarske situácie v kombinácii s liekmi na potlačenie abstinenčných príznakov. Žiadny liek nikomu nezabráni fajčiť, ale potlačí abstinenčné príznaky. Fajčiar sa teda nemusí cítiť bez cigariet tak mizerne. Lieky by sa mali užívať tri až šesť mesiacov.

Jestvujú aj nejaké bylinky, ktoré by nám fajčenie sprotivili takzvanou prirodzenou cestou?
Bohužiaľ nie.

​​Čo je treba robiť, aby ľudia prestali fajčiť?
Ceny cigariet by mali byť kvôli zdaneniu vysoké. Na cenu reagujú predovšetkým tí, ktorí ešte nie sú závislí, deti a dospievajúci. Ďalším opatrením sú nefajčiarske verejné priestory. Ak sa vo vnútri verejných priestorov skutočne nebude fajčiť, zvýši sa príjem pohostinského priemyslu, ale o niekoľko percent klesne predaj cigariet. A hlavne, menej mladých ľudí fajčiť začne. Prvé cigarety v krčme sú totiž typické.

A ďalšie opatrenia?
Jednotné balenia cigariet. Bez loga, s jednotnou hnedou, teda málo lákavou farbou, s veľkými  obrázkovými varovaniami, s názvom značky rovnakým písmom, veľkosťou aj farbou. A hlavne zákaz akejkoľvek reklamy a marketingu. Ani v mieste predaja by nemali byť cigarety vidieť, mali by byť uzavreté v nepriehľadnej skrini, ako to už mnoho krajín uzákonené má. Jednoduchou kontrolou toho, čo funguje, je reakcia tabakového priemyslu. To, proti čomu lobuje, by sme mali robiť, pretože je to zjavne účinné.

01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 00:39