StoryEditor

Jedlo, lieky, kozmetika. Molekuly na smartfónoch o vás prezradia všetko

23.11.2016, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Molekuly látok vyskytujúce sa na mobilnom telefóne môžu odhaliť ohromujúce množstvo informácií o zdraví a životnom štýle svojho majiteľa. Vrátane toho, akému jedlu dáva prednosť, akú používa kozmetiku či aké užíva lieky.

Výsledky vyplývajú z výskumu kalifornských vedcov, ktorí na 40 mobilných telefónoch, ktoré testovali, objavili stopy všetkého od kofeínu a korenia až po telové mlieka či antidepresíva. Podľa vedcov zanechávame stopy molekúl, chemikálií a baktérií na všetkom, čoho sa dotkneme. A dokonca ani dôkladné umytie rúk nezabráni ich prenosu na predmety každodennej potreby.

S využitím techniky nazvanej hmotnostná spektrometria tím vedcov z Kalifornskej univerzity testoval 500 vzoriek odobratých z mobilných telefónov dospelých dobrovoľníkov. Tieto vzorky potom výskumníci porovnali s molekulami z identifikačnej databázy a zostavili tak "profil životného štýlu" každého majiteľa telefónu.

Odhalí, kto ste
Výsledky boli veľmi zaujímavé, uviedla doktorka Amina Bouslimani, ktorá sa na štúdii podieľala. "Analýzou molekúl, ktoré majitelia nechali na svojich telefónoch, sme dokázali napríklad povedať, že dotyčná osoba je s väčšou pravdepodobnosťou žena, ktorá používa luxusnú kozmetiku, farbí si vlasy, pije kávu, má radšej pivo ako víno, obľubuje korenisté jedlá, lieči sa na depresiu, nosí krém s ochranným slnečným faktorom a používa repelent. Z toho sa dá usudzovať, že trávi veľa času vonku - a podobne," vysvetlila Bouslimani.

Užitočný výskum
Väčšina z molekúl sa pravdepodobne na mobilné telefóny prenáša z kože, rúk a potu ľudí. Použitá testovacia metóda by podľa autorov štúdie mohla pomôcť napríklad identifikovať majiteľa predmetu - a to nielen mobilného telefónu - aj v prípade, že na smartfóne chýbajú odtlačky prstov.

Metóda by tiež mohla poslúžiť na kontrolu, či pacienti užívajú predpísané lieky. Takisto by mohla poskytnúť užitočné informácie o tom, či a do akej miery je človek vystavený znečisťujúcim látkam.

01 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 02 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 05:19