Archaická predstava, že pivo je pre mužov, je dávno prekonaná, nápoje nedelíme podľa pohlavia. „Samozrejme, ženy si radi vyberajú kultivované prostredie, vyžadujú čistotu, dokonalý servis, dobre ošetrené pivo v kvalitnom skle,“ vymenováva Špaček. Napriek tomu odporúča, aby dámy pri pití zlatistého moku namiesto mohutného pollitrového pohára zvolili skôr menšiu a elegantnejšiu „tretinku“. A aby sa držali hesla, že dobrá povesť je viac ako dobrá zábava.Flickr/ k.ivoutin
StoryEditor

Prečo sme po alkohole hladní? Vedci prišli na nové zistenia

04.02.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Už ste sa niekedy vrátili domov po noci strávenej pitím alkoholu a zúfalo zatúžili po hranolčekoch alebo pizzi?

Britskí vedci si myslia, že zistili, prečo to tak je: alkohol v mozgu podľa nich vyvoláva predstavu, že trpíme hladom.

Skrátka aktivuje príslušné bunky, ktoré zvyčajne signalizujú hlad, napísal spravodajský portál Deutsche Welle.

Potreba kalórií

Pri výskume vykonávanom na myšiach vedci z Ústavu Francisa Cricka identifikovali typ mozgových buniek, ktoré sa aktivujú v prítomnosti alkoholu - a ide o rovnaké mozgové bunky, ktoré sú aktívne, keď telo hladuje. Mozog tak vysiela signál, že je čas zjesť veľa vysoko kalorického jedla.

Vedci pre svoje laboratórne myšky nasimulovali účinky "alkoholického víkendu". Tri dni po sebe im do tela injekčne vpravovala roztok vody s etanolom, ktorý pomerne zodpovedal množstvu, ako by človek vypil jeden a pol fľaše vína za deň.

A myši následkom tejto kôry začali byť žravějšie - zjedli priemerne o desať až 25 percent viac jedla než v dňoch, kedy etanol nedostávali.

"Naše zistenia naznačujú, že alkohol spúšťa signály vedúce k zvýšeniu apetítu," píše Sarah Cainsová a jej tím v záveroch svojej štúdie.

Pohárik niečoho ostrejšieho zvýši hlad

Keď ale vedci u myší zablokovali bunky, ktoré sa konzumáciou alkoholu aktivovali, správali sa zvieratá rovnako ako predtým, a žiadne prejedanie sa ani pod vplyvom etanolu nekonalo. Vedci uvádzajú, že rovnaký mechanizmus ako u myší zrejme funguje aj v ľudskom mozgu.

To je tiež dôvod, prečo si po stáročia ľudia doprajú alkoholické nápoje - aperitívy - pred jedlom. Pohárik niečoho ostrejšieho zvýši hlad a pripraví telo na opulentnú hostinu. Štúdie tiež preukázali, že ľudia skonzumujú podstatne viac kalórií, keď predtým vypijú väčšie množstvo alkoholu.

Po troch pohárikoch vína ľudia počas nasledujúcich 24 hodín skonzumujú o zhruba 6 300 kalórií viac, než koľko by zjedli, keby alkohol nepili. Zistil to prieskum, ktorý vypracovala britská agentúra YouGov.

Paradox

Mechanizmus ležiaci v pozadí tohto dobre známeho faktu ale zostával pre vedcov záhadou. Niektorí naznačovali, že kvôli zvýšenému množstvu alkoholu strácajú ľudia sebakontrolu a odhadzujú všetky zábrany týkajúce sa konzumácie jedla.

Štúdia londýnskych vedcov by preto mohla vysvetliť paradox, kedy majú ľudia nutkanie konzumovať vysoko kalorické jedlo po konzumácii alkoholu, ktorý je sám vysoko kalorický.

Jeden gram čistého etanolu, teda alkoholu v nápojoch, obsahuje 7,1 kilokalórie. Bohatší na energiu je len tuk.

Telo zvyčajne registruje, keď dostane vysoko energetickú potravu, a zablokuje všetky pocity hladu. Pri konzumácii alkoholu sa ale stane presný opak.

Výsledkom je, že sú alkoholické nápoje dvojitým zlom pre každého, kto sa snaží chudnúť. Samy majú veľa kalórií, a navyše človeka nútia skonzumovať ďalšie.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 03:07