Už ste sa niekedy vrátili domov po noci strávenej pitím alkoholu a zúfalo zatúžili po hranolčekoch alebo pizzi?
Britskí vedci si myslia, že zistili, prečo to tak je: alkohol v mozgu podľa nich vyvoláva predstavu, že trpíme hladom.
Skrátka aktivuje príslušné bunky, ktoré zvyčajne signalizujú hlad, napísal spravodajský portál Deutsche Welle.
Potreba kalórií
Pri výskume vykonávanom na myšiach vedci z Ústavu Francisa Cricka identifikovali typ mozgových buniek, ktoré sa aktivujú v prítomnosti alkoholu - a ide o rovnaké mozgové bunky, ktoré sú aktívne, keď telo hladuje. Mozog tak vysiela signál, že je čas zjesť veľa vysoko kalorického jedla.
Vedci pre svoje laboratórne myšky nasimulovali účinky "alkoholického víkendu". Tri dni po sebe im do tela injekčne vpravovala roztok vody s etanolom, ktorý pomerne zodpovedal množstvu, ako by človek vypil jeden a pol fľaše vína za deň.
A myši následkom tejto kôry začali byť žravějšie - zjedli priemerne o desať až 25 percent viac jedla než v dňoch, kedy etanol nedostávali.
"Naše zistenia naznačujú, že alkohol spúšťa signály vedúce k zvýšeniu apetítu," píše Sarah Cainsová a jej tím v záveroch svojej štúdie.
Pohárik niečoho ostrejšieho zvýši hlad
Keď ale vedci u myší zablokovali bunky, ktoré sa konzumáciou alkoholu aktivovali, správali sa zvieratá rovnako ako predtým, a žiadne prejedanie sa ani pod vplyvom etanolu nekonalo. Vedci uvádzajú, že rovnaký mechanizmus ako u myší zrejme funguje aj v ľudskom mozgu.
To je tiež dôvod, prečo si po stáročia ľudia doprajú alkoholické nápoje - aperitívy - pred jedlom. Pohárik niečoho ostrejšieho zvýši hlad a pripraví telo na opulentnú hostinu. Štúdie tiež preukázali, že ľudia skonzumujú podstatne viac kalórií, keď predtým vypijú väčšie množstvo alkoholu.
Po troch pohárikoch vína ľudia počas nasledujúcich 24 hodín skonzumujú o zhruba 6 300 kalórií viac, než koľko by zjedli, keby alkohol nepili. Zistil to prieskum, ktorý vypracovala britská agentúra YouGov.
Paradox
Mechanizmus ležiaci v pozadí tohto dobre známeho faktu ale zostával pre vedcov záhadou. Niektorí naznačovali, že kvôli zvýšenému množstvu alkoholu strácajú ľudia sebakontrolu a odhadzujú všetky zábrany týkajúce sa konzumácie jedla.
Štúdia londýnskych vedcov by preto mohla vysvetliť paradox, kedy majú ľudia nutkanie konzumovať vysoko kalorické jedlo po konzumácii alkoholu, ktorý je sám vysoko kalorický.
Jeden gram čistého etanolu, teda alkoholu v nápojoch, obsahuje 7,1 kilokalórie. Bohatší na energiu je len tuk.
Telo zvyčajne registruje, keď dostane vysoko energetickú potravu, a zablokuje všetky pocity hladu. Pri konzumácii alkoholu sa ale stane presný opak.
Výsledkom je, že sú alkoholické nápoje dvojitým zlom pre každého, kto sa snaží chudnúť. Samy majú veľa kalórií, a navyše človeka nútia skonzumovať ďalšie.