StoryEditor

V núdzi bude právna pomoc zadarmo

27.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Občania v hmotnej núdzi budú mať od budúceho roku možnosť získať bezplatnú právnu pomoc v centrách právnej pomoci. Štát tak zabezpečí prístup k súdu a kvalifikované právne služby aj pre sociálne slabé skupiny. Bezplatná právna pomoc bude spočívať v komplexnom právnom zastupovaní, poradenstve, aj v rámci konania na súde.

Občania v hmotnej núdzi budú mať od budúceho roku možnosť získať bezplatnú právnu pomoc v centrách právnej pomoci. Štát tak zabezpečí prístup k súdu a kvalifikované právne služby aj pre sociálne slabé skupiny. Bezplatná právna pomoc bude spočívať v komplexnom právnom zastupovaní, poradenstve, aj v rámci konania na súde. Pomoc sa poskytne tým, ktorých príjem neprekračuje 1,4-násobok životného minima a zároveň ich právny spor nesmie byť zjavne bezúspešný. Hodnota sporu tiež musí prevyšovať hodnotu minimálnej mzdy. To sa netýka tých sporov, v ktorých nie je možné vyčísliť hodnotu sporu.
Kvalifikovaných právnikov pre oprávnených žiadateľov bude poskytovať Centrum bezplatnej právnej pomoci so sídlom v Bratislave. Predbežnú konzultáciu, ktorej cieľom je určiť, čo je právny problém a čo nie, budú poskytovať aj advokáti zo zoznamu advokátov, poskytujúcich bezplatnú právnu pomoc. Žiadosti o právnu pomoc budú občania zasielať do centra. "Tieto formuláre budú určite aj na našej internetovej stránke a budú k dispozícii aj v Centre bezplatnej právnej pomoci," spresnila štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská. Pracovníci centra posúdia žiadosť do 30 dní. Za konzultáciu ľudia zaplatia správny poplatok 150 korún. Rezort spravodlivosti predpokladá v roku 2006 náklady na chod centier vo výške 33 miliónov korún a ďalších 40 miliónov na zaplatenie advokátov. V ďalšom roku by mali náklady na chod centier klesnúť o 11 miliónov Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:24