TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Do Egypta letel vládny špeciál, na Slovensko transportoval vážne choré dievčatko

29.07.2017, 15:12
Autor:
TASRTASR
Malá pacientka je v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života.

Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci nadnes letecky transportoval 13-mesačné dievčatko z Egypta na Slovensko. TASR informoval riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

"Dievčatko ochorelo na závažné infekčné ochorenie počas dovolenky so svojimi rodičmi a ďalším súrodencom v letovisku Marsa Alam. Stav malej pacientky sa rapídne zhoršil. Vzhľadom na to, že nemocnica v dovolenkovej destinácii nebola uspôsobená na diagnostiku a liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko," povedal Netík.

Zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky v Egypte poistená, by dokázala zabezpečiť letecký prevoz až v nedeľu (30.7.) v podvečer.

"Aj preto sa Ministerstvo vnútra rozhodlo do Egypta poslať letecký špeciál. V priebehu štyroch hodín od nahlásenia udalosti odletel do egyptskej Hurghady, kde medzitým pacientku previezli, stroj Fokker 100 s medicínskym vybavením a tímom lekárov z Nemocnice sv. Michala v Bratislave," doplnil Netík.

Dieťa spolu s rodičmi a súrodencom dnes v skorých ranných hodinách transportovali na Slovensko. Všetkých štyroch po prílete previezli sanitky do nemocnice na bratislavských Kramároch.

Ministerstvo vnútra pri transporte malej pacientky spolupracovalo s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitosti a Ministerstvom zdravotníctva.

"Môžeme potvrdiť, že bol zabezpečený transport z letiska do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Zdravotníci poskytujú dieťaťu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Malá pacientka je v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Výsledky prvých klinických vyšetrení podľa nej ukazujú, že by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu.

Hlavný hygienik odporúča v tejto súvislosti rodičom detí do troch rokov zvážiť cestovanie do tropických krajín. "Pred plánovanou cestou je nutné poradiť sa s detským lekárom, pričom pediater by mal poznať účel cesty, dĺžku predpokladaného pobytu, typ ubytovania, prostredie či spôsob stravovania. Ošetrujúci lekár informuje o očkovaniach, liekoch na samoliečbu, prevencii niektorých ochorení či spôsobe ako obmedziť riziko v zahraničí. Deti do jedného roka by nemali byť vôbec vystavované slnečnému žiareniu," dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze 04 - Modified: 2024-03-21 14:42:48 - Feat.: - Title: Blinken sa stretol s egyptským prezidentom Sísím, hovorili o vojne v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-03-17 15:16:01 - Feat.: - Title: Európska únia ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:47