StoryEditor

Nové dôchodky narazili na ústavu

30.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Zákon o sociálnom poistení nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom včera Ústavný súd, ktorému návrh na posúdenie niektorých ustanovení predložila skupina 35 doterajších opozičných poslancov z KSS, ĽS-HZDS, SF, Smer-SD a HZD.
V rozpore s princípmi právneho štátu sú prechodné ustanovenia, ktoré dovoľovali preskúmať prípady, v ktorých bol skutkový stav už uzavretý. Potvrdil tým názor navrhovateľov, že v tejto časti je zákon retroaktívny, pretože menil a rušil právne vzťahy, ktoré vznikli na základe zákonov platných pred jeho účinnosťou -- teda pred 1. januárom 2004.

Narušená právna istota
Išlo pritom o podstatne tvrdšie kritériá nároku na priznanie prekvalifikovaného čiastočného a plného invalidného dôchodku, než stanovovali predchádzajúce zákony. Retroaktivita mala negatívny dosah najmä na zdravotne hendikepovaných občanov, napríklad aj na baníkov. "Narušuje to právnu istotu, princípy právneho štátu, a preto sme povedali, že toto ustanovenie nemôže byť v súlade s ústavou," konštatoval po rozhodnutí predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

Čo na to prax?
Čo to prinesie v praxi, je podľa Mazáka skôr otázkou na Sociálnu poisťovňu, pretože ona bude musieť z nálezu vyvodiť dôsledky. Spomínané neústavné časti zákona prestanú byť účinné potom, čo bude uverejnený v Zbierke zákonov. Po polroku, ak s nimi Národná rada SR nič neurobí, prestanú byť aj súčasťou platného právneho poriadku SR.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny berie nález Ústavného súdu na vedomie. "Ďalšie kroky budú už záležitosťou budúcej vlády a nového vedenia ministerstva," dodal hovorca ministerstva Martin Danko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 01:06