Reuters
StoryEditor

Chystáte sa autom do Chorvátska? Toto je najlepšia trasa

03.08.2017, 17:42
Pozreli sme sa na to, akou cestou je najlepšie sa vydať na dovolenku do Chorvátska.

Posledný víkend sa vodiči na cestách do Chorvátska poriadne zapotili. Niekoľkokilometrové kolóny a hodinové čakania na niektorých úsekoch mnohým znepríjemnili začiatok dovolenky. Spôsobili ich začínajúce prázdniny a dovolenky v Nemecku, Taliansku a Rakúsku. Zápchy očakávame až do konca leta a tak sme sa pozreli na to, ktorá cesta je najvhodnejšia a ako sa kolónam vyhnúť.

Chorvátsko je najčastejšou krajinou Slovákov pri výbere dovolenky. Potvrdil to aj Stanislav Macko zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárii, podľa ktorého navštívilo krajinu v minulých rokoch viac ako 400-tisíc Slovákov za rok. S jeho slovami súhlasia aj cestovné kancelárie.

„Chorvátsko je každoročne obľúbenou destináciou Slovákov,“ uviedla riaditeľka CK Pegas Tour Danica Pagáčiková s tým, že tento rok záujem narástol a spolu s Talianskom patrí Chorvátsko medzi krajiny s najvyšším záujmom slovenských turistov. 

Doprava kolabuje
Pre obrovský nápor ľudí hrnúcich sa k Jadranskému moru kolabuje doprava. „Bohužiaľ, väčšina klientov si vyberá termín dovolenky od 28. júla do 13. augusta, kedy je všetko preplnené,“ hovorí Drago Stojakovič z Jadran Travel s tým, že problémové sú najmä víkendy.

„Chorváti nedávno písali, že cez víkend prichádza na ich diaľnicu tritisíc áut za hodinu, potom sa nečudujme, že sa vytvárajú kolóny a zápchy,“ dodáva s tým, že ďalším problémom je ponuka cestoviek. „Posielajú ľudí na dovolenku prevažne v termínoch sobota-sobota, kedy je situácia najhoršia. Aj keď z pohľadu cestovnej kancelárie to má svoju logiku,“ dopĺňa Stojakovič.

Aj podľa dopravného analytika Jána Kovalčíka by si vodiči mali zvoliť iný deň. „Naplánujte si cestu v inom čase ako väčšina vodičov. Sobota je najhoršia možná voľba,“ povedal Kovalčík a pokračoval.

„Zvážte cestu na Jadran cez Maďarsko. Nielen z východného či stredného Slovenska, aj z Bratislavy to môže byť lepšia voľba ako cestovať najviac preťaženou trasou cez Rakúsko,“ radí analytik. „Odporúčam využiť maďarskú cestu č. 86 a M86 s krátkym, málo zaťaženým a nespoplatneným prejazdom cez Slovinsko a odtiaľ už po chorvátskych diaľniciach. Táto trasa je o 65 km kratšia ako cez Rakúsko, a tak je aj napriek dlhým úsekom mimo diaľnic časovo porovnateľná, nezriedka aj rýchlejšia. Pozor, úsek M86 medzi mestami Csorna a Szombathely je od januára tohto roka spoplatnený, preto už aj na tejto trase treba elektronickú diaľničnú známku,“ uzatvára Kovalčík.

V prípade, že nemáte záujem sa vydať po diaľnici, Drago Stojakovič z Jadran Travel odporúča v Karlovači z diaľnice zísť a pokračovať starou cestou cez Plitivické jazerá.

Rizikový Graz a Záhreb
Vodič autobusu Ľubomír Minárik, ktorý jazdí s dopravcom BIS BUS Trenčianska Teplá do Chorvátska už roky, vidí cestu cez Maďarsko tiež ako najlepšiu voľbu.

„Cez Rakúsko jazdia aj Česi aj Nemci a tam býva problém od Grazu po Maribor, cez Maďarsko je to výhodnejšie. S osobným autom je lepšie prejsť po M7 okolo Balatonu po diaľnici, je to síce o niečo ďalej, ale s osobným autom je to rýchlejšie a pohodlnejšie,“ uviedol s tým, že najhorší úsek je Záhreb (Lučko).

„Pri platidlách vznikajú kolóny, zvlášť za Záhrebom sa to spája a doprava sa zhusťuje,“ dopĺňa s tým, že problém nastáva aj vtedy, keď na úseku dôjde k nehode. Hovorí, že je možné, že podobné kolóny, aké potrápili vodičov minulý týždeň, môžeme očakávať aj počas nadchádzajúceho víkendu.

Aj lietadlom či vlakom
Ljubica Ivko z Apartmánu Via Violeta na Zadarskej riviére hovorí, že o hostí zo Slovenska nemajú núdzu a väčšina z nich pricestovala autom. Na výber sú však aj iné možnosti prepravy. Práve kolóny mnohých odradia a čísla ukazujú jasnou rečou, Slováci si čoraz častejšie volia leteckú dopravu.

„Počet predaných leteniek do Chorvátska sa od roku 2014 každý rok zdvojnásobil. Počas prvých siedmich mesiacov tohto roka evidujeme 12-percentný nárast pasažierov do Chorvátska. Najviac populárne sú letenky do Dubrovníka a Zadaru s odletom z Viedne,“ uviedol Patrik Vas z Pelikánu.

„Vyhľadávanie leteniek do Chorvátska rastie, čo môžeme čiastočne vysvetliť aj tým, že ľudia chcú cestovať do Chorvátska jednoducho a rýchlo, a práve preto si mnohí vyberajú leteckú dopravu, ktorej cena sa od klasickej cesty autom líši už minimálne,“ vysvetľuje Vas.

Do Chorvátska sa však dostanete aj vlakom. „Na cestovanie medzi Slovenskom a Chorvátskom je možné využiť priame spojenie priamym lôžkovým vozňom premávajúcim na trase Praha – Bratislava – Budapešť – Split, alebo opačne," informoval Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. Priamy lôžkový vozeň premáva v smere do Chorvátska v utorky a piatky a naspäť v stredy a soboty. K dispozícii sú dva tieto lôžkové vozne, v praxi to teda znamená, že pokiaľ ste v inom vozni, musíte v Budapešti prestúpiť, no potom sa dostanete už rovno do Splitu.

Podľa Stanislava Macka zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií sa očakáva nápor počas celého augusta, najmä cez víkendy. Chorvátsky Auto-moto klub HAK predpokladá preplnené cesty aj na začiatku septembra.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:03