László SólymosTASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Spravili analýzu vody zo studní vo Vrakuni. Nie je vhodná na pitie ani kúpanie

04.08.2017, 13:21
Autor:
TASRTASR

Prvé výsledky analýz vody z domových studní v blízkosti skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni potvrdzujú jej znečistenie. Podzemnú vodu by preto Vrakunčania nemali ani naďalej používať na pitie, polievanie či kúpanie.

O prvotných rozboroch dnes informoval minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a generálna riaditeľka Výskumného ústavu vodného hospodárstva (VÚVH) Ľubica Kopčová.

V súvislosti so skládkou vo Vrakuni zrealizovali v minulých týždňoch odbery a rozbory 22 studní. "Prvé predpoklady naznačujú, že by mohlo ísť o výskyt zvýšených hodnôt pesticídov, ktoré však neprekročili limity na pitnú vodu," povedala Kopčová. Z analýz 68 znečisťujúcich látok bola len jedna (tetrachlóretén) štvornásobne prekročená oproti povoleným limitom pre pitnú vodu.

Z ostatných zlúčenín boli pozitívne koncentrácie zistené pri pesticídoch v šiestich prípadoch (hexachlórcyklohexán - alfa, beta, gama, delta, atrazín, prometrýn). Komplexné výsledky analýzy vody z domových studní vo Vrakuni budú hotové v priebehu dvoch týždňov a následne ich ministerstvo zverejní.

"Čo sa týka pitnej vody, obyvateľom nič nehrozí. Sú zásobovaní čistou pitnou vodou z verejného vodovodu. Čo bude v studniach, komplexne uvidíme, tá voda však nie je vhodná ani na pitie, kúpanie či polievanie," upozornila Kopčová.

Minister Sólymos nevylúčil odoberanie ďalších vzoriek podzemnej vody v okolí Vrakune. "Ak bude potreba, sme pripravení odobrať vzorky aj v Podunajských Biskupiciach, ale aj v Malinove či Moste pri Bratislave. Uvidíme však, čo ukážu tieto výsledky," skonštatoval.

Sólymos tvrdí, že na riešení tejto environmentálnej záťaže intenzívne pracujú. Aktuálne prebieha verejné obstarávanie, ktoré však podľa jeho slov poznačili aktivity špekulantov.

"Budem vyvíjať úsilie, aby poslanci do novely zákona o verejnom obstarávaní zahrnuli ustanovenia, ktoré rôznym špekulantom zabránia hatiť proces verejného obstarávania," povedal minister.

Ako spresnil, na Slovensku je v súčasnosti otvorené verejné obstarávanie na 18 lokalít s environmentálnymi záťažami, ktoré nie sú ukončené práve pre rôzne "nezmyselné námietky".

Ministerstvo chce v rámci sanácie skládky vo Vrakuni využiť metódu enkapsulácie. Vybuduje podzemnú tesniacu stenu, ktorou sa zdroj znečistenia odizoluje od okolitého prostredia. Zdola bude skládka odizolovaná nepriepustným geologickým podložím a zhora izolačnou vrstvou.

Súčasťou sanácie bude čerpanie a čistenie znečistených podzemných vôd v okolí skládky. Náklady na odstránenie environmentálnej záťaže sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur. Konečnú sumu a presný termín sanácie však určí verejné obstarávanie.

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120-tisíc kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Kontaminačným mrakom je podľa ministerstva zasiahnutá Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Rezort preto vyzval obyvateľov týchto bratislavských mestských častí, aby nepoužívali vodu zo studní na polievanie koreňovej a listovej zeleniny, kúpanie, sprchovanie či napúšťanie bazénov.

01 - Modified: 2024-01-28 09:47:31 - Feat.: - Title: Bratislavská Vrakuňa vyhlásila tender na opravu ciest i chodníkov 02 - Modified: 2023-12-17 10:03:08 - Feat.: - Title: V bratislavskej Vrakuni má vyrásť komplex Nový Majerhof za 50 miliónov eur 03 - Modified: 2023-08-24 10:47:23 - Feat.: - Title: Bratislavské vodárne spustili proces na elimináciu zápachu z čističky vo Vrakuni 04 - Modified: 2023-03-19 13:57:00 - Feat.: - Title: Vykúpenie pre MHD v Bratislave? Štyri nové uzly idú do finále. Dopravca priblížil HN detaily (+ prehľad) 05 - Modified: 2022-10-31 14:22:53 - Feat.: - Title: Team Bratislava, PS a SaS bodovali a ovládli Vrakuňu i Podunajské Biskupice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:22