StoryEditor

Fico rečnil o programe, poslanci tlieskali a smiali sa

02.08.2006, 00:00
Pozorné počúvanie a podpora potleskom zo strany vládnych poslancov v kontraste so živými diskusiami a niekoľkonásobným smiechom opozície.

Pozorné počúvanie a podpora potleskom zo strany vládnych poslancov v kontraste so živými diskusiami a niekoľkonásobným smiechom opozície. Takéto prejavy zákonodarcov sprevádzali prvé vystúpenie premiéra Roberta Fica na pôde parlamentu. Poslancom včera predstavil programové vyhlásenie vlády.

Listová agenda
Fico sa snažil znížiť význam výrokov svojho koaličného partnera Jána Slotu na adresu národnostných menšín. "Vláda neurobí nič, čo by bolo nedemokratické a neeurópske." Ficovi sa nepozdáva, aby mu politici zo zahraničia písali listy, kde hovoria, že Slovensko mohlo mať inú vládu. "Treba takéto listy vidieť aj v inom kontexte ako to, že niekto reaguje na výkriky jedného politika." Prevažne pokojnú atmosféru v rokovacej sále narušila premiérova poznámka, že na každý list zo zahraničia spätne pošlú programové vyhlásenie vlády a mával dokumentom. Opozičných poslancov toto gesto natoľko rozveselilo, že Fico mohol pokračovať jedine za hlasného smiechu a šuškania poslancov v pozadí.

Vtipné monopoly
Členovia bývalej vlády sa bavili, najmä keď Fico vysvetľoval svoj zámer zdaňovať vyššou sadzbou prirodzené monopoly, za ktoré označil SPP a Slovnaft. "Nielenže dosahovali rekordné zisky, platili názke dane, ale aj neustále prichádzali so zvyšovaním cien pre bežných občanov," vyhlásil premiér. Bez ohlasu boli naopak Ficove slová, že nadštandardný príjem, ktorý by mal byť zdaňovaný milionárskou daňou, bude zrejme aj plat poslanca.
Ďalší priebeh jeho prejavu bol bez akýchkoľvek prekážok - občas ho prerušil len kratší potlesk vyvolaný poslancami jeho Smeru. Pre niektorých zákonodarcov však nebol zaujímavý. Poslanec za ĽS-HZDS Tibor Mikuš si zaznamenával termíny do svojho diára, ktoré konzultoval aj so svojím straníckym šéfom Vladimírom Mečiarom. Pravdepodobne úplne nudne pôsobil Fico na poslanca SDKÚ-DS Jána Patakyho, ktorý si počas prejavu predsedu vlády čítal výtlačok novín položených pred sebou na stole.

Splníme program! Nesplnia ho!
Premiér poslancov požiadal o vyslovenie dôvery. Sľúbil, že "program vlády je reálny a nová vládna koalícia je schopná ho v nasledujúcom štvorročnom období splniť". Opozícia podľa očakávaní Fica za jeho prejav nešetrila. "Vystúpenie predsedu novej vlády pred plénom bolo nudné," reagoval premiérov predchodca a šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Podpredseda KDH Jozef Šimko vraví, že Fico sa snažil pôsobiť presvedčivo. "Bolo to prednesené optimisticky, ale reálnosť programového vyhlásenia, sa mi zdá, bude zaostávať."
Večer začali o programovom vyhlásení rokovať parlamentné výbory, dnes začne rozprava v pléne. K hlasovaniu by sa poslanci mohli dopracovať vo štvrtok.

01 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kontroly po novom 02 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Preprava ropy zatiaľ bez zmien 03 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dolgoš odmieta obvinenia o sprenevere 04 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyberajú vedenie 05 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Piaty pokus transformácie lesov 06 - Modified: 2003-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výpočet dôchodkov sa zmení
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 10:35