StoryEditor

Daniel Palko: Rozhlas urobil výborný obchod

19.04.2006, 00:00

Generálny pardon platí už len do 21. apríla. Čo sa stane s koncesionármi, ktorí dovtedy neuhradia svoje dlhy voči SRo?
- Dlžníci mali dva mesiace na zaplatenie istiny dlhu. Ak tak neurobia, bude od nich teoreticky možné vymáhať aj poplatky z omeškania v pôvodnej vysokej výške. Zatiaľ zvažujeme ďalší postup.
- BSP podalo asi 45-tisíc žalôb v súvislosti s koncesionárskymi poplatkami. Prečo ste takto postupovali?
- Chceme, aby notorickí dlžníci uhradili svoje dlhy. Každý z nich bol najmenej trikrát upozornený, že má svoj dlh uhradiť. Nie je možné donekonečna tieto lehoty predlžovať. Chcem zdôrazniť, že vymáhame len istinu dlhu a súdne trovy, poplatky z omeškania nevymáhame.
Aké sankcie by hrozili rozhlasu, ak by sa pokúsil vypovedať zmluvu s BSP?
- Nemáme informácie o tom, že by rozhlas chcel vypovedať zmluvu. Pani riaditeľka, ani nikto iný z vedenia rozhlasu nás zatiaľ neoslovili. Často sa zabúda na fakt, že pohľadávky voči neplatičom už BSP od rozhlasu dávno odkúpila. Predstavte si, že kúpite auto, jazdíte na ňom, staráte sa oň a zrazu chce predávajúci, aby ste mu ho vrátili... Ak by rozhlas trval na vrátení pohľadávok, požadovali by sme logicky úhradu našich doterajších nákladov. Verím, že k tomu nedôjde, pretože zmluva je pre rozhlas výhodná.
Koľko z vyžadovanej sumy rozhlas dostal?
- Zmluva je pre rozhlas výhodná práve preto, že rozhlas získa plnú hodnotu pohľadávok. Z jeho pohľadu je to teda výborný obchod. Keby všetci platili tak ako majú - budú mať peniaze. Riziko, že od dlžníkov peniaze nevymôžeme, je úplne na strane BSP.
Od 22. apríla chce už poplatky vymáhať rozhlas, je to v súlade so zmluvou s BSP?
- Všetky pohľadávky, ktoré vznikli v roku 2005, sú majetkom BSP. S dlhmi, ktoré vzniknú od 1. januára 2006, si môže rozhlas robiť prakticky čo chce.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 06:36