StoryEditor

Kde sa poistiť? Rozhodovať chce štát

28.11.2006, 23:00
Slobodná voľba lekára a zdravotnej poisťovne. Rovnoprávnosť štátnych, verejných a súkromných subjektov v zdravotníctve. To sú dva základné princípy, o ktorých zachovanie bojuje Združenie zdravotných poisťovní.

Slobodná voľba lekára a zdravotnej poisťovne. Rovnoprávnosť štátnych, verejných a súkromných subjektov v zdravotníctve. To sú dva základné princípy, o ktorých zachovanie bojuje Združenie zdravotných poisťovní. Možné zmeny naznačilo ministerstvo zdravotníctva. Združenie už listom požiadalo o pomoc predsedu parlamentu Pavla Pašku a premiéra Roberta Fica. Žiadajú ich, aby rešpektovali spomínané princípy. Združenie sa navyše obáva, že zásadným zmenám v rezorte nebude predchádzať odborná a vecná verejná diskusia.
Pluralita? Načo!
V hre je posilnenie štátnych na úkor súkromných zdravotných poisťovní. Dlhoročný zástanca plurality v tomto sektore - poslanec Milan Urbáni (ĽS-HZDS) ju paradoxne považuje v dnešnej podobe za zbytočnú. "Ak sa zdravotné poisťovne nerozhýbu, budem prvý, kto bude žiadať ich zrušenie." Od poisťovní očakáva, že začnú vytvárať nové produkty. "Musia začať pracovať na inom princípe a nie iba prerozdeľovať peniaze poistencov." Urbániho koaličný kolega Štefan Zelník (SNS) chce, aby štát dohliadal na to, ako sa nakladá s peniazmi povinného zdravotného poistenia. "Súkromné zdravotné poisťovne by mohli fungovať v segmente pripoistenia." Hoci Zelník o predložení pozmeňovacieho návrhu neuvažuje, nevylučuje, že na decembrovej parlamentnej schôdzi budú predložené ďalšie poslaneckého návrhy. "V pléne sa dohodneme, či sa doplnia alebo rozšíria."
Štátne veria štátu
Prezident združenia súkromných poisťovní Igor Dorčák sa obáva, že ministerstvo má v úmyselne obísť pripomienkové konanie a jeho zámery v parlamente pretlačia vládni poslanci. "Tí majú plné právo predkladať návrhy, to nikto nespochybňuje. Presadzujú však návrhy, ktoré nie sú dobre odborne pripravené a vyžadujú si diskusiu," vysvetlil Dorčák. Zároveň pripomenul, že na pondelňajšom zasadnutí výboru pre zdravotníctvo koaliční poslanci hlasovaním znemožnili vystúpiť odborníkom z poisťovní. Ministerstvo zdravotníctva
reagovalo, že je na diskusiu pripravené, avšak až keď bude mať hotovú definitívnu podobu návrhu zákona. Zástupcovia štátnych poisťovní tvrdia, že sa k navrhovaným zmenám vyjadria "až budú na stole". "Som presvedčený, že to pôjde riadnym pripomienkovým konaním," uviedol šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Anton Kováčik. Doplnil, že k oficiálnemu návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach sa nedostali.

Zmeny, o ktorých sa hovorí
- povinné poistenie v štátnych poisťovniach pre tieto skupiny - štátni zamestnanci, poistenci štátu (deti, dôchodcovia, nezamestnaní, ženy na materskej dovolenke), alebo jedna štátna poisťovňa pre všetkých
- ak budú štátne poisťovne v strate, pomôže im štát

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V nominačnom site aj známe mená
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 17:58