StoryEditor

Rozhodnuté. Rozhlas bude prepúšťať

25.05.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Prepúštanie vo verejnoprávnom rozhlase je spečatené. Počas dvoch rokov bude musieť odísť 180 z 877 zamestnancov. Rozhlasová rada včera schválila projekt reorganizácie, ktorý sa začne zrušením samostatného okruhu Radio Slovakia International (RSI).

Prepúštanie vo verejnoprávnom rozhlase je spečatené. Počas dvoch rokov bude musieť odísť 180 z 877 zamestnancov. Rozhlasová rada včera schválila projekt reorganizácie, ktorý sa začne zrušením samostatného okruhu Radio Slovakia International (RSI). To zo zákona vysiela na krátkych vlnách do celého sveta v piatich jazykoch a v slovenčine informácie o Slovensku. Od prvého júla má prepustiť takmer 30 z 37 redaktorov. "RSI nezrušíme, len ho presunieme na internet. Od júla končí zmluva s Rádiokomunikáciami o vysielaní na krátkych vlnách, budeme však vysielať cez satelit. Okrem zamestnancov spolupracujeme aj s externými redaktormi," oznámila riaditeľka SRo Miloslava Zemková. Transformácia rozhlasu do konca roka podľa nej prinesie zjednodušenie organizácie, ale aj viac priestoru pre tvorivých ľudí. "Tí sú teraz utlmení a my im vytvoríme lepšie prostredie. Slovenský rozhlas je ťažkopádny dinosaurus a na konci transformácie to bude inteligentný a pružný delfín," hovorí Zemková. Zdôraznila, že zamestnanci musia pracovať s modernou technikou, a nie na tridsaťročných strojoch, ako je to teraz.

MHD
bez autobusov?
"Rada odobrila likvidáciu strategickej propagácie Slovenska v zahraničí. Formálne budeme vysielať, ale s pár ľuďmi to bude o ničom. Akoby MHD zostal len jeden autobus s tým, že veď funguje ďalej," reagoval pre HN jeden z redaktorov, ktorý nechce byť menovaný. Vysielanie do zahraničia je zo zákona jednou z hlavných činností SRo, ktorú má však financovať štátny rozpočet. Vláda roky túto zákonnú povinnosť neplnila. "Dva roky upozorňujeme parlament na to, že zahraničné vysielanie je ohrozené a nemôžeme ho financovať z koncesionárskych poplatkov. Napriek tomu sa problém odkladal," pripomenula členka rady Mária Hlucháňová. Viacerí členovia rady Zemkovej navrhli, aby počkala na zvolenie novej vlády. "Tá nech povie, či chce financovať zahraničné vysielanie. Ak raz spustíme útlm, už ťažko to zvrátime," zdôraznil jeden z nich, Alexander Koreň. Pripomenul, že vláda nedávno rozhodla o vykrytí straty SRo a požiadala ministerstvo zahraničných vecí o návrh, ako riešiť problém zahraničného vysielania. Predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian sa však so Zemkovou zhodol, že vysielanie zmenami neutrpí. "Z nášho vysielania bude škrupinka bez obsahu. V každom jazyku vysielame denne polhodinové bloky, to je tak päť reportáží. V Prahe to robí sedem, u nás štyria ľudia. Po zmene to majú robiť dvaja?" pýta sa šéf RSI Ladislav Kubiš. Podľa Zemkovej bude vecou novej vlády, či viac podporí, alebo nepodporí RSI.

Zemková chce šetriť
Zmeny v štruktúre SRo budú podľa manažmentu logické. Pôjde o redukciu manažérov na strednom stupni, presunutie oddelení, ich lepšie prepájanie. "Dnes sa stáva, že z viacerých okruhov pošlú na jednu tlačovku redaktorov bez toho, aby o tom navzájom vedeli. Často je to mrhanie energiou," zdôraznil programový riaditeľ Ľuboš Machaj. Ďalším príkladom bude lepšia vzájomná komunikácia troch regionálnych štúdií Rádia Regina. "Verejnoprávny rozhlas v súčasnosti vyrába stratu. Len zmenou štruktúry však ročne ušetríme 100 miliónov korún - 35 miliónov opustením krátkych vĺn, lepším výberom poplatkov ďalšie milióny," uzavrela Zemková s tým, že jej cieľom je vyrovnaný rozpočet rozhlasu.

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Soboňovej imunite až v apríli 02 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budú konzultovať krajanský zákon
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:38