StoryEditor

Ján Mazák: Spolitizovanie Ústavného súdu je možné iba do istej miery

31.08.2006, 00:00
Po siedmich rokoch opúšťa jednu z najvyšších ústavných funkcií v krajine. Úrad definitívne odovzdá 30. septembra. Prijal ponuku, aká vraj príde len raz za život - v októbri nastupuje na post generálneho advokáta Súdneho dvora Európskych spoločenstiev v Luxemburgu. Ján Mazák.
Ústavnému súdu už tretí rok chýbajú dvaja sudcovia, kvôli čomu "stoja" také kauzy ako interrupcie či preukazovanie pôvodu majetku. Neriskujete, že vaším odchodom sa personálny problém na súde ešte viac prehĺbi?
- Keby to mohlo chod súdu ohroziť, tak by som si to určite rozmyslel. Senáty ale fungujú normálne, hoci niekedy nastanú ťažkosti pri hlasovaní, keď je potrebné na meritórnu odpoveď získať aspoň sedem hlasov. Ak sa taký počet nedosiahol, návrh bol zamietnutý z procesných dôvodov. Stalo sa tak napríklad minulý týždeň pri návrhu generálneho prokurátora na nesúlad zákona o voľbách do orgánov územnej samosprávy s ústavou. Hlasovanie sa skončilo v pomere 6 ku 5.
V januári však končí funkčné obdobie ďalším šiestim sudcom. Je vôbec v silách parlamentu zvoliť toľko nových ľudí, keď viac ako dva roky nebol schopný vybrať náhradníkov za dvoch sudcov, ktorí odišli?
- Je to nový parlament a tá jeho novosť zaručuje istý entuziazmus pri posudzovaní týchto otázok. Takmer s istotou hraničiacou so sto percentami som presvedčený, že 22. januára 2007 tu bude 13 sudcov, aj s novým predsedom.
Ešte nedávno ste upozorňovali, že v januári môže nastať na Ústavnom súde kolaps...
- Myslím si, že parlament v tomto zložení už nebude mať pred sebou také prekážky, ktoré stáli minulé tri roky pred bývalým parlamentom. Preto takmer vylučujem, že by malo dôjsť k nefunkčnosti či nízkej akcieschopnosti súdu.
Parlament bude musieť v najbližšom období zvoliť nástupcov za dovedna až deviatich ústavných sudcov. Nehrozí pri takejto veľkej výmene spolitizovanie Ústavného súdu?
- Politický výber je niečo, čo je úplne prirodzené a treba to akceptovať. Napokon, ak je kandidát navrhnutý parlamentom a priamo volený prezident ho následne vymenuje, má veľkú legitimitu. Spolitizovanie do takejto miery je akceptovateľné. Pokiaľ by to spolitizovanie malo vyústiť do výberu takých sudcov, ktorí by neboli schopní vykonávať túto vysoko profesionálnu funkciu, to už by bolo zlé.
Máte predstavu, kto by mal byť vaším nástupcom?
- Nemám. Viem asi o dvadsiatich uchádzačoch o tento post. Predseda Ústavného súdu musí byť predovšetkým sudcom a musí byť zodpovedný. Bude to musieť byť aj človek, ktorý je dobre vybavený aj z fyzickej a psychickej stránky.
V kuloároch sa už otvorene hovorí, že najväčšie šance má váš predchodca a súčasný prezidentov kancelár Milan Čič. Dobrý kandidát?
- K jeho osobe, ani k ďalším kandidátom sa nebudem vyjadrovať. Je pravda, že to bol práve on, kto ma v minulosti navrhol za sudcu Ústavného súdu, robil som u neho aj poradcu. Rovnako je pravda, že si zasluhuje veľkú úctu za to, čo urobil v prvom funkčnom období, lebo rozbehol celý Ústavný súd doslova na zelenej lúke.
Viete odhadnúť, kedy by po doplnení potrebného počtu sudcov mohla byť definitívne rozhodnutá ostro sledovaná kauza interrupcie?
- Musel by som poznať zostavu sudcov, aká tu bude. Treba si však uvedomiť, že noví sudcovia sa budú musieť najprv oboznámiť s rozsiahlymi prípravnými materiálmi - a to bude vyžadovať istý čas.
Ústavný súd vlani pozastavil účinnosť zákona o preukazovaní pôvodu majetku, teraz sa čaká, či ho súd aj označí za protiústavný a zruší ho. Nehrozí, že sudcovia pri konečnom rozhodovaní podľahnú tlaku, že sporný zákon pochádza z dielne dnes už vládneho Smeru?
- Pri dnešnej zostave Ústavného súdu môžem vylúčiť, že by sudcovia podľahli nejakým politickým tlakom. Je jedno, kto je práve pri moci. Nakoniec, počas uplynulého volebného obdobia sme zhruba polovicu rozhodli v neprospech vtedajšej koalície.

Čič: O všetkom rozhodne prezident

Nového predsedu Ústavného súdu vymenuje prezident Ivan Gašparovič - ten si ho vyberie spomedzi ústavných sudcov. Medzi horúcich kandidátov patrí Milan Čič, ktorý už viedol Ústavný súd v rokoch 1993 až 2000. Dnes sa opäť uchádza o jedno z voľných miest sudcov Ústavného súdu. Čič je pritom v súčasnosti jedným z najbližších spolupracovníkov prezidenta - šéfuje jeho kancelárii, čo by v konečnom dôsledku mohlo pri výbere zohrať rozhodujúcu úlohu. Hlava štátu však považuje takéto úvahy za predčasné. "Prezident bude ku každému kandidátovi pristupovať individuálne. Rozhodujúca bude odbornosť, profesionalita a skúsenosti," povedal pre HN prezidentov hovorca Marek Trubač. Čiča do doplňujúcich volieb ústavných sudcov navrhla Slovenská akadémia vied a Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach. Na otázku HN, či sa považuje za favorita na predsednícky post, povedal: "O tom musí rozhodnúť prezident." Ako dodal, najskôr ho musia zvoliť v parlamente za kandidáta na ústavného sudcu, potom si ho do tejto funkcie musí vybrať aj prezident a až potom sa stáva aktuálnym výber predsedu.
01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj hotovosť má svoje náklady 02 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škodlivá voda EVITA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 13:00