StoryEditor

Záujem o Simona slabne, opozíciu trápi Zajac

04.01.2006, 23:00
Aféra agrodotácií pre firmu ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (SMK) pomaly upadá do zabudnutia. Hoci ešte pred niekoľkými týždňami opozičné strany avizovali predloženie návrhu na jeho odvolanie, momentálne ho odsunuli na vedľajšiu koľaj.

Aféra agrodotácií pre firmu ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (SMK) pomaly upadá do zabudnutia. Hoci ešte pred niekoľkými týždňami opozičné strany avizovali predloženie návrhu na jeho odvolanie, momentálne ho odsunuli na vedľajšiu koľaj. Viac ich dnes zaujíma minister zdravotníctva Rudolf Zajac - toho chcú odvolať už na januárovej schôdzi parlamentu. "Je pravda, že keď sa niečo odkladá, potom sa uprednostní aktuálnejšia záležitosť. A tou sú pre nás posledné kroky šéfa rezortu zdravotníctva," vysvetľuje podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Zabudnúť však nechcú ani na Simona. Ten by sa mal "na rad" dostať vo februári.

SMK už nevyšetruje
Kauzou Simon sa už prestala zaoberať aj ministrova materská strana. Jej predseda Béla Bugár ešte pred časom avizoval stranícke vyšetrovanie podozrení, že za diskreditáciou predstaviteľov SMK bola tajná služba. No dnes už toto pátranie neprebieha. "Bolo to beznádejné, o týchto veciach sa len ťažko získavajú dôkazy," tvrdí šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Hoci na netransparentné praktiky pri udeľovaní agrodotácií vo svojej správe upozornila aj SIS, Úrad boja proti korupcii PZ v tejto veci nevedie žiadne trestné stíhanie. HN to potvrdila Jana Pôbišová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Opozícia rezignovala
Opozičné strany sa v parlamente dokážu dohodnúť pravdepodobne už len na odvolávaní členov vlády. V ostatných aktivitách už budú hrať viac na vlastné tričká. Pripúšťajú to predstavitelia Smeru-SD aj ĽS-HZDS. "Už to budú len také politické prekáračky," domnieva sa šéf poslancov ľudovej strany v NR SR Tibor Cabaj. Aj iniciatívu na odvolanie ministrov Simona a Zajaca považuje za vopred prehratú bitku. Uvedomuje si, že opozícia nemá v parlamente dostatok hlasov. Napriek tomu ĽS-HZDS bude odvolanie ministrov podporovať. Za podobnými krokmi Smeru-SD však vidí blížiace sa voľby a snahu o zviditeľnenie sa. "Chcú získať nových voličov na úkor nás, aj ďalších opozičných strán." Zajac sa o svoje kreslo neobáva. "A keby ma aj odvolali, tak to určite prežijem."

V hre je Prokopovič
Do konca volebného obdobia teda môžeme očakávať už len sporadické návrhy na odvolávania ministrov. Po Zajacovi a Simonovi by ešte mohol nasledovať šéf rezortu dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič (SDKÚ). Opoziční sociálni demokrati totiž včera podrobili ostrej kritike prípravu a realizáciu privatizácie bratislavského letiska. K tejto téme plánujú zvolať aj mimoriadnu schôdzu NR SR. Tieňový minister dopravy a poslanec Smeru-SD Ľubomír Vážny pripustil, že budú žiadať Prokopovičovu hlavu.

Prečo opozícia žiada hlavy ministrov:
Zsolt Simon, minister pôdohospodárstva
- Firma Agrotrade Padarovce, kde bol minister Simon spoluvlastníkom, získala v roku 2003 osem miliónov korún zo štátneho rozpočtu. Minister svoj majetkový podiel predal až v júni 2004. Simon sa bránil, že získal iba tzv. nárokovateľný príspevok a nemal tak možnosť zasiahnuť do procesu udeľovania dotácií. SMK jeho argumenty akceptovala a vyslovila mu dôveru. Podobne reagoval aj predseda vlády Mikuláš Dzurinda, ktorý celú kauzu označil ako etický problém ministra, keďže dotácie jeho firma poberala v čase, keď už bol šéfom rezortu.
Rudolf Zajac, minister zdravotníctva
- Opozícia žiada jeho hlavu za to, že na jeho návrh parlament schválil limity pre poplatky občanov v zdravotníctve. Na ich základe bude môcť vláda zvýšiť alebo znížiť spoluúčasť pacientov. Opozičné strany, najmä Smer-SD, sa obávajú, že minister tento návrh presadil preto, aby mohol zvýšiť poplatky od občanov (dnešných 20 a 50 Sk). Opozícii sa tiež nepáči prideľovanie licencií na záchranky. Získala ju aj spoločnosť, v ktorej figuruje syn nezávislého poslanca Miroslava Abelovského, ktorý v NR SR podporuje vládnu koalíciu.
Pavol Prokopovič, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií
- Smer-SD nesúhlasí so spôsobom privatizácie bratislavského letiska. Jeho líder Robert Fico tvrdí, že príprava privatizácie je sprevádzaná manipuláciou s informáciami, podozreniami, zatajovaním dôležitých skutočností a absolútnym ignorovaním odborných stanovísk. Zároveň odkázal zahraničným investorom, že v prípade, ak bude jeho strana dominovať vo vláde, privatizáciu uskutočnenú za týchto podmienok zruší. Privatizácia letiska je v gescii rezortu dopravy.

Návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca bude pravdepodobne poslednou vážnou aktivitou opozície v tomto volebnom období. Podľa predsedníčky Slobodného fóra Zuzany Martinákovej ho opoziční poslanci predložia ešte v januári. Odvolanie šéfa rezortu zdravotníctva sú pripravení podporiť aj poslanci ĽS-HZDS, aj napriek tomu, že očakávajú jeho neúspech. "Som presvedčený, že do volieb už žiadna iniciatíva na odvolanie niektorého z členov vlády už nebude úspešná," hovorí šéf poslaneckého klubu ľudovej strany Tibor Cabaj.
Opozičné strany predčasom avizovali aj návrh na odvolanie ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (SMK). Dôvodom bola kauza ohľadom agrodotácií. Dnes už jeho odchod nepovažujú za prioritu. Minister ešte koncom minulého roka poskytol celú dokumentáciu ohľadom dotácií parlamentnému pôdohospodárskemu výboru. Ten má zaujať definitívne stanovisko 17. januára. "Potom sa politicky rozhodneme ako budeme postupovať," avizuje Cabaj. Podľa neho už dnes hrá každá opozičná strana hlavne na seba a preto nepredpokladá, že bude postupovať jednotne. "Smer-SD sa svojimi návrhmi bude snažiť získať nových voličov aj na úkor nás a ďalších opozičných strán."

Dušan Čaplovič

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minimálna účasť s otáznikom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:11