StoryEditor

Elektrina má ísť hore o sedem percent

Ceny elektriny pre domácnosti na Slovensku by sa mohli od januára zvýšiť asi o sedem percent. Televízii Markíza to povedal hovorca energetického regulačného úradu (ÚRSO) Miroslav Lupták. "Podľa regulačného úradu by zvýšenie konečných cien elektriny pre domácnosti mohlo byť polovičné oproti tomu, čo navrhujú distribučné spoločnosti," povedal.
Distribučky pritom úrad požidali, aby im od januára povolil zdražiť elektrinu o 12,4 až 13,5 percenta. "Návrh vychádza zo zdraženia silovej elektriny a je v ňom zahrnutý aj distribučný poplatok," povedal HN hovorca Západoslovenskej energetiky (ZSE) Ján Orlovský. ZSE požiadala o 13,5-percentné zdraženie pre domácnosti. Nevylúčil, že spoločnosť --hoci ešte nemá oficálny oznam regulačného úradu-- by voči rozhodnutiu mohla na regulačný úrad podať opravný prostriedok. "Je to však vecou rozhodnutia predstavenstva."
Regulátor by o cenách pre domácnosti mal definitívne rozhodnúť do konca novembra.
Iniciatíva prichádza v čase, kedy na znižovanie, alebo pomalšie zvyšovanie cien energií tlačí slovenská vláda. Podľa novely zákona o regulácii bude ministerstvo hospodárstva menovať členov regulačnej rady Úradu. Tá rozhoduje o tom, aké zdraženie energií je prípustné.
Vládnu iniciatívu podčiarkujú aj posledné cenové pohyby plynu. Slovenský plynárenský priemysel síce od novembra zvýšil ceny o 4,3 percenta, neskôr však oznámil, že od budúceho roka pôjde s cenou dole o o zhruba tri percentá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:47