TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Meno novej ministerky školstva je známe. Bude ho viesť žena zo SAV

11.09.2017, 11:58
Autor:
rgargaTASRTASR
V utorok by ju mal oficiálne vymenovať prezident Andrej Kiska, v stredu by už mala byť na rokovaní vlády.

Na uvoľnené miesto ministra školstva zasadne terajšia riaditeľka Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Lubyová. Potvrdil to dnes predseda SNS Andrej Danko.

Danko chcel transparentného ministra

Lubyová tak vystrieda na poste ministra Petra Plavčana, ktorý po kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie abdikoval koncom augusta na svoju funkciu.

Danko sa podľa vlastných slov snažil vybrať človeka, ktorý dokáže spoločnosť ubezpečiť, že tu je záujem hľadať transparentnosť.

"Snažil som sa nájsť človeka, ktorý dokáže skĺbiť aj tretí sektor, aj názory opozície, aj tejto vládnej koalície, pretože beriem ministerstvo ako určitú zodpovednosť k ľudom a k tejto spoločnosti," dodal Danko po podpise dodatku ku koaličnej zmluve.

Prezident Andrej Kiska vymenuje Lubyovú za novú ministerku školstva pravdepodobne v stredu (13.9.) ráno.

Opozícia: Nech sa neriadi Dankom

Lubyová podľa opozičného hnutia OĽaNO-NOVA nemusí byť zlou ministerkou školstva. Čakali však niekoho, kto sa intenzívne venoval skôr školstvu.

"Hneď na začiatku jej však odporúčame, aby sa nenechala riadiť pánom Dankom ako jej predchodca, pretože to opäť nedopadne dobre," uviedlo hnutie na margo oznámenia mena novej ministerky školstva.

OĽaNO-NOVA je taktiež presvedčené, že rezort mal byť odňatý strane SNS a mali by odísť ľudia, ktorí sú za chaos v rezorte školstva a škandál s eurofondmi na vedu a výskum zodpovední. "V každom prípade sa tešíme na spoluprácu a očakávame, že sa novej ministerke podarí zlepšiť krízový stav nášho školstva. Osobitne zdôrazňujeme rýchle riešenie eurofondového škandálu a pokračovanie v reforme Učiace sa Slovensko," dodalo.

Plavčan odišiel z funkcie po tom, čo ho na to 16. augusta vyzval premiér Robert Fico (Smer-SD). Predseda vlády to zdôvodnil tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva.

Predsedu SNS Danka požiadal, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Dočasne viedla ministerstvo školstva šéfka rezortu pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS).

Šéf SNS Andrej Danko hovoril o výbere nového ministra školstva:

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:03