StoryEditor

Rusko si nahral ďalšieho poslanca

20.11.2005, 23:00
Podozrenia z kupčenia s poslancami sa rozširujú. Predseda ANO Pavol Rusko podal ďalšie trestné oznámenie pre spáchanie takéhoto trestného činu. Tentoraz je v hre pokus o korupciu nezávislého poslanca NR SR Jozefa Elsnera.

Podozrenia z kupčenia s poslancami sa rozširujú. Predseda ANO Pavol Rusko podal ďalšie trestné oznámenie pre spáchanie takéhoto trestného činu. Tentoraz je v hre pokus o korupciu nezávislého poslanca NR SR Jozefa Elsnera. Ten sa po rozštiepení ANO pridal k skupine poslancov okolo Ľubomíra Lintnera. Dôveryhodný zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní HN potvrdil, že aj teraz je k dispozícii nosič s nahrávkou.
"Schéma" má byť obdobná ako pri poslankyni a bývalej členke ANO Ivete Henzélyovej. Tú si šéf aliancie nakrútil pri rozhovore, kde sa mu zdôverila s ponukou od bližšie nešpecifikovanej skupiny osôb. Rusko bude v novej kauze vypovedať ešte tento týždeň. Na prípade pracuje Úrad boja proti korupcii PZ, ktorý musí o možnosti začať vyšetrovanie rozhodnúť do 30 dní. "Ruskove kroky sú na hranici zdravého rozumu, " reagoval Elsner. Ako doplnil - nikto sa so mnou kvôli pokusu o úplatok nekontaktoval. Na rozdiel od prvých vyjadrení Henzélyovej však Elsner vopred nevylúčil, že nejaká nahrávka môže existovať. "Počas rozpadu ANO sme s Ruskom riešili vážne veci ohľadne ďalšieho vývoja strany. Možno to zmanipuloval." Pokiaľ sa preukáže, že ho bývalý stranícky šéf skutočne nahrával, Elsner je rozhodnutý Ruska žalovať. Hovorí, že Rusko sa mu už nepriamo vyhrážal po rozkole v ANO. "Poslal mi SMS s textom - počul som, že si havaroval, zajtra sa ťa na to budú pýtať novinári." V tejto chvíli nedokáže ďalšie kompromitujúce nahrávky z Ruskovej dielne vylúčiť ani jeho bývalý hlavný oponent - Lintner. "Všetky možnosti sú otvorené."
V podobnom prípade nefiguruje Elsnerove meno prvýkrát. Trestné oznámenie pre ohováranie podal už na šéfa sociálnych demokratov Roberta Fica. Ten verejne spojil Elsnerov odchod z ĽS-HZDS so zákazkou, ktorú mala dostať firma, blízka poslancovi, od ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Išlo o dodávku okien pre košické letisko za 40 miliónov korún. Elsner všetky obvinenia odmietol, keďže súťaž vypísala súkromná akciovka Bardejovské pozemné stavby ešte v roku 2000. V tom čase ešte v NR SR ani nesedel. O "kupovaní" poslancov nič nevie ani predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda, akékoľvek podozrenia považuje za záležitosť trestných orgánov. "Ja nie som ani policajt, ani sudca či prokurátor," povedal včera v diskusnej relácií TV Markíza.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:21