Premiér Robert FicoTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nemám chuť ísť do parlamentu a počúvať, čo tam budú stvárať, odkázal Fico opozícii

15.10.2017, 11:16
Autor:
TASRTASRhašhaš
Budúcotýždňová mimoriadna schôdza k odmene pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána bude len o "kýbľoch" špiny.

Opozícia bude robiť len divadlo, vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). 

"Nemám chuť ísť do Národnej rady a počúvať, čo tam opozícia bude stvárať. Nech to ide do výborov," odporučil. Na otázku, či koalícia schôdzu nezahlasovaním za jej program zablokuje, však Fico zatiaľ odpovedať nevedel.

Žigu chcú odvolávať za odmenu?

"Ešte sme o tom nehovorili. Spomeňte si, koľko schôdzí zablokovali nám, keď sme boli v opozícii. Nevylučujem však, že zahlasujeme za program, ale nebudeme sa zúčastňovať rokovania," povedal s tým, že je potrebné začať diskusiu o zmene systému odmien za právne služby pre štát.

Predstavitelia opozície už skôr avizovali, že ak im vládne strany mimoriadnu schôdzu k odmene pre Bžána zablokujú, pristúpia k odvolávaniu ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Vtedy sa totiž program schôdze neschvaľuje.

Premiér však nechápe, za čo ho chce opozícia odvolávať. "Ideme ho odvolávať za odmenu? Za to čo všetko urobil? Zachránil a dostal do vlastníctva štátu najcennejšiu vodnú elektráreň, akú tu máme," zdôraznil Fico s dôvetkom, že tento súdny spor bol obrovským víťazstvom. "Najsprávnejšie by do budúcna bolo, aby sa vždy pri veľkých sporoch urobila s právnikmi ad hoc zmluva," odporučil.

Spor s Kiskom neexistuje

Premiér Robert Fico odmieta, že by bol v konflikte s prezidentom Andrejom Kiskom. "Ja nie som v žiadnom spore s prezidentom," povedal Fico s tým, že nikdy ani v otvorenom konflikte s Kiskom nebol.

Prezidentovo veto vo veci udeľovania štátnych vyznamenaní premiérom a predsedom parlamentu Adrejom Dankom nepovažuje za osobné.

"Slovenskí analytici toho už veľa narozprávali a nikdy netrafili," odpovedal Fico na to, či tento spor nie je prípravou na prezidentské voľby v roku 2019.

Potrebuje koncentrovaného prezidenta

Predseda vlády sa už nechce vyjadrovať ku daňovej kauze Kisku. "Ja nebudem komentovať daňové problémy prezidenta," povedal Fico. "Ja nepotrebujem problémy s prezidentom ani Andrejom Dankom," popísal potrebu korektných vzťahov troch najvyšších ústavných činiteľov.

"Ja potrebujem koncentrovaného prezidenta a koncentrovaného predsedu NR SR," odkázal s tým, že chce, aby sa ústavní činitelia sústredili, lebo situácia v Európe nie je jednoduchá. "Je potrebné, aby si traja ústavní činitelia vedeli sadnúť a rozprávať sa," myslí si Fico.

"Minimálne vieme, že prezident hovoril s generálnym prokurátorom niekoľkokrát," povedal premiér o tom, že Jaromír Čižnár odmietol, že by ho prezident žiadal o pomoc.

Na otázku, či Kiska intervenoval priamo u premiéra, Fico neodpovedal.

"Nemôžeme všetko obetovať vyrovnanému rozpočtu," vysvetlil Fico, prečo sa plán na vyrovnaný rozpočet posunul na rok 2020. Premiér argumentoval opatreniami v novom sociálnom balíčku, ktoré zvyšujú výdavky štátu. 

"Máme najnižší deficit v histórii a najnižšiu nezamestnanosť. Tu už nemá kto robiť," povedal. 

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:18