Muži: Priemerná mzda: 1 550 Ženy: priemerná mzda: 1 181TASR/M. Baumann
StoryEditor

Debata kandidátov na predsedu BSK: útoky na financovanie, zhoda v doprave aj odstúpenie

16.10.2017, 23:05
Autor:
TASRTASRklkl
Debata kandidátov na post šéfa bratislavskej župy v závere prekvapila.

Na RTVS sa začala séria predvolebných debát, kde sa budú postupne stretávať kandidáti na predsedov Vyšších územných celkov (VÚC). V prvej debate sa stretli kandidáti uchádzajúci sa o podporu v Bratislavskom samostatnom kraji (BSK).

Hneď v úvode diskusie sa do svojich protikandidátov pustil Daniel Krajcer. Ten označil najvážnejších kandidátov na šéfa kraja, Milana Ftáčnika, Pavla Freša a Rudolfa Kusého z netransparentného financovania kampane.

Krajcer útočí

"Sú medzi nami niektorí kandidáti, ktorí už teraz podvádzajú," povedal Krajcer. Pripomenul, že Frešo nemá na transparentnom účte nič, Kusý tvrdí, že míňa rodinné úspory, ale podľa Krajcera nie je dostatočne bohatý na to, aby si mohol dovoliť takú kampaň.

Pri Ftáčnikovi upozornil na to, že väčšinu peňazí na jeho transparentný účet vložil človek, ktorý ich aj vyberá, keďže vedie jeho kampaň. „Pri Ftáčnikovi to vyzerá ako práčka,“ povedal Krajer.

Hlavným problémom doprava

Všetci kandidáti sa zhodli v tom, že základným problémom Bratislavy je doprava. Líšia sa však v tom, ako by problematickú dopravnú situáciu v meste riešili.

Súčasný župan Pavol Frešo navrhuje, aby bola hromadná doprava v meste pre obyvateľov Bratislavy zdarma. Podľa ostatných kandidátov však toto problém nerieši.

Ján Mrva, ktorý pôsobí ako starosta Vajnor upozornil na to, že v rámci integrovanej dopravy nefunguje nadväznosť jednotlivých prímestských spojov. Viacerí kandidáti zároveň podporili možnosť vytvorenia záchytných parkovísk na okraji Bratislavy.

Prekvapenie v závere

Najväčšie prekvapenie celej debaty prišlo na jej konci, kedy počas záverečných rečí odstúpil z boja o predsednícke kreslo Rastislav Blaško. Ten zároveň podporil Milana Ftáčnika.

"Išiel som do toho boja s tým, že treba urobiť zmenu. Zmenu aj v kraji aj v Pezinku. Vzhľadom na to, že na dvoch frontoch sa bojovať nedá, rozhodol som sa, že odstupujem z kandidatúry na post predsedu samosprávneho kraja a podporujem v kandidatúre Milana Ftáčnika. Budem len bojovať o post poslanca BSK za mesto Pezinok," oznámil v relácii Blaško. 

Veľký počet kandidátov

V debate sa proti sebe postavilo až 17 kandidátov, pri čom každý dostal rovných šesť minút času na odpovedanie na otázky moderátorov a na predstavenie svojej vízie.

Tento faktor ovplyvnil celkový dojem z diskusie, kedy mali kandidáti priestor akurát na to, prezentovať základné body a heslá svojej kampane. 

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:35