TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Žitňanskej návrh na dekriminalizáciu drog má podporu policajného prezidenta

17.10.2017, 14:28
Autor:
TASRTASR
Ministerka spravodlivosti chce zmierniť tresty za držanie drog.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar predbežne víta legislatívny návrh na čiastočnú dekriminalizáciu drog, ktorý pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Gašpar to dnes uviedol v rámci tlačovej konferencie na pôde policajného prezídia.

„Ja to zatiaľ vítam. Uvidíme, posúdime reálne znenie,“ povedal policajný prezident. Pripomenul, že podobne ako pri korupcii, aj pri drogách sú dnes stíhané obe strany tejto trestnej činnosti, a tak sú okrem predajcov drog kriminalizovaní aj ich užívatelia.

Chce chrániť mladých

„Je dôležité, aby sme nekriminalizovali mladých ľudí, ktorí sa možno niekedy aj náhodným spôsobom, ale aj s úmyslom niečo len odskúšať, dostali do situácie, že práve v tom okamihu boli na zlom mieste a v zlom čase a polícia ich zadržala,“ vyjadril sa Gašpar.

Policajný prezident odmietol názor, že by sa malo na Slovensku týmto návrhom zlegalizovať užívanie drog. „Nakoniec to nevnímam tak, ako to hneď niekto prenáša do absolútnej dekriminalizácie a že tu budeme voľne užívať drogy. Tak by som to vôbec nechápal,“ zdôraznil. Návrh však môže podľa neho zmierniť postihovanie mladých ľudí.

Súčasné tresty sú vysoké

„Myslím si, že áno, môže to nejako zjemniť postih tých mladých neskúsených ľudí, ktorí sa s tým niekedy náhodne dostanú do kontaktu, alebo im to podsunú nejakí skúsení díleri a v tom okamihu sú vystavení trestnému stíhaniu,“ priblížil svoje očakávania.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská v pondelok (16.10.) predstavila legislatívny balík, ktorý má reagovať na fakt, že súčasná drogová legislatíva a vysoké tresty neplnia preventívny ani odstrašujúci účinok.

Trest podľa množstva drogy

Podľa návrhu, ktorý je výsledkom niekoľkoročnej práce širokej pracovnej skupiny, by mali byť v budúcnosti udeľované za držbu rovnakého množstva drogy rovnaké tresty. Nový zákon preto prináša presne stanovené množstvá drog, od ktorých sa bude odvíjať trestnosť skutku.

Žitňanská zároveň navrhuje, aby bola držba nepodstatného množstva drogy trestaná po prvý raz ako priestupok, a to pokutou do výšky 165 eur. Až v prípade opakovaného porušenia zákona v priebehu 12 mesiacov, by bola posudzovaná ako trestný čin. Mladším ako 18 rokov má byť okrem pokuty v prípade držby nepatrného množstva drogy automaticky nariadená aj lekárska diagnostika a prípadne i liečba drogovej závislosti.

01 - Modified: 2024-01-16 08:41:12 - Feat.: - Title: Exministerka Žitňanská: Je to brutálne mocenské rozhodnutie, pri zmene Trestného zákona chýba dobrý úmysel 02 - Modified: 2023-12-17 08:51:39 - Feat.: - Title: Exministerka spravodlivosti Žitňanská zásadne nesúhlasí so spôsobom zrušenia špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-03-14 08:04:52 - Feat.: - Title: Kauza Očistec: Dvaja bývalí policajti uzatvorili dohodu o vine a treste. Dohodu musí schváliť súd 04 - Modified: 2022-02-09 13:21:56 - Feat.: - Title: V kauze poľovníckej chaty obvinili troch ľudí 05 - Modified: 2021-12-29 07:56:44 - Feat.: - Title: Súdy čaká ťažký rok: Rozhodne sa o Kováčikovi, Bödörovi, Kvietikovi, Brhelovi a ďalších
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:23