TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Zákon o pomoci tehotným ženám obmedzí prístup k potratom, tvrdí Bittó Cigániková

06.10.2021, 15:31
Autor:
TASRTASR
Poslankyňa SaS kritizuje najmä predĺženie lehoty na rozmyslenie si toho, či žena podstúpi potrat.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania, obmedzí prístup k interrupciám. Tvrdí to predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Kritizuje najmä predĺženie lehoty na rozmyslenie si toho, či žena podstúpi potrat.

"Štyri dni v kombinácii s výhradou vo svedomí, v kombinácii s tým, čo zistila neziskovka Možnosť voľby, že až tretina zdravotníckych zariadení neposkytuje tento zákrok, môže spôsobiť, že ženy sa na interrupciu nedostanú alebo ju nestihnú," uviedla v stanovisku Bittó Cigániková. Dodala, že predkladatelia návrhu svoju energiu a silu využívajú do veľkej miery na to, aby zasahovali do práv žien.

Návrh legislatívy hovorí aj o zákaze reklamy na potraty, tiež o premenovaní umelého prerušenia tehotenstva na umelé ukončenie tehotenstva. Poslanci chcú návrhom zaviesť osobitný príspevok vo výške 3 170,14 eura pri narodení dieťaťa so zdravotným znevýhodnením.

Legislatíva hovorí tiež o tom, že zariadenie núdzového bývania by mohli využívať aj tehotné matky. Zákon by mal vytvoriť žene možnosť požiadať o utajenie svojej osoby v súvislosti s pôrodom.

Jedna z predkladateliek návrhu Anna Záborská (OĽANO) po hlasovaní avizovala pozmeňujúci návrh, ktorý má zmeniť čas na rozmyslenie pre potrat na 72 hodín.

Je možné, že predložia aj pozmeňujúci návrh, ktorý by hovoril o tom, že hoci sa lehota predlžuje, ak by žena nestihla ísť na ukončenie tehotenstva, lekár by sa mohol zo zdravotných dôvodov vrátiť k 48 hodinám.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) takisto tvrdí, že lehota 96 hodín je extrémne dlhá a že jej cieľom je znemožniť ženám dostať sa k umelému prerušeniu tehotenstva.

Návrhom sa podľa PS obmedzujú práva žien. "Nechávame meniť štát na ideologické ihrisko, poslanci nebojujú za skutočné potreby," uviedla na tlačovej konferencii predsedníčka PS Irena Bihariová. Ide podľa nej o kroky, ktoré by mali "komplikovať a jatriť svedomie tisícom žien, ktoré stoja pred jedným z najťažších rozhodnutí vo svojom živote".

01 - Modified: 2024-04-18 11:23:05 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:30