Richard RybníčekHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Rybníček sa chcel stať premiérom s mikrostranou Šanca. Zaskočil však aj svojich spojencov

26.10.2017, 15:16
Dvojnásobný primátor Trenčína v minulosti netajil premiérske ambície. Napokon do veľkej politiky nevstúpi.

Už dlhšie spolu koketovali a zdalo sa, že sa napokon dohodnú. Primátor Trenčína Richard Rybníček chcel svoju Tosku vybudovať na základoch strany Šanca. Pre HN to potvrdili Rybníček aj predseda Šance Viliam Novotný.

„Rozmýšľali sme o spájaní. Bolo to tak dohodnuté, že strana by sa premenovala, mala by úplne nové logo, stanovy aj vedenie,“ povedal pre HN Rybníček. Do Šance mal vstúpiť pred najbližším kongresom strany.

Zo spolupráce však napokon nič nebude. Rybníček v pondelok v rozhovore pre týždenník Týždeň priznal, že do vysokej politike nevstúpi. Nedokázal totiž zohnať peniaze. Na prvý rok fungovania by podľa vlastných prepočtov potreboval vrátane kampane do komunálnych volieb asi milión eur.

Peniaze na chod strany chcel pritom zbierať medzi ľuďmi a odmietal veľkých sponzorov. Problém bol, že si tieto náklady vopred neprepočítal. „Priznávam svoju chybu a podcenenie celej situácie. Dopredu ma hnala túžba pomôcť krajine,“ povedal Rybníček.

Novotného primátorov krok zaskočil. „Diskutovali sme o tom, že Toska a Šanca budú v budúcnosti jeden subjekt. Do toho prišlo toto jeho rázne rozhodnutie, ktoré nás všetkých prekvapilo,“ povedal Novotný. Svoje rozhodnutie s nimi primátor Trenčína vopred nekonzultoval, ale dozvedeli sa o ňom skôr, ako bolo medializované.

Rybníček ohlásil založenie Tosky v októbri minulého roka. V marci 2017 plánoval zbierať podpisy pod založenie strany. Potreboval ich minimálne desať tisíc. 

Napokon z toho zišlo a v júni priznal, že pravdepodobne pôjde cestou spájania malých strán. V máji sa zúčastnil kongresu Šance a v septembri aj ich výstupu na Poľanu. V rozhovore pre HN z júna 2017 mal ešte vysoké ambície a vyhlásil, že z postu primátora odíde iba do premiérskeho kresla

Spoluprácu mali s malými stranami pritom dotiahnutú takmer do finále. Ako informoval portál omediach.com, Rybníček pred dvoma týždňami dokonca požiadal o registráciu nového loga. 

Pozrite si v archívnom rozhovore z minulého roka, aké plány mal Richard Rybníček so svojou stranou.

01 - Modified: 2024-02-03 14:30:06 - Feat.: - Title: Mimoparlamentné strany Šanca a Demokrati sa zlúčia, stane sa tak na sneme 02 - Modified: 2023-02-11 18:15:48 - Feat.: - Title: Lídrom strany Šanca sa stal primátor Prešova František Oľha 03 - Modified: 2022-10-30 14:14:28 - Feat.: - Title: O víťazstve Richarda Rybníčka rozhodli médiá, tvrdí neúspešný kandidát na primátora Trenčína Mičega 04 - Modified: 2022-10-30 07:03:32 - Feat.: - Title: Som úspešný vďaka našim Trenčanom, hovorí primátor Rybníček. Po štvrtýkrát vyhral s viac ako 70 percentami 05 - Modified: 2020-12-20 20:33:33 - Feat.: - Title: Plošné testovanie v Trenčíne: Otestovali vyše 21-tiśíc ľudí, pozitívnych bolo 560
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:46