TASR - Radovan Stoklasa
StoryEditor

V bani Cígeľ vyťažili poslednú tonu uhlia, postupne ju zlikvidujú

27.10.2017, 14:55
Autor:
TASRTASR
Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) ukončujú po 55 rokoch ťažbu v Bani Cigeľ.

 Poslednú tonu uhlia z bane Cigeľ vyviezli na povrch v piatok na poludnie.  "Dorúbaním posledného stenového porubu Hornonitrianske bane Prievidza definitívne ukončia ťažbu uhlia v Bani Cigeľ. Stenársky kolektív Milana Sabotu vyťažil poslednú tonu uhlia. Ukončila sa história tejto najmladšej, 55-ročnej bane na hornej Nitre, ktorá symbolicky odchádza do baníckeho dôchodku," povedala hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková. 

Za toto obdobie bolo podľa nej vyťažených z Bane Cigeľ viac ako 62 miliónov ton uhlia, ukončenie ťažby je v súlade so strategickými zámermi HBP, ktoré sa na toto dlhodobo pripravovali.

"Ukončenie niektorých banských prevádzok ukázalo, že po nich zostala mesačná krajina, nechceme, aby tomu bolo rovnako v tomto prípade, preto ukončenie a uzatváranie bane musí byť riadený proces pod dohľadom štátu. Splnenie všetkých bezpečnostných kritérií si vyžiada nielen značné finančné náklady, ale aj materiálnu a poradnú pomoc," skonštatovala. 

Prepúšťať nebudú

Ukončením ťažby v cigeľskej bani začínajú HBP etapu jej likvidácie. V súčasnosti je na ťažbu tam naviazaných približne 390 zamestnancov. "Keďže sme počítali s ukončením ťažby, stav zamestnancov sme regulovali prostredníctvom prirodzených odchodov, takže k žiadnemu radikálnemu prepúšťaniu nedôjde.

Časť bude presunutá na nové ťažobné kapacity v Bani Nováky a ďalšie ťažobné úseky, čo je bežná prax v rámci firmy. Časť bude aj naďalej fárať do Bane Cigeľ, budú zamestnancami nového úseku likvidácie a revitalizácie bane," načrtla hovorkyňa HBP.

V prvom rade začnú s prácami na demontáži strojného zariadenia a následne budú pokračovať uzatváraním banských diel, ako dlho to potrvá, je podľa Sivákovej ťažko povedať, keďže to záleží od podmienok bane. 

Baníci spomínajú

"Človek si všetko premietne, aké to bolo predtým. Bola to dobrá, zaujímavá robota. Banícka robota nie je ľahká, boli pekné aj zlé zážitky. Robil som na stene, potom som mal úraz, tak som sa stal skladníkom. Zostávam tu ešte do konca roka a potom pôjdem do dôchodku," zaspomínal si Dušan Richter, ktorý na Cigli robí 43. rok. 

Poslednú cestu vláčikom na povrch absolvoval Jozef Mendel: "Utiekli nám tu mladé roky, po rokoch práce budeme už len spomínať. Posledná cesta vláčikom bola veselá aj smutná zároveň. Spomínali sme na staré časy," priblížil.  

HBP sa už v súčasnosti zaoberajú možnosťou vhodného využitia povrchových priestorov Bane Cigeľ. Popri úseku železničnej dopravy a spoločnosti Ekosystémy, ktoré tu sídlia, sa podľa nich naskytne vhodný priestor na rozvoj podnikateľských aktivít a podporu zamestnanosti. 

01 - Modified: 2023-11-24 14:53:29 - Feat.: - Title: Únia odobrila Slovensku pozmenené opatrenia štátnej pomoci po zatváraní uhoľných baní v hornej Nitre 02 - Modified: 2023-05-24 07:12:14 - Feat.: - Title: Na hornej Nitre sa opäť hromadne prepúšťalo. Za poslednú dekádu prišli bane o dvetisíc ľudí 03 - Modified: 2022-08-03 07:47:13 - Feat.: - Title: Hornonitrianske bane dostanú pomoc. Štát im poskytne takmer 12 miliónov eur 04 - Modified: 2020-11-10 12:49:45 - Feat.: - Title: 12 miliónov pre hornú Nitru. Peniaze pôjdu najmä na baníkov 05 - Modified: 2020-02-17 15:22:47 - Feat.: - Title: Beljajevova Tatravagónka s baníkmi investuje na hornej Nitre 70 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:39